Resesyon endişesi! Bu kriz nereye varacak?

FED Enflasyon Türkiye Ekonomi haberleri ÖZEL HABERLER Gündem haberleri Dünya Bankası Dünya haberleri abd doları dolar Borsa İstanbul Borsa
Resesyon endişesi! Bu kriz nereye varacak?

ABD ve Japon borsalarından yayılan kriz finans dünyasında rakamları alt üst etti. Yatırımcılar gözünü ABD'nin atacağı adımlara dikti. Ekonomistler ABD'de başlayan resesyon endişesinin Japon piyasalarında düşüşe neden olduğunu belirterek, faiz indirimi beklendiğini söyledi.

Japonya Borsası'nda yaşanan çöküş sonrası finans dünyasında panik ve karmaşa sürüyor. ABD'de artan resesyon endişeleriyle tetiklenen satış baskısının Japonya'da son 37 yılın en sert düşüşüne neden olduğu belirtilirken; ekonomistler piyasalarda önünüzdeki günlerde neler yaşanacağını tartışıyor. Fed, Japonya Borsası'nın çöküşünden sonra faiz oranlarıyla ilgili acil toplantı yaptı. Kriz Asya kıtasındaki pek çok borsayı da etkiledi. Güney Kore'de değer kayıpları yaşanırken; Mitsubishi, Mitsui and Co, Sumitomo ve Marubeni gibi büyük şirketlerin hisselerinde yüzde 10 düşüş olduğu bildirildi. Türkiye'yi de etkileyen krizde Borsa İstanbul iki kez devre keserek tedbir aldı. Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan ekonomistler, ABD'deki resesyon endişelerinin tetiklediği krizin ardından neler yaşanabileceğini anlattı.

Resesyon endişesi! Bu kriz nereye varacak? - Resim : 1
Borsa İstanbul'da iki kez devre kesme tedbiri uygulandı.  

ENFLASYON SORU İŞARETİ

ABD ve Avrupa merkez bankalarından faiz indirimi kararları geleceğini belirten ekonomist Özlem Derici Şengül şu bilgileri verdi: "Birkaç etken  olayı tetikledi. Bunlardan biri ABD'de açıklanan işsizlik oranının 4.3'e yükselmesiydi. Bu durum ABD'de resesyon endişesine yol açtı. İkincisi de Japonya'da yaşanan kayıplar oldu. ABD'de aslında hisse senedi noktasında önemli pozisyonlara gelinmişti. Japonya'da başladı ama tüm küresel piyasalara yayılan bir gelişme oldu. Önünüzdeki dönemde büyümeye yönelik verilere çok hassas bir piyasaya göreceğiz. Çin verileri açıklanacak; normalde olandan daha fazla reaksiyon görebiliriz. Onun ardından ABD verileri; özellikle de enflasyon verisi çok önemli olacak."

25 BAZ PUAN İNDİRİM

Enflasyon verilerinin ABD'de önümüzdeki dönemde 25 baz puan indirimini tetikleyebileceğini belirten Özlem Derici Şengül şöyle devam etti: "Krizin bu şiddette devam etmesini bekleyemeyiz ancak ABD ekonomisinin zayıfladığına dair her bir veri satış yönünde fiyatlanacaktır. Hisse senedinden tahvil tarafına geçişin bir süre daha devam edeceğini bekliyorum. Tahvil faizlerinde yüzde 4'ün altında seviyeleri görmeye devam edeceğiz. Faiz indirimi başlayacak ve muhtemelen devam edecek. Küresel anlamda faiz indirimleri art arda gelecek gibi görünüyor."

JEOPOLİTİK RİSKLER

İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sefer Şener de ABD'deki resesyon endişelerine dikkati çekerek şu uyarılarda bulundu:

"Pandemiyle birlikte dünya büyük bir enflasyonla karşılaştı. ABD'de de bu mücadele sürüyor. Bundan sonraki süreçte özellikle jeopolitik riskler enflasyonun yüksek olmasına neden olabilir. Ülkeler bu riskleri ön planda tutmak zorunda. ABD tarım dışı verilerin düşük olması ekonominin hızlı şekilde soğuduğunu gösteriyor. Büyümeyle ilgili resesyon yani durgunluk endişesi baş göstermiş durumda."

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ

ABD'nin faizleri indirmekte geç kaldığının tartışıldığını belirten Prof. Dr. Şener, "Faiz indirimi beklentisi arttı. ABD'de Eylül ayında 25 baz puan indirimin ardından yılda iki kez indirim bekleniyordu. Yaşanan gelişmelerin ardından indirim beklentisi üçe, dörde çıkmış oldu. Fakat gördüğümüz kadarıyla enflasyonla ilgili süreç kolay geçecek gibi durmuyor. Dolayısıyla beklentilerin ötesine geçilerek büyük faiz indirim olacağını beklemiyorum. Eylül ayında 25 bas puanlık bir faiz indirimi ön plana çıkmaya başladı" dedi. 

Resesyon endişesi! Bu kriz nereye varacak? - Resim : 2
FED krize karşı uygulanacak tedbirleri görüşmek için acil toplantı kararı aldı. 

GEÇİCİ BİR ŞOK

Küresel jeopolitik risklerin Asya ve Avrupa piyasalarını da etkilediğini belirten Prof. Dr. Şener, şöyle konuştu: "Özellikle uzak doğuda ortaya çıkan endişeler borsada düşüşü, emtia piyasalarındaki düşüşleri beraberinde getirdi. Bunu geçici bir şok olarak görmek gerekiyor. Dünya resesyon endişesi yaşadı. ABD'den gelen veriler büyümeyle ilgili beklentileri düşürdü. Bu yüzden otomatik olarak piyasalarda dalgalanma oluştu. Önünüzdeki dönemde daha stabil döneme doğru gidişat olduğunu söylemek mümkün."

[email protected]

Kaynak: Web Özel