Özeller 'yolunu' bulmuş! Yemek ve kırtasiye dayatması

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri İstanbul Ankara İzmir Eğitim Milli Eğitim Bakanlığı Zam Enflasyon Türk lirası Ocak zammı
Özeller 'yolunu' bulmuş! Yemek ve kırtasiye dayatması

Özel okulların fahiş yemek zamları kadar, "eğitim materyali" adı altında talep ettiği ücretler de velileri isyan ettiriyor. İsteğe bağlı olan hizmetler, velilere kayıt koşulu olarak dayatılırken, 80, 90 bin TL'yi bulan yemek ücretlerine, 30, 40 bin TL''ye varan materyal fiyatı eklenmiş durumda.

Özel okulların 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için istedikleri ücretlere yönelik tartışmalar sürüyor. Son olarak, İstanbul'da çok bilindik bir özel okulun 1. sınıf ücretini yemek dahil 640 bin TL olarak açılamasından sonra gözler diğer özel okullara çevrildi. "Ekol Okullar" olarak tanımlanan birçok özel eğitim kurumu gelecek yıl için henüz 'eğitim-öğretim' ücretini açıklamazken, velilerin en çok şikayet ettiği konuların başında ise fahiş yemek fiyatları ile eğitim materyal ücretleri geliyor.

KAYIT YAPIYORLAR

Türkiye genelinde yaklaşık 14 bin özel okulda, 1.5 milyondan fazla öğrenci eğitim görüyor. İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir'deki birçok özel eğitim kurumu şimdiden 400 bin TL'den kapı açarken, yıllık yemek ücretlerinin 80, 90 bin, eğitim materyal ücretinin ise 30, 40 bin TL'ye ulaşması velileri isyan ettirmiş durumda. Yemek, kitap seti ve kıyafet gibi ek hizmetler yönetmeliğe aykırı olarak kayıt koşulu olarak velilere dayatılırken, karşı çıkan velilerin kayıtları yenilenmiyor veya yeni kayıt alınmıyor. 

Özeller 'yolunu' bulmuş! Yemek ve kırtasiye dayatması - Resim : 1
Eğitim Uzmanı Turgay Polat: "Zam yapamayan eğitimci çareyi yemek ve eğitim materyallere fahiş zamda görüyor. Özel sektörde çalışan öğretmenlerin SGK matrahı, işverenin yükünü azaltacak şekilde revize edilmeli. Devletin özel okullardan vergi almaması gerekir."

İKİ TARAF DA MAĞDUR 

'Haberglobal.com.tr'ye konuşan 'Türkiye Özel Okullar Derneği' eski yöneticilerinden bir isim; kitap, kırtasiye materyalleri istenen ücretlerin yüksek olduğunu ancak birçok özel okulun, tavan artış kısıtlaması nedeniyle buna mecbur kaldığını söylerken, "Artan enflasyon nedeniyle özel okulların birçoğu masrafları karşılayamaz duruma geldi. Hem okullar hem veliler mağdur" dedi. 

BU KADAR ÇOK OLMAZ!

Eğitim Uzmanı Turgay Polat ise özel okulların, eğitimdeki payının yüzde 20'ye ulaştığına dikkat çekerken, "Kişi başı yıllık 10 bin dolar gelir düzeyi olan bir ülkede bu kadar çok özel okul olmamalı. 700, 800 öğrencinin olduğu bir özel eğitim kurumu 120, 130 personel istihdam etmek zorunda. Kira ve temel giderleri de hesaba kattığınızda ortada hem velileri, hem eğitimcileri mağdur eden bir tablo çıkıyor" ifadelerini kullandı.

FAHİŞ KAR 

Öte yandan Özel Okul Velileri Platformu tarafından yapılan açıklamada da eğitim materyalleri ile yemek zamlarına dikkat çekilerek, "Tavan zam sınırının çok üzerinde zamlarla, yemek, kitap seti, servis gibi ek hizmetler üzerinden fahiş kar elde etmesiyle özel okul fiyatları önemli, ölçüde artış gösterdi ve veliler bu ücretleri karşılayamaz hale geldi" denildi.

Özeller 'yolunu' bulmuş! Yemek ve kırtasiye dayatması - Resim : 2
Yemek ve kırtasiye ücret artışlarının tamamen kontrol dışı ve keyfi hale geldiği belirtiliyor.

KEYFİ HALE GELDİ

Platformdan bir sözcü ise 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, şunları dile getirdi: "Özel eğitim kurumları yemeği misliyle satıyor. Servis hizmetlerinde de UKOME rakamlarının en az 2 katı ücret talep ediliyor. En vahimi ise isteğe bağlı hizmetler zincir okullar tarafından velilere kayıt koşulu olarak dayatılıyor. Bu hizmetleri almayan velilerin kayıtları yenilenmiyor."

YÖNETMELİĞE AYKIRI

Vakıf okulları dışında kalan özellikle zincir özel okullarda öğretmen maaşlarının asgari ücret seviyesinde olduğuna dikkat çeken platform sözcüsü ayrıca, "Türkiye’deki özel okulların yüzde 80’ini zincir özel okullar teşkil ediyor. Zincir özel okulların neredeyse tamamı ek hizmetleri yönetmeliğe aykırı olarak zorunlu tutuyor. Zorunluluğunun tamamen kaldırılmasını, eğitim materyallerinin makul şekilde fiyatlandırılması gerekir" dedi.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel