Schengen rezaleti, bileti olana var 'Türkler'e yok

AB Schengen vizesi Türkiye Gündem haberleri Yaşam Haberleri Dünya haberleri Ekonomi haberleri
Schengen rezaleti, bileti olana var 'Türkler'e yok

Avrupa’ya yapılan vize başvuruları olumsuz sonuçlanmaya devam ediyor. Türkiye'den AB ülkelerine gidecek iş insanı, öğrenci, sanatçı ve sporculara bile Schengen engeli çıkartılırken, Filipinli bir kadının Taylor Swift konser biletiyle vize alması tepkilere neden oldu.

AB'ye üye olmayan ülke vatandaşlarının yaşadığı Schengen vize sorunu devam ediyor. Türkiye'den vize başvurusunda bulunan öğrenci, akademisyen, iş insanı, sanatçı ve sporculara bile vize zorluğu çıkartılırken, tutarsız uygulama ve engellemeler tepkileri de beraberinde getiriyor. Adeta krize dönen vize sorununun son adresi ise İtalya olurken, bu ülkeye ziyaret için vize talebinde bulunan Filipinli bir kadının başından geçenler tartışma yarattı. Schengen bölgesinden geri dönmeyeceği endişesiyle ilk Schengen başvurusu reddedilen Filipinli kadın, ikinci başvurusunda, Taylor Swift konseri için aldığı biletlerini gösterip, ülkesine geri döneceğini söyleyince vize başvurusu onaylandı.

KONSER ETKİSİ

Filipinli kadın, yaşadığı duruma isyan ederken, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda; "İlk vize başvurumda İtalya'dan geri dönmeyeceğim endişesi gerekçesiyle talebim kabul edilmedi. Schengen vizesine yeniden başvuru yaptım. Ancak bu kez, Singapur'da yapılacak olan Taylor Swift konserine bilet aldığımı ve bu yüzden İtalya'da kalmayacağımı söyledim ve biletleri e- postaladım. Bu sayede vize başvurum onaylandı" ifadelerini kullandı.

Schengen rezaleti, bileti olana var 'Türkler'e yok - Resim : 1
Doç. Dr. Çiğdem Nas, "Schengen vizesi ret oranları geçtiğimiz senelerde ortalama yüzde 4’lerden yüzde 16’lara kadar yükseldi. Hatta bazı AB üyesi devletlere yapılan başvurularda bu oran yüzde 50’lere çıktı" dedi.

AYRIMCILIK YAPILIYOR

Tartışma ve tepkilere neden olan vize hadisesi beraberinde "On binlerce Türk vatandaşı neden vize mağduru?" sorusunu gündeme getirdi. İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas konuyla ilgili 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, tartışma yaratan vize krizinin, Türk vatandaşları aleyhine ayrımcılık olarak görülebileceğini ancak vize başvurularında dikkat edilmesi gereken kurallar olduğunu belirterek şunları söyledi: "Konsolosluklar başvurulara şüphe ile yaklaşıyor. O yüzden başvuruyu hazırlarken, mümkün olduğunca açık ve ilgili belgelerin sağlanması ve her türlü detayın kanıtları ile belgelenmesi büyük önem taşıyor. Bu açıdan Filipinli kişinin başvurusunda konser biletinin alınmış olması, seyahat nedenini açık bir şekilde ortaya koyması konsolosluk görevlisinde güven oluşturmuş olabilir."

GİDİP DÖNMEYENLER OLDU

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için 2013’te başlayan vize serbestisi sürecinin 2016’da neredeyse vize serbestliği eşiğine geldiğinin altını çizen Doç. Dr. Nas, "Türkiye'nin bazı kriterleri yerine getirmemesi, mülteci ve düzensiz göçmen sayısının yükselmesi, Türk vatandaşlarının AB’ye yaptığı iltica başvurularının yanı sıra vize ile gidip dönmeyenlerin sayısının da artmasıyla birçok kısıtlayıcı ve güvenlik odaklı bir yaklaşım ortaya çıktı" diye konuştu.

Schengen rezaleti, bileti olana var 'Türkler'e yok - Resim : 2
Dışişleri Bakanlığı kaynakları Avrupa Birliği vize serbestisi süreciyle ilgili 2024'te vize başvurularının daha hızlı sonuçlanabileceğinin sinyalini verdi.

TEKNİK SORUNLAR DA VAR

Vize sorununun Türkiye, AB ilişkilerindeki bozulmanın göstergesi haline geldiğini söyleyen Doç. Dr. Nas, "Kovid-19 dönemi sonrasında başvuruların hızla artması, konsolosluk kapasitelerinin yeterli olmaması, Schengen ülkelerinde Türkiye’ye yönelik olumsuz yaklaşım ve aracı kurum sisteminin iyi işlememesi gibi sebeplerle sorun büyüdü" ifadelerini kullandı.

MAĞDURİYET KABUL EDİLEMEZ

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Parlar Dal ise vize serbestisi meselesinin önümüzdeki dönemde AB, Türkiye ilişkilerinin en önemli gündem maddelerinden olacağını söyledi.

Prof. Dr. Dal ayrıca, Taylor Swift konseri için alınan biletin vizeye dayanak oluşturmasını eleştirirken, "Singapur'daki etkinlik için alınan bir biletin vize evrağı olarak kabul edilip, Türk vatandaşlarının mağdur edilmesi kabul edilemez bir durum. Hükümetin bu yönde çalışmaları devam ediyor. AB'nin, Türk vatandaşlarına yönelik vize kolaylığı sağlaması gerekiyor" dedi.

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel