Servetler yön değiştirdi, milyarderler Körfez'i sevdi

Ekonomi haberleri Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Krallık Dünya haberleri faiz Enflasyon Konut Yaşam Haberleri Gündem haberleri
Servetler yön değiştirdi, milyarderler Körfez'i sevdi

Servet göçü ile ilgili gelişmeleri inceleyen New World Wealth'in hazırladığı  "Henley 2024 Özel Servet Göçü Raporu" zenginlerin paralarını nerelerde dolaştırdığını ortaya koydu. Rapora göre milyarderlerin son dönemdeki gözde ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri oldu.

Yatırım yoluyla vatandaşlık ve oturum programları alanında çalışan Henley&Partners, '2024 Özel Servet Göçü Raporu'nu yayınladı. Henley & Partners’ın 10 yılı aşkın süredir servet göçü trendlerini inceleyen New World Wealth ile birlikte hazırladığı raporda dünyada en fazla servet çıkışı olan ülkelerle milyarderlerin paralarını en fazla taşıdığı ülkelere yer verildi. Rapora göre servet çıkışında geçen yıl Çin’in ardından 2. sırada bulunan Birleşik Krallık, 2024’te 9.500 milyoner ile servet kaybı rekoru kırdı. Birleşik Krallık'ta geçen yıl 4.200 kişinin ülkeyi terk ettiği belirlenmişti.

Servetler yön değiştirdi, milyarderler Körfez'i sevdi - Resim : 1
Çin'de sermaye üzerindeki devlet kontrolü servet sahiplerini korkutuyor. 

ÇİN'DE DURUM KÖTÜ

Raporda milyarderlerini kaybeden ülkelerle ilgili verilere yer verildi. Buna göre Çin geçen yıl 15.200 zenginini kaybetti. Çin'in ardından listede yer verilen Hindistan 4.300 zenginini başka ülkelere kaptırdı. Hindistan bu rakamlarla 2023’teki 5.100 kişilik kayba kıyasla servet çıkışını azaltmış oldu. Ülke söz konusu listede üçüncü sıraya yerleşerek İngiltere'nin hemen arkasına konumlandı.

Güney Kore de benzer tehlikeyle karşı karşıya olan ülkeler arasında. Ülkede 2023’te 800 milyoner başka ülkelere göç ederken bu sayının içinde bulunduğumuz yıl içinde 1.200’e ulaşacağı tahmin ediliyor. Son yıllarda savaşın olumsuz etkilediği Rusya da listede yer buluyor. 2022’de 8.500; 2023’te ise 2.800 milyoner kaybeden Rusya bu yıl da bin civarında milyonerini kaybedecek gibi görünüyor.

BAE REKOR KIRDI

Körfez'in gözde ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Çin, İngiltere ve Hindistan'ın aksine milyarderleri kendisine çekerek bu alanda popüler bir ülke haline geldi. Açıklanan rapora göre, BAE'nin cazip olmasında ülkedeki sıfır gelir vergisi, altın vizesi gibi faktörlerin büyük bir etkisi bulunuyor. Raporda BAE için, "Göç eden milyonerler için dünyanın en popüler ülkesi haline geldi ve sadece bu yıl 6.700 kişilik rekor bir net girişe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor" deniliyor.

HER YERDEN GÖÇ VAR

Rapora göre BAE’ye Hindistan, Orta Doğu, Rusya ve Afrika'dan gelen sürekli göçlerin yanı sıra İngiltere ve Avrupa'dan da yoğun bir göç dalgası olması bekleniyor. Ülkenin 2024 yılında net 3.800 milyoner göçü alarak bu alandaki en yakın rakibi ABD'den iki kat daha fazla yatırım çekeceği öngörülüyor. Raporda buna gerekçe olarak BAE’nin zenginlere servetlerini korumak ve geliştirmek için oluşturduğu yasal çerçeve gösteriliyor.

Servetler yön değiştirdi, milyarderler Körfez'i sevdi - Resim : 2
Pandemi ve Ukrayna savaşının ardından Rusya'dan başka ülkelere servet göçü hız kazandı. 

ASYA ÜLKELERİNE İLGİ

Raporda Singapur servet göçünde üçüncü sıraya yerleşiyor. Ülkeye bu bıl 3.500 zenginin göç ettiği belirtiliyor. Singapur'un ardından Kanada geliyor. Kanada'ya yerleşen zengin sayısı ise , 3.200 olarak gösteriliyor. Avustralya ise 2.500 göçle beşinci sırada bulunuyor. Avrupa'nın gözde ülkeleri ise şöyle sıralanıyor: "İtalya 2.200 kişi, İsviçre 1.500 kişi, Yunanistan 1.200 kişi, Portekiz 800 kişi." Çinli milyarderlerin tercih ettiği ülkelerden birinin ise Japonya olduğu belirtiliyor. Bu ülkeye 400 Çinli milyarderlerin göç ettiği raporda vurgulanıyor.

Raporda ülkelerin potansiyelleri içinse şu bilgiler veriliyor. "Almanya'da milyoner nüfusu son 10 yılda yüzde 15, Fransa'da yüzde 14 artarken, bu oran Avustralya'da yüzde 35, Kanada'da yüzde 29 ve ABD'de yüzde 62 olarak gerçekleşti."

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel