Savaşın gizemli cismi, gizli Rus teknolojisi mi?

Dünya haberleri Teknoloji Haberleri Askeri teknoloji İstihbarat Rusya Ukrayna Savaşı ABD Gündem haberleri ÖZEL HABERLER
Savaşın gizemli cismi, gizli Rus teknolojisi mi?

Rusya-Ukrayna Savaşı tüm şiddetiyle sürerken bu kez de çatışma alanındaki gizemli küre şekilli cisimler gündeme geldi. ABD'li kaynaklar bir görünüp bir kaybolan kürelerin gizli askeri teknoloji olabileceğini iddia ediyorlar. Ukraynalı uzmanlara göre ise cisimler elektronik harp için kullanılıyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda gün geçmiyor ki kullanılan yeni silahlara ilişkin yeni bir spekülasyon başlamasın. Bu kez de uzaydan ve Ukrayna İnsansız Hava Araçları (İHA) tarafından fark edilen yeni cisimler küresel çapta merak konusu oldu. Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna topraklarında görüntülenen çok sayıdaki küre biçimli gizemli teknolojik cisimler askeri ve istihbarat uzmanlarını hareketlendirdi. Hava radarları için küçük ancak tarımsal faaliyetler için de büyük olan ve çoğunluğu Rusya tarafından kamufle edilen küreler hakkında çok sayıda iddia gündemde.

Savaşın gizemli cismi, gizli Rus teknolojisi mi? - Resim : 1
ABD'li askeri kaynaklara göre küre şekilli cisimler Rusya'nın yeni EW (Elektronik Harp) silahları olabilir.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda bu kez de “tanımlanamayan küresel cisimler” konuşuluyor. ABD merkezli uluslararası savunma yayın organı The War Zone'ın (TWZ) paylaştığı bilgilere göre Rusya'nın işgalindeki Ukrayna topraklarında sayıları 300'ü geçen ve çoğu kamufle edilmiş haldeki kürelerin ne olduğuna ilişkin tartışmaların ardı arkası kesilmiyor. İşte yeşil renkli küreler hakkındaki iddialar:

ELEKTRONİK HARP İÇİN Mİ?

ABD'li askeri kaynaklar söz konusu kürelerin bir kısmının zırhlı askeri araçların üzerinde olması, kamufle edilmesi ve önceden hazırlanmış mobil istasyon noktalarında bulunmaları dolayısıyla Rusya'nın yeni EW (Elektronik Harp) silahları olabileceği iddiasında bulunuyorlar. ABD ordu kaynaklarına göre cisimler “Rusya'nın '1B75' adlı bateri sisteminin geliştirilmiş hali olabilir.” Bu sistem akustik sistem ve termal görüntüleme kabiliyeti sayesinde düşman top ve roket atışlarının kaynağını bulabiliyor ve 'REB' adı verilen radyo-elektronik savaş sürdürebiliyor. Ukrayna ordusu kaynakları ise cisimlerin radyo frekanslarını algılayan üs koruma cihazları olabileceği ihtimali üzerinde de durmakta.

TARIM CİHAZI TARTIŞMASI

NATO istihbarat kaynakları ise söz konusu cisimlerin tarımsal verimliliği arttırmak için kullanılan hava ve toprak ölçüm cihazları olabileceği düşüncesine sahipler. Çin, Kanada, ABD ve Almanya'da da benzer bir şekle sahip tarım ölçüm cihazları olduğunu düşünen istihbarat kaynaklarının görüşü ise konu hakkındaki merakı gidermeye yetmiyor. Ukraynalı yetkililer bir ateşkes anlaşması bile olmadığı için Rusya'nın “savaşı bir kenara bırakıp işgal topraklarında tarımı düşünmesinin mantıklı olmadığı” düşüncesindeler. Diğer yandan NATO uzmanlarına göre söz konusu kürelerin sıklıkla bir anda ortadan kaybolup yeniden belirmesi de istikrarlı tarım teknolojisi mantığına oturmuyor.

Savaşın gizemli cismi, gizli Rus teknolojisi mi? - Resim : 2
Ukraynalı uzmanlara göre benzer şekilli cisimler radyo frekanslarını bozmak için ABD tarafından da kullanılmakta.

RADYO FREKANS BOZUCU

Ukrayna istihbaratının Telegram kanalından yayınladığı görüntülerdeki küre şekilli cisimlerin kısa süre içinde “ortadan kaybolduğu” bilgisine de yer veriliyor. İstihbarat kaynakları görüntülerin hangi bölgeden çekildiği noktasında ise hiçbir bilgi vermiyorlar. Ukraynalı radyo iletişim uzmanı Serhii Beskrestno ise görüntülerdeki cismin Rusya tarafından Ukrayna cephesindeki iletişimi bozmak için kullanılan veri bozucular olduğu iddiasını gündeme getirmekte. Beskrestno benzer görünüme sahip araçların aynı amaçla ABD'de de kullanıldığını ifade etmekte.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel