Kalkınma Yolu'nda terör temizliği

PKK/YPG Terör saldırısı Türkiye ABD Irak Kuzey Irak Gündem haberleri Dünya haberleri Sınır Ötesi Operasyon sınır ötesi harekat TSK MİT Ekonomi haberleri
Kalkınma Yolu'nda terör temizliği

Savunma Bakanı ile MİT Başkanı Irak'a art arda ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye'nin, Irak Kalkınma Yolu projesi öncesinde KYB-PKK işbirliğine son vererek Metina ve Hakurk arasında uzun bir güvenli hat oluşturmayı hedeflediği, bunun için de KYB yönetimini net bir şekilde uyardığı belirtiliyor.

Pençe harekatlarıyla terör örgütü PKK'nın Irak-Suriye sınırındaki faaliyetlerini durdurmayı hedefleyen Türkiye bu doğrultuda Irak yönetimiyle temaslarını hızlandırdı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın “terör diplomasisi” olarak nitelediği çalışmalar kapsamında MİT Başkanı İbrahim Kalın ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Irak'ta bir dizi temaslarda bulundular. İki yetkili de hem Irak merkezi yönetimiyle hem de bölgedeki Kürt ve Türkmen temsilcilerle görüşmeler yaptı. Bu temaslarda son dönemde terör örgütü PKK'ya, Irak'ın kuzeyinde alan açan Talabani Ailesi ve KYB'ye uyarılarda bulunulduğu belirtiliyor. Türkiye bir süredir PKK'lılarla işbirliği yapmakla suçladığı yerel KYB yöneticisi Bafel Talabani'yi uyarıyor. Süleymaniye'ye uçuşları durduran Ankara, KYB'ye yönelik daha sert tedbirlerin de sırada olduğunu açıkça ifade ediyor.

Kalkınma Yolu'nda terör temizliği - Resim : 1
Türkiye, Metina ve Hakurk arasında güvenli hat oluşturmayı hedefliyor. 

HAVA HAREKATI SEÇENEĞİ

Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan Emekli Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin'e göre Talabanilerin Türkiye'ye karşı düşmanca tutumunun sebebi Irak'la başlayan Kalkınma Yolu Projesi. İki ülke ekonomisi için büyük önem taşıyan proje öncesi bölgenin güvenli hale getirilmesi gerektiğini belirten Pekin, Ankara'nın; uyarılar yerine getirilmediği takdirde belirlediği hedeflere hava harekatı kararı bile alabileceğini söylüyor.

PKK YERLEŞTİRİLİYOR

İsmail Hakkı Pekin, KYB'nin son dönemdeki tutumunu ve bölgedeki durumu şöyle değerlendirdi:

“Yakın zamanda o bölgede bizim üslerimize yönelik saldırılar oldu. PKK'nın, KYB tarafından desteklendiği biliniyordu. Türkiye bir süredir bunları izliyordu. Suriye-Irak arasında geçişlerin de bu sayede yapıldığı görülüyor. Yakın zamanda Kerkük'te seçimler oldu, KYB bu seçimlerde güç kazandı. Kerkük kritik bir yer. Bu durum PKK'nın bu bölgede üslenmesini doğurabilir.

“Türkiye Irak Kalkınma Yolu projesine başladı. Şimdi bu bölgede güvenliği sağlamak gerekiyor. Son dönemdeki ziyaretleri bu çerçevede görmek lazım. Türkiye açık ve net olarak “sizi düşman ilan ederiz” uyarısı yaptı. Kalkınma Yolu hayata geçtiği zaman Irak merkezi hükümeti güçlenecek. Çünkü bütün gümrük geçişleri merkezi hükümetin kontrolünde olacak. Bu sebeple KYB gibi yerel unsurlar bu gelişmeden rahatsız. Burada bütün sorun PKK'ya alan açmaları.”

Kalkınma Yolu'nda terör temizliği - Resim : 2
Pençe harekatlarıyla terör örgütü PKK'nın sızma yaptığı alanların kontrolü TSK'ya geçti. 

HAVUÇ-SOPA TAKTİĞİ

Pekin Türkiye'nin izlediği yolla ilgili de şunları söyledi: “Hakurk'tan Metina'ya kadar olan bölgede Türkiye güvenli hat oluşturmaya çalışıyor. Bu hattı Suriye sınırıyla da birleştirmek istiyor. Şu anda yapılan temasların amacı Irak'taki muhataplara neler yapabileceğini anlatmak. Sanıyorum Kubat Talabani ile görüşmüşler. Eğer bu uyarıların gereği yapılırsa PKK orada dayanacak yer bulamayabilir. KDP ile Türkiye zaten işbirliği yapıyor. Şimdi KYB'yi de işbirliğine zorluyorlar. Türkiye şu anda havuç-sopa politikası izliyor. Talabani'ye 'PKK ile işbirliğini keseceksin ya da ben belirlediğim yerleri vururum' deniyor. Belki bu doğrultuda ABD ile de görüşmeler yapılıyordur. Ben ayrıca İran ile de koordinasyon içinde olunması gerektiğini düşünüyorum.”

Kalkınma Yolu'nda terör temizliği - Resim : 3
Türkiye'nin, Irak Kalkınma Yolu projesi öncesinde bölgeyi terörden temizlemeyi hedeflediği belirtiliyor. 

IRAK'TA DENGE ARIYIŞI

Siyaset Bilimci Hasan Köni ise Talabanilerin öteden beri İran tarafından desteklendiğini belirterek şöyle konuştu: “Talabani PKK'ya açıkça destek veriyor. Barzani tarafı Türkiye ile işbirliği yapıyor ama onların da dolaylı yardımı olabilir. Türkiye şimdi Kuzey Irak hattının Talabani bölümünde kesmek istiyor. Bu dönemde geniş çaplı askeri operasyon çok mümkün görünmüyor. Bu görüşmelerle olayı dengelediler. Zaten operasyonlar da devam ediyor.”

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel