Kuzey Irak'ta neler oluyor? Çözümün adresi Türkiye

Kuzey Irak IKBY PKK Türkiye ÖZEL HABERLER Gündem haberleri TSK Pençe operasyonu Pençe operasyonları Yaşam Haberleri MİT Ekonomi haberleri
Kuzey Irak'ta neler oluyor? Çözümün adresi Türkiye

Irak'ın kuzeyinde Türkmenler ve Hıristiyanların ardından Barzani yönetimindeki KDP de 10 Haziran'daki seçime katılmama kararı aldı. Merkezi yönetim ve IKBY arasındaki krizin çözümü için Türkiye'nin Irak'taki güvenlik çabaları önem taşıyor.

Irak'ta 10 Haziran'da yapılacak seçimler öncesi Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 'kota' krizi yaşanıyor. Irak Federal Mahkemesi'nin bölgedeki Türkmen ve Hıristiyanlar için ayrılan kotayı kaldırmasının ardından yerel gruplardan peş peşe tepkiler geldi. 10 Türkmen Partisi ile Süryani ve Keldani partilerinin seçimleri boykot etme kararını; Barzani yönetimindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) boykot açıklaması takip etti. Irak Türkmen Partisi (ITC) yetkilileri geçen 14 Mart'ta Türkmenlerin seçimlere ITC'nin ortak listesiyle katılacağını açıklamıştı.  KDP'nin boykot açıklaması sonrası bölgede nasıl bir tablo oluşacağı ise merak konusu.

Kuzey Irak'ta neler oluyor? Çözümün adresi Türkiye - Resim : 1
Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi 10 Haziran'da yapılacak seçimlere hazırlanıyordu. 

TÜRKİYE'NİN ROLÜ

Terör örgütü PKK'ya karşı büyük harekat öncesi Irak merkezi yönetimi ve yerel KDP güçleri ile temaslarda bulunan Türkiye'nin; siyasi denklemdeki rolü öne çıkıyor. Hava Kuvvetleri'nden emekli Gürsel Tokmakoğlu, Irak'ta istikrarın ancak Türkiye'nin desteğiyle sağlanabileceğini söylerken, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Irak'ta çok yapılı bir durum var. Son dönemde atılan adımlar ise durumu daha da karmaşıklaştırdı. Şimdi Barzani tarafının da bir huzursuzluğu var. Bu gerilimin dondurulması için bütün tarafların birer adım geri atması gerekiyor. Türkiye şimdi devreye girdi. Türkiye'nin yapabileceği iki şey var; ilki bütün Irak'ın güvenliği için vereceği destek. İkinci de ekonomik destek olabilir. Merkezi hükümetle beraber olan silahlı gruplar Türkiye'nin desteğini kabul etti. Türkiye ve Irak merkezi yönetimi istikrarı sağlamak için bir araya gelirse bu bir fırsat olacak."

Kuzey Irak'ta neler oluyor? Çözümün adresi Türkiye - Resim : 2
Irak Türkmen Cephesi, seçimlere tek listeye katılacağı duyurusu yapmıştı.  

TALABANİ TEHDİT UNSURU

Talabani'nin terör örgütü PKK'ya alan açtığını hatırlatan Tokmakoğlu; Türkiye'nin istikrar girişiminin önünde Talabani yönetimindeki KYB'nin tehdit oluşturduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın "KYB güvenlik tehdidi haline geldi" açıklamasında bulunduğunu hatırlatan Tokmakoğlu, "Irak'taki merkezi hükümetin etrafındaki çeşitli yapılar ve Irak'ın diğer güçleri Talabani'ye 'bu kadar da Amerikancı olma, Irak'taki bütün grupların kararı bu sen de doğru bir yola gir' diyecek" dedi.

IRAK'TA İRADE OLUŞTU

Irak merkezi yönetimi ve ve KDP'de bir irade oluştuğunu söyleyen Tokmakoğlu şöyle devam etti: "Barzani ve Talabani arasında öteden beri çekişme var. Bu aşiret yapasından kaynaklanıyor. Bunun çözülmesi için bir formül bulamazsınız ancak dondurabilirsiniz. Çünkü sorunları aşiret bağlamında sorunlar. KDP Türkiye ile işbirliği yapıyor. Türkiye ve KDP'nin ortak düşmanları ise PKK ve zaman zaman KYB'dir. Şu anda KYB'nin PKK ile birlikte hareket ettiği ortada. Irak merkezi yönetimiyle birlikte hareket eden silahlı grupların Türkiye'den yana olması pozitif bir durum."

Kuzey Irak'ta neler oluyor? Çözümün adresi Türkiye - Resim : 3
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Türkmen Cephesi  yetkilileriyle bir araya geldi. 

ABD'NİN ROLÜNE DİKKAT

Öte yandan bölgede güçleri bulunan ABD ise KDP'nin kararından endişe duyduğunu açıkladı. Dışişleri Sözcüsü Vedant Patel ise "Iraklı Kürtlerin Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararıyla ilgili endişelerini anlıyoruz, ancak seçimleri boykot etmenin başta KDP olmak üzere Kürt ve Irak halklarının çıkarlarına hizmet ettiğini düşünmüyoruz” açıklamasında bulundu. 

ertan.altan@haberglobal.com.tr  

Kaynak: Web Özel