Kuaförler uçuşa geçti! Altın fiyatına saç kesiyorlar

Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri Zam Enflasyon İstanbul Türkiye Türk lirası döviz
Kuaförler uçuşa geçti! Altın fiyatına saç kesiyorlar

Kadın kuaförlerindeki fiyatlar neredeyse altınla yarışıyor. Saç kesimi ile saç boyası semt ve kullanılan malzemeye göre değişirken, İstanbul'un kalbur üstü semtlerinde 7 bin 500 TL'ye kesim yapan kuaförler bulunuyor. Meslek kuruluşları temsilcileri ise artan kira ve giderlerden şikayetçi.

Artan hayat pahalılığı, kadınların bakımını da sekteye uğratıyor. Maliyetleri gerekçe gösteren kadın kuaförleri de birçok sektörde olduğu gibi fiyatları uçurmuş durumda. İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir gibi metropollerde semtlere göre kuaför fiyatları değişkenlik gösterse de; saç bakım merkezlerinin yanından bile geçilemiyor! İstanbul’da kalbur üstü semtlerde saç kesim fiyatı 975 ile 7 bin 500 TL arasına değişirken, dar gelirlilerin ikamet ettiği bölgelerde bile fiyatlar 400 TL'nin üzerinde seyrediyor.

UCUZ MALZEMEYE FAZLA PARA 

Öte yandan fahiş saç kesim fiyatları bazı kadın kuaförlerinin de tepkisine yol açıyor. İstanbul'un Anadolu Yakası'nda kadın kuaförlüğü yapan T.İ., ortaya çıkan tabloya isyan ederken, "35 yıldır bu mesleğin içindeyim. Özellikle İstanbul’daki fiyatlar hakkaniyetli değil. Müşteriler en elit bir kuaföre bile gitseler sadece saç kesimine ödenecek ücret bin TL’nin üstü olmamalı. Müşteri ayrıca kuaförün hazırladığı boyayı görmeli. Fiyatlar, malzemenin kalitesine göre değişiyor. Ancak bazı işletmeler ucuz malzeme kullanıp fazla para alıyor" dedi.

Kuaförler uçuşa geçti! Altın fiyatına saç kesiyorlar - Resim : 1
2024 fiyat listesine göre A Lüks sınıfı bir işletmede saç kesim ücreti bin 300 TL. Bu rakam A sınıfında 975 TL, B sınıfında 730 TL, C sınıfında ise 280 TL.

ÜRÜN KALİTESİ FARKLI

Artan eleştiri ve tepkilerin ardından sorularımızı yanıtlayan Türkiye Berberler, Kuaförler, Güzellik Salonları Hizmetleri Federasyonu Genel Başkanı Bayram Karakaş ise fiyat tarifesinin A,B,C diye sınıflandırılarak kararlaştırıldığını söyledi. Ücret tarifeleri belirlenirken, işletmenin kullandığı elektrik, su, doğalgaz, saf giderler ve vergi diliminin hesaplandığını da sözlerine ekleyen Karakaş, "Giderlerimiz çok arttı. Tarifeler, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği’nin Tarife Komisyonu ve valiliklerin onayı alınarak belirleniyor. Fiyat farkı esnafın kullandığı ürünlerin kalitesi, markaları ve kişiye özel hizmetlerine göre de değişiyor. Kişiye özel hizmetler vardır. VIP salonlarda tek bir oda da tek bir kişiye hizmetler verilir. Saç kesimine 7 bin 500 TL ödeyen birine 'neden tercih ettiniz?' diye sorunca, yanıt, 'kalitesi' oluyor" ifadelerini kullandı.

ŞİKAYET ETSİNLER!

Yabancı müşterilere karşı farklı fiyat politikası uygulayan işletmeler hakkında konuşan Karakaş, "Bu işi yapanlar merdiven altı, kayıt dışı, fiyat ücret tarifesi olmayan, mesleği sanatsal boyut yerine kendi çıkarları doğrultusunda yapan insanlar. İyi bir sanatkar herkesten aynı ücreti alır. Biz meslektaşlarımıza fiyat listelerini işletmelerde, müşterilerin göreceği şekilde asmalarını söylüyoruz. Müşteriler, fiyat listesini göremedikleri işletmeyi bağlı bulunduğu belediyenin zabıta müdürlüklerine iletebilir" diye konuştu.

Kuaförler uçuşa geçti! Altın fiyatına saç kesiyorlar - Resim : 2
Çalışan kentli kadınlar ayda bir saç boyası ve saç bakımı yaptırıyor.

ARTAN KİRA MALİYETİ

Kuaförler Derneği Başkanı Sabit Akkaya ise eleştirilere yönelik, artan kira maliyetlerini öne sürerek şunları söyledi: "Standart bir hizmet sunan marka ile lüks deneyim sunan markalar arasında geniş bir yelpaze mevcut. Burada istisnalar hariç kalite arttıkça fiyat da yükseliyor. Fiyat farkının sebeplerinden bir tanesi de salon içi kullanılan ürünlerin kalitesi ve içeriği. Fiyatların, haftadan haftaya zamlandığı bir dönemdeyiz maalesef. İstanbul çok büyük bir şehir. Satın alma gücü lokasyona göre farklılık gösteriyor. Yüksek kira bedeli nedeniyle maalesef fiyatlarımız artmış durumda."

FÖN ÇEKTİRMEK 200 TL

İstanbul'daki kadın kuaförlerinde ortalama fiyatlar ise şöyle: 

Saç kesimi: 730 TL

Boya (dip - bütün):  675 TL

Yıkama ve Fön: 200 - 400 TL

Perma (kısa - uzun): 3 bin 375 TL

Keratin düzleştirme: 4 bin 215 TL

Manikür-Pedikür: 335 - 840 TL

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel