"Sina savaş sebebi!" Ünlü Mısırlı uzman yorumladı

Mısır İsrail Hamas Filistin Gazze Birleşmiş Milletler Yaşam Haberleri Dünya haberleri başka gündem Gündem haberleri Türkiye
"Sina savaş sebebi!" Ünlü Mısırlı uzman yorumladı

Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere İsrail'in işlediği savaş suçlarına gelen küresel tepkiler her geçen gün büyüyor. Haber Global'e konuşan ünlü Mısırlı tarihçi Profesör Halid Fahmi'ye göre İsrail-Mısır ilişkileri yakın zamanda gerginleşebilir. Bu ise İsrail için kabus senaryo anlamına geliyor.

Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere İsrail'in işlediği savaş suçlarına gelen küresel tepkiler her geçen gün büyüyor. Ortadoğu tarihi alanında dünyanın en saygın isimlerinden Mısırlı tarihçi Profesör Halid Fahmi ise yaşananları Haber Global Web Özel'e değerlendirirken, "İsrail Ortadoğu'da dengeleri değiştiren bir çatışma yürütüyor ve bu faaliyetler uluslararası hukuka aykırı" dedi. Profesör Fahmi ayrıca Filistinlilerin Sina Yarımadası'na gönderilmesi fikrinin Mısır'ın kırmızı çizgisi olduğunu ifade ederken, "Savaşın ardından Arap kamuoyunun kendi ülkelerindeki yöneticilere bakış açısı da değişecek" diye konuştu.  

AÇIK SAVAŞ SUÇU

İsrail-Hamas çatışması ve Mısır ile Arap ülkelerinin tepkilerini konuştuğumuz ünlü tarihçi Profesör Halid Fahmi şunları anlattı: 

“Savaşın uluslararası hükümlere bağlanmış kuralları olduğu gibi her ülkenin bu çerçeveye uygun angajman yasaları da vardır. Düşman kim olursa olsun bir hastanenin içinde de olsa, bir mülteci kampına da girmiş olsalar ya da yaşadıkları bölgelerden zorla gönderilen masum sivillerin içinde de bulunsalar o kurallar size hastaneleri, mülteci kamplarını ve sivilleri bombalamanızı söylemez. Bu eylemler açık savaş suçudur.”

"Sina savaş sebebi!" Ünlü Mısırlı uzman yorumladı - Resim : 1
Profesör Halid Fahmi'ye (fotoğrafta) göre savaş sonrası Arap kamuoyu baştan sona değişecek. 

 

ARAP KAMUOYU DEĞİŞECEK

“Orta Doğu'da özellikle de Arap ülkelerinde bugüne kadar devletlerin ve liderlerin yürüttüğü politikalar belirli koşullara uyduğu sürece halklar ve kamuoyu tarafından desteklendi. Örneğin Mısır'ın tarihsel liderliğini üstlendiği Arap ulusalcılığı hareketleri Batı ya da İsrail karşıtı olduğu sürece Arap dünyasında karşılık buldu. Ancak şimdi başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere İsrail karşısındaki tepkilerin ülkeler arasında birbirine zıt görünüme bürünmesi Arap kamuoyunun da dikkatinden kaçmıyor. Savaş bittiğinde Arap kamuoyunun hükümetlerine bakış açısının baştan sona değişeceğini düşünüyorum.”

"Sina savaş sebebi!" Ünlü Mısırlı uzman yorumladı - Resim : 2
Profesör Fahmi, Sina Yarımadası'nın "Mısır'ın kırmızı çizgisi olduğunun" altını çizmekte.

SİNA KIRMIZI ÇİZGİ

“Gazze halkının Sina Yarımadası'na sürülmesi Mısır için dev bir politik sorun ve o bölgenin istikrarsızlaşması anlamına geliyor. Mısır'da hali hazırda Filistin'e olan destek düşünüldüğünde ileride bu bölgenin Mısırlılar için çekim merkezi olmasından çekinilmekte. İsrail bu zorlama kararı dayatmaya çalışması Mısır'ın da ulusal güvenliğini tehlikeye atıyor ve bu Mısırlıları öfkelendiriyor."

MISIR ASLA KABUL ETMEZ 

"Sina planı Mısır'ın asla kabul edeceği bir plan değil. İsrail söz konusu olduğunda Mısır ordusu için Sina kırmızı çizgidir ve Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin ordudan gelme bir isim olduğu unutulmamalı. Bu plan işlese de işlemese de Mısır-İsrail ilişkilerinin yakın zamanda gerileceğini düşünüyorum. Bu da İsrail güvenlik politikası için kabus senaryo demek."

BM'DEN ÖNEMLİ ÇIKIŞ  

Öte yandan Birleşmiş Milletler, İsrail-Hamas çatışmasına ilişkin “Gazze'yi yaşanılmaz hale getireceğini bilerek askeri operasyon yürütmek savaş suçudur” ifadesini kullandı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (Human Rights Watch - HRW) Filistin'de soykırım olabilir uyarısının yer aldığı raporunun ardından İsrail'e yönelik eleştirilerin tonu da giderek yükselmeye başladı. ABD eski Başkanı Barack Obama'dan, Avrupa Birliği Parlamentosu'na kadar her geçen gün İsrail'in savaş suçlarına yönelik küresel eleştirilerin sayısı da artıyor.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel