Polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit eden Yunus Emre Geçti'in suç kaydının arka planı! Nasıl serbest kaldı?
Türkiye’de son yıllarda gençlerin suça karışma oranlarının artması dikkat çekiyor. Özellikle 19 yaşında bir polisi şehit eden Yunus Emre Geçti’nin, 26 suç kaydına sahip olması büyük yankı uyandırdı. Peki, bu kadar genç yaşta bu denli yoğun bir suç geçmişi nasıl oluşuyor? Bunlar nasıl serbest kalabiliyor? Uzmanlar, bireysel kimliğin yanı sıra suç işleme eğiliminin içinde bulunduğu sosyal çevreyle de yakından ilişkili olduğunu vurguluyor.
İstanbul Ümraniye’de yakalama sırasında çıkan arbede esnasında polis memurunun silahını alarak kadın polis memuru Şeyda Yılmaz’ın şehit olmasına neden olan 19 yaşındaki Yunus Emre Geçti'nin 26 ayrı suç kaydının olduğu ortaya çıktı. Bu durum akıllarda birçok soru işaretini de beraberinde getirdi? Bu kadar suç barındıran biri nasıl olurda dışarıda elini kolunu sallayarak gezebildi? Peki, bu kadar genç yaşta bu denli yoğun bir suç geçmişi nasıl oluşuyor? Uzmanlar, bireysel kimliğin yanı sıra suç işleme eğiliminin içinde bulunduğu sosyal çevreyle de yakından ilişkili olduğunu vurguluyor. Ünlü avukat Figen Çalıkuşu suç kaydının arka planını haberglobal.com.tr'den Şifa Kaymak'a değerlendirdi.
GENÇLERİN SUÇA KARIŞMA ORANI ARTIYOR
Avukat Figen Çalıkuşu "Türkiye’nin son 10 yılına baktığımızda, mafyatik ilişkiler, çetelerin çatışmaları, uyuşturucunun yaygınlaşması ve yabancı suçlulara vatandaşlık verilmesi gibi unsurların öne çıktığı bir tablo görüyoruz. Ayrıca, yargı ve güvenlik kurumlarında bu kişilerin korunuyor olduğu yönünde artan haberler dikkat çekiyor. Mafya liderlerinin siyasi protokollerde yer bulması, bu yapının toplumda normalleştirildiğine dair kaygıları artırıyor. Üstelik televizyon dizilerinde bu yapıların sıkça işlenmesi, şiddeti yücelten bir anlayışın yayılmasına yol açıyor." şeklinde yorumladı.
YUNUS EMRE GEÇTİ'NİN SUÇ KAYDININ ARKA PLANI: NASIL SERBEST KALDI?
19 yaşındaki Yunus Emre Geçti’nin 26 suç kaydı olması, toplumda “Bu kadar sabıkası olan biri nasıl dışarıda olabilir?” sorusunu gündeme getirdi. Çalıkuşu bu durumu "Suç kaydının niteliği önem taşıyor. Eğer bahsedilen suçlar sabıka kaydıysa, bu sorunun cevabı aranmalı. Ancak suç kaydı Genel Bilgi Toplama (GBT) verisiyse, bu suçların hepsinden ceza almadığı, bazılarının dava aşamasında olduğu ya da beraat ettiği anlamına gelebilir. Yunus Emre Geçti’in yakalama kararı bulunmasına rağmen serbest dolaşması, devletin gerekli ıslah tedbirlerini devreye sokmada yetersiz kaldığına dair ciddi bir soru işaretidir" şeklinde yorumladı.
KATİL YUNUS EMRE'NİN SUÇ KAYITLARI
• 1 adet uyuşturucu ticareti
• 8 adet uyuşturucu kullanma
• 2 adet kasten yaralama
• 1 adet cinsel taciz
• 2 adet yağma
• 1 adet gasp
• 2 adet çocuğa cinsel istismar
• 1 adet hırsızlık
• 2 adet mala zarar verme
ÇOCUK VE GENÇLERIN CEZA SORUMLULUĞU
Çalıkuşu sözlerine şöyle devam etti:
Ceza hukuku açısından 12 yaşına kadar olan çocukların cezai ehliyeti ve sorumluluğu yoktur. 12-15 yaş grubundaki çocuklarda ise fiilin hukuki anlamını kavrayamayanların cezai sorumluluğu bulunmaz. Ancak algılama yeteneği gelişmiş çocuklar, suç işlediklerinde cezai sorumluluk taşır ve ceza yarı oranında indirilir. 15-18 yaş arasındaki çocuklar ise ceza alabilir, ancak ceza üçte bir oranında indirilir.
Suç kaydı olan çocuklar hakkında cezai işlem yapılmasa bile, sosyal devletin devreye girip, ıslah edici önlemler alması gereklidir. Çocukların rehabilitasyonu için danışmanlık ve eğitim tedbirleri uygulanmalıdır.