'Kuraklık tohum taban fiyat', Trakyalı çiftçi çaresiz!

Kuraklık riski Çiftçi kredisi Trakya Tekirdağ Edirne Kırklareli Tarım Zam Enflasyon Kuraklık
'Kuraklık tohum taban fiyat', Trakyalı çiftçi çaresiz!

Türkiye'deki ayçiçeği ihtiyacının yarısını karşılayan Trakya'da yaşanan kuraklık çiftçileri perişan ederken, üreticiler maddi zarar karşısında çaresiz kaldı. Önümüzdeki yıl ayçiçeği ekiminde ciddi düşüş olmaması için taban fiyatın 14 TL'den 17' TL'ye çıkartılması isteniyor.

Türkiye'nin ayçiçek ambarı sayılan Trakya'da yaz dönemi yaşanan kuraklık sonrası üreticilerin sorunları devam ediyor. Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli genelinde, yüzbinlerce dönümlük arazilere ekilen ayçiçeğinde kuraklık nedeniyle yüzde 70-80'e varan verim kaybı sonrası çiftçiler zararın altından nasıl kalkacaklarını düşünüyor. Ayçiçeğinde kilogram başına 17 lira taban fiyat beklentisi olan Trakyalı çiftçiler, bu rakamın 13-14 lira olarak açıklanmasından sonra önümüzdeki dönemde ayçiçek ekiminde ciddi düşüş olacağını gündeme getirdiler. Kuraklığa dayanıksız 145 no'lu tohum nedeniyle mağduriyet yaşayan Çorlu'daki çiftçilere ise üretici firma tarafından zararın tanzimi için bedelsiz tohum dağıtıldığı belirtildi.  

'Kuraklık tohum taban fiyat', Trakyalı çiftçi çaresiz! - Resim : 1
Kuraklığın önümüzdeki yaz döneminde de yaşanması durumunda ayçiçek üretimdeki kaybın telafi edilemez noktaya gelme riski olduğu belirtiliyor.  

EN BÜYÜK ZARAR TEKİRDAĞ VE ÇORLU'DA 

Olası kaybın milyar liralarla telaffuz edildiği bölgede, ortaya çıkan rakamlar ise Trakya'daki sorununun tüm Türkiye'yi etkileyeceğini gösteriyor. Trakya'nın tamamında 9 milyon dönüm işlenebilir arazi bulunurken, yaklaşık 4 milyon dekarlık arazide ayçiçeği ekiliyor. Ancak kuraklık ve kuraklığa dayanıksız olduğu iddia edilen tohum nedeniyle Terkidağ ve Çorlu'daki verim kaybı yüzde 70-80, diğer bölgelerdeki kayıp ise ortalama yüzde 40-50 olarak ifade ediliyor.

TABAN FİYAT 17 LİRANIN ALTINDA

Kuraklığın en sert yaşandığı Çorlu'da maddi kayıp, bir dönüm arazi için ortalama 2 bin 300 lira olarak belirtilirken, taban fiyatın beklentilerin altında kalması ise adeta hayal kırıklığı yaratmış durumda. Kaybın en yüksek olduğu Çorlu'da ise Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz, zararın altından kalkacak durumda olmadıklarını ifade ederken, "Bizim bölgemizdeki verim kaybı yüzde 80'e yakın. Taban fiyat ise hiç memnun edici değil. 17 liranın altında düşmemesi gereken ayçiçeği taban fiyatı 13-14 lira oldu. Birçok çiftçi arkadaşımız önümüzdeki dönemde ayçiçeği ekmemeyi düşünüyor. Tarlasını kiraya vermek isteyenlerin yanı sıra alternatif ürünlere yönelenler de azımsanmayacak oranda. Çaresiz kaldık." dedi.

BUĞDAY VE ARPAYA YÖNELECEKLER

Önümüzdeki yaz döneminde ayçiçek tarlalarının büyük kısmında buğday, arpa ve kanola ekileceğini gündeme getiren Topuz, "Mazot ve gübre fiyatlarını karşılayacak durumda değiliz. Kuraklığa bağlı mahsul kaybı ile taban fiyattan dolayı büyük zararımız var. Bölge milletvekilleri konuyu takip ettiklerini söylüyor ama kısa sürede destek paketi açıklanmazsa ayçiçek üretiminde sıkıntılı günler kaçınılmaz" diye konuştu.

'Kuraklık tohum taban fiyat', Trakyalı çiftçi çaresiz! - Resim : 2
Caption

10 DÖNÜME 1.5 TORBA TOHUM

Kuraklığa dayanıksız 145'nolu üretin firmanın zararın tanzim edilmesi için bedelsiz tohum dağıttığını da sözlerine ekleyen Topuz, ayrıca  şunları söyledi: "Firma neyse ki, zarar kadar tohum verdi. Örneğin 100 dönümde 50 dönüm kaybınız varsa, 10 dönüme 1.5 torba tohum verildi. Bunun parasal karşılığı ise dönüm başına 130 kilogram ayçiçeğine denk geliyor."

"CİDDİ KAYIP YAŞANIR"

Tekirdağ Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı da taban fiyatın beklentilerin altında kaldığından şikayet ederken, "Bir yıl içinde gübreye yüzde 70, mazota ise yüzde 100 zam geldi. 2022'de 12 lira olan taban fiyat, bu yıl 14 lira oldu. Ne yapacağımızı inanın bilmiyoruz. Birçok arkadaşımız buğday, arpa veya kanola ekimine yönelecektir. Bu durumda ayçiçek üretiminde ciddi kayıp yaşanır. 200 kilogram mahsul almamız gereken birçok tarlada 30 kilogram verim aldık. Tohum ve gübre desteği şart" ifadelerini kullandı.

150 YERİNE 60 KG  

Bölgede kuraklığa dayanıksız olduğu belirtilen 145 nolu tohumun ekilmemesini bir şans olarak değerlendiren Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Özcan Kayalı ise 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Mısıra yüzde 5 artış yapılırken ayçiçeğinde artış yüzde 17 oldu. Şimdi çeltik açıklanacak ama taban fiyatın düşük kalacağından endişeliyiz.  Ancak bir dönümde 150 kilogram almamız gerekirken, 60 kilogram mahsul aldığımız tarlalar da var. Ortaya çıkan tablonu birinci nedeni kuraklık" dedi.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

kuraklık aycicek Trakya tekirdağ Edirne Kırklareli çiftçiler Trakyalı çiftçiler küresel iklim değişikliği mert inan Ayçiçeği taban fiyat zam enflasyon tarım hasat