Önüne gelene hakaret ediyor, bitmeyen Trump salvoları

abd seçimleri donald trump Kamala Harris ABD Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Kültür Sanat haberleri Dışişleri Bakanlığı
Önüne gelene hakaret ediyor, bitmeyen Trump salvoları

ABD'de başkan adaylarından Donald Trump'ın rakibi Kamala Harris'e yönelik hakaret içeren sözleri ülkede infial yarattı. Trump'ın başkan yardımcısı adayı ise "Çocuksuz, kedi sahibi sefil kadınlar" ifadesiyle skandala imza attı. Trump geçmişte de büyük krizler yaratan sözleriyle hatırlanıyor.

ABD'de Başkanlık seçimlerine kısa bir süre kala Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump ve başkan yardımcısı adayı J.D. Vance skandal sözleriyle yine gündemdeler. Trump, Demokrat Partili rakibi Kamala Harris için “Radikal solcu bir deli” ve “Hint kökenli olduğu halde siyahi olarak bilinmek istiyor” sözleriyle infial yaratırken; J.D. Vance ise “Çocuksuz, sevgisiz, kedi sahibi sefil kadınlar ABD'yi yönetiyor” sözleriyle büyük tepki topladı. Trump ABD yakın tarihinde skandal açıklamalarıyla en çok gündeme gelen isimlerin başında geliyor.

Önüne gelene hakaret ediyor, bitmeyen Trump salvoları - Resim : 1
Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump ve başkan yardımcısı adayı J.D. Vance'in sözleri ABD'de infial yarattı.

İNFİAL YARATTI

Donald Trump bu ay başında Florida eyaletinde katıldığı bir Hıristiyan organizasyonunda “Siz Hıristiyanlar elbette bana oy vereceksiniz ve bunu önümüzdeki dört yıl boyunca bir daha yapmak zorunda kalmayacaksınız” diyerek muhafazakar Demokratları kızdırmıştı. Trump'ın akıllarda kalan bazı skandal sözlerini sizler için derledik. İşte Demokratlar için “ABD'nin en radikal siyasetçisi” olarak görülen eski Başkan Donald Trump'ın ülkeyi ve dünyayı şoka sokan sözleri:

"VİRÜS YOK" DEDİ

Trump COVID sürecinde önce “Böyle bir virüs yok. Çin'in propagandası bu” ifadesini kullandı. Avrupa ülkelerine kıyasla çok geç önlemler alan ABD'de dönemin Başkanı olan Trump sonrasında ise “Virüs bütünüyle kontrol altında. Etkileri kayboluyor” dedi. Henüz aşıların bile geliştirilmediği bu dönemde Trump'ın kendisi de COVID'e yakalandı ve hastanede yatmak zorunda kaldı.

ÖLÜM TEHDİTLERİ ALDI

Trump, 2019'da Beyaz Saray'da düzenlenen bir etkinlikte ABD Kongresi Temsilciler Meclisi üyesi olan Müslüman Ilhan Omar için “El Kaide terör örgütünü destekliyor” ifadesini kullandı. Bu ifadenin ardından Omar ölüm tehditleri almaya başladığını açıkladı. Küresel ısınma ve iklim felaketlerinin önüne geçmek için yeşil enerji kullanımı fikrine bütünüyle karşı çıkan Trump 2020 yılında NBC'nin düzenlediği bir etkinlikte “Yel değirmenlerinin sesi çok tehlikeli. Kanser yapıyor” ifadesini kullandı ancak yeşil enerjiye ağırlık veren eyaletlerin valileri böyle bir gerçeğin söz konusu olmadığını açıkladılar.

GÖÇMENLERE HAKARET 

2020 Başkanlık seçimlerini Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden'a kaybeden Donald Trump sonuçların açıklanmasının ardından “seçimi kazandık” ifadesini kullandı. Trump taraftarları sokaklara çıktı ve güvenlik güçleriyle yaşanan gerilimlerde 9 kişi hayatını kaybetti. Trump 2023 Eylül ayında National Pulse adlı bir programda da göçmenlere ilişkin “Ülkemizin kanını zehirliyorlar” ifadesini kullandı. Irkçı ifade ülkede infial yarattı. Trump Mart ayında ise ülkedeki Cumhuriyetçilere yönelik yaptığı açıklamada “Ben sizin savaşçınız ve ilahi adaletinizim. İntikamınızı alacağım” ifadesini kullandı.

Önüne gelene hakaret ediyor, bitmeyen Trump salvoları - Resim : 2
Donald Trump'ın geçmişte ABD'yi NATO'dan çıkarmakla ve korumamakla tehdit etmesi tüm Avrupa'da büyük şok yaşanmasına neden olmuştu.

NATO'YU TEHDİT ETTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i her fırsatta övmesi ve “kişisel dostum” ya da “O bir dahi” gibi ifadeler kullanması Batı dünyasında öfkeyle karşılanan Trump, uluslararası politikada ise en büyük krizi NATO'da yarattı. Donald Trump 2018 yılında düzenlenen NATO zirvesinde “ittifakın üyeleri savunma harcamalarını iki katına çıkarmazlarsa ABD'yi NATO'dan çıkarırım ve korumam” açıklamasında bulundu.

Tüm Avrupa'da infial yaratan sözler halen hafızalardayken bu yıl bir başka skandal daha yaşandı. Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olarak Güney Carolina Eyaleti'ndeki mitinge katılan Trump bir NATO üyesi ülkenin liderine “Savunma harcamaları iki katına çıkarılmazsa sizi korumaya gelmeyiz. Hatta Rusya'nın dilediğini yapması için onları teşvik ederim” dediğini açıkladı.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel