Onlar hep yanındaydı, Ata'nın kadim dostları

Atatürk Türkiye Türk Silahlı Kuvvetleri TBMM 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Türk Savunma Sanayii Ankara resmi gazete
Onlar hep yanındaydı, Ata'nın kadim dostları

Cumhuriyet'in 100.yılında Atatürk'ün hayattayken katıldığı törenlere ait görseller gurur ve hüznü bir arada barındırıyor. Atatürk'ün Cumhuriyet törenlerinde yanında en çok yer alan isimler ise sırasıyla; Mareşal Fevzi Çakmak, İsmet İnönü ve Kazım Özalp olarak dikkat çekiyor.

Cumhuriyet'in 100.yılında Atatürk ve yol arkadaşlarına ilişkin yeni bilgiler Eski Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müdürlerinden emekli Albay Sermet Taktak tarafından tasnif edilerek gün yüzüne çıkartıldı. Taktak'ın tasniflediği vesikalar arasında arasında en dikkat çeken dökümanı ise Resimli Gazete'nin 3 Kasım 1923 tarihli nüshası oluşturuyor. “Cumhuriyeti ilan eden Millet Meclisi erkânı” başlıklı gazete kapağında Atatürk ile Samsun’a çıkan isimlerden Mustafa Vasfi Süsoy, Ankara Milletvekili Şakir Kınacı, Ankara Milletvekili Ali Fuat Cebesoy, Eskişehir Milletvekili Mehmet Emin Sazak Bey gibi isimler dikkat çekiyor.

 

Onlar hep yanındaydı, Ata'nın kadim dostları - Resim : 1
Resimli Gazetede yayımlanan fotoğrafta vekiller bir arada bulunuyor. 

ÇAKMAK HEP YANINDA 

Öte yandan Sermet Taktak tarafından tasniflenen arşivler arasında Atatürk'e; Cumhuriyet törenleri ve resmi geçitlerde eşlik eden İstiklal Savaşı kahramanlarının yer aldığı fotoğraflar da dikkat çeken belgeler arasında. Taktak, "Büyük Önder'in Cumhuriyet törenlerinde yanında en çok yer alan isimler sırasıyla; Mareşal Fevzi Çakmak, TBMM Başkanı Kazım Özalp, Başbakan İsmet İnönü, Başyaver Binbaşı Mahmut Celalettin Üner ile Atatürk'ün berberi ve özel korumalığını yapan Mehmet Tanrıkut Mete oluşturuyor" diyor.

Onlar hep yanındaydı, Ata'nın kadim dostları - Resim : 2
Yugoslav General Nediç ile Yunan General Papagos 29 Ekim 1937'deki törenlere katılan yabancı konuklar arasındaydı.

 

Onlar hep yanındaydı, Ata'nın kadim dostları - Resim : 3
Atatürk son törene başvekil Celal Bayar ile birlikte gitmişti.

HEM BERBERİ HEM KORUMASI

Cumhuriyet törenleri ve resmi geçitler Atatürk'ün yanında yer alan en ilginç isim olan Mehmet Tanrıkut Mete hakkında bilgi veren Taktak, "1925 yılında Atatürk'ün berberi olarak Çankaya Köşkü'ne kabul edilen ve Cumhuriyet'in 7'inci yılından sonra Ata'nın güvenini kazanan Mete, Atamızın hem berberi, hem yakın koruması, hem de güvenlik amacıyla dublörü görevini üstleniyor. Mete, 1930-1937 arasındaki tüm Cumhuriyet törenlerinde Ata'nın yakınında" bilgisini paylaşıyor.

Onlar hep yanındaydı, Ata'nın kadim dostları - Resim : 4
Sovyet Askeri ve Denizcilik İşleri Halk Komiseri General Kliment Yefromoviç Voroşilov törenlerde bulunan davetliler arasında.

VOROŞİLOV AYRINTISI 

Tasniflenen arşiv fotoğraflarında dikkat çeken ayrıntılardan birini de 29 Ekim 1933 tarihli kare oluşturuyor. Emekli Albay Sermet Taktak, Atatürk'ün frak, silindir şapka, beyaz eldiven, rugan ayakkabıları ile TBMM'den çıkıp tören alanına yöneldiği fotoğraftakiler arasında dönemin Sovyet Askeri ve Denizcilik İşleri Halk Komiseri General Kliment Yefromoviç Voroşilov'un yer aldığını belirtiyor. Atatürk bir ara frak ve eldivenlerini çıkardıktan sonra Voroşilov ile sohbet ettiği kare de Taktak'ın arşivinden yansıyor. 

Onlar hep yanındaydı, Ata'nın kadim dostları - Resim : 5
İlginç bir diğer kare de 29 Ekim 1937 yılında, Atatürk'ün son katıldığı tören görseline ait. Atatürk'ün Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak ile kahkaha attığı fotoğrafta, dönemin Romanya Başbakanı Georges Tatteresco, iki kahramanı pür dikkat incelerken objektife takılıyor.

NEDİÇ DE TÖRENE KATILDI 

Atatürk'ün sağlık nedenlerinden ötürü son kez katıldığı Cumhuriyet törenlerinde Yugoslav General Nediç ile Yunan General Papagos'un olduğu kareler de bulunuyor. 29 Ekim 1937'deki resmi geçitte davetliler arasında yer alan Yugoslav General Nediç ile Yunan General Papagos, Atatürk ile ayaküstü görüşme gerçekleştiriyor.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel