Lozan'a karşı birleştiler, Zelenski'den Türkiye'ye ihanet!

Türkiye Rusya Ukrayna Volodimir Zelenski Gündem haberleri hristiyanlık Yaşam Haberleri İstanbul Kültür Sanat haberleri ÖZEL HABERLER Dünya haberleri
Lozan'a karşı birleştiler, Zelenski'den Türkiye'ye ihanet!

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin, Fener Rum Patriği Bartholomeos'u "ekümenik" olarak tanımlaması, Tük Ortodoksların büyük tepkisine yol açtı. "Ekümenik" sıfatının Anayasa ve Lozan'ın maddelerine aykırı olduğu belirtilirken, 2007'deki Yargıtay kararı hatırlatıldı.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş, Ortodoks kiliselerine de sıçramış durumda. Ancak Rus Ortodoks Kilisesi'ne karşı Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin hamle ve son açıklamaları, Türk Ortodoksların büyük tepkisine neden olurken, tartışma başlattı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin, 21 Ağustos günü Fener Rum Kilisesi Patriği Bartholomeos’u 'ekümenik' sıfatıyla anarak, aralarındaki işbirliğinin devam ettiğini dünya kamuoyu ile paylaştı.

Lozan'a karşı birleştiler, Zelenski'den Türkiye'ye ihanet! - Resim : 1
Patrik Bartholomeos'un "ekümenik" sıfatını kullanmasının yasalara aykırı olduğunun altı çiziliyor. 

LOZAN'A AYKIRI

Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Selçuk Erenerol ise Zelenski'nin açıklamalarını; "Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin toprak bütünlüğüne karşı uluslararası sahnede işlenmiş bir suç" tanımı yaparken, "Bu atılan adım, Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal düzenine karşı bir başkaldırıdır. Laik ve üniter olan Türkiye Cumhuriyeti içerisinde Fatih Kaymakamlığı’na bağlı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin teminatı Anayasamız ve Lozan Antlaşması ile sınırları belirlenmiş bir azınlık kilisesinin sınırlarımız içerisinde ve uluslararası arenada suç işlemesi kabul edilemez" şeklinde yorumladı.

YASA TANIMIYORLAR

Erenerol; eleştirilerinin devamında ise şunları paylaştı: "Fener Rum Kilisesi, Cumhuriyetimizin kurulduğu günden beri yasalarımızı çiğnemekte ve Türk ulusuna ihanet etmeye devam etmekte.  Türkiye Cumhuriyeti’nin bütünlüğüne hem de dış politikada diplomatik ilişkilerimize zarar veren Fener Rum Kilisesi, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde daha fazla tutulamaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çıkarlarını gözetmesi gereken devlet kurumlarımızın laik ve üniter yapımıza karşı yapılan bu kalkışmaları ivedilikle sonlandırmaları zaruridir."

YARGITAY KARARI VAR 

Öte yandan Zelenski'nin sözleir sonrası gündeme gelen 'ekümeniklik' iddiasına ilişkin, Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nin 2007/5603K sayılı ilamı bulunuyor. Kararda, Fener Rum Kilisesi’nin görevinin Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan Rum kökenli vatandaşların dini ihtiyaçlarını karşılamaktan ibaret olduğu, bu karara rağmen Fener Rum Kilisesi ısrarla ekümeniklik iddiasını yinelediğine yer veriliyor.

Lozan'a karşı birleştiler, Zelenski'den Türkiye'ye ihanet! - Resim : 2
Ortodoks kiliseleri arasında yaşanan güç savaşı büyüyor. 

GÜÇ SAVAŞI 

Türk Ortodokslar ise 2018'den itibaren Ortodoks Kiliseleri arasında ayyuka çıkan sürtüşme ve güç mücadelesini, Türkiye’yi direkt olarak Rusya ile karşı karşıya getirme planı olarak yorumluyor. Bu planın ardından ABD’nin olduğu da belirtilirken, Patrik Bartholomeos’un 2018 yılında Ukrayna Kilisesi’ne bağımsızlık verme kararını yasal olmadığına dikkat çekiliyor.
Son 6 yıllık süreçte Moskova Patrikliğinden ayrılarak bağımsızlığını ilan Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin yan ısıra Hollanda Ortodoks Kilisesi de, Rusya'dan ayrılıp Fener Rum Patrikhanesi'ne katılma kararı almıştı.

YETKİSİ YOK

Eski Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenk'nun  2018'de yeni kurulan bağımsız Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ne "otosefali" kazandıracak girişimi de Ortodoks dünyasında tartışmalara da neden olmuştu. Fener Rum Patrikhanesi ile tüm ilişkilerini kesen Moskova Patrikhanesi ise Fener Rum Patrikhanesi'nin Ukrayna'daki kiliselere bağımsızlık verme yetkisinin bulunmadığını da duyurmuştu.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel