Kredi vurdu! Konut piyasası tepetaklak

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Emlak haberleri Konut İstanbul Antalya Enflasyon Kentsel dönüşüm Ekonomi haberleri faiz Bursa ÖZEL HABERLER
Kredi vurdu! Konut piyasası tepetaklak

Türkiye'de son 10 aydır konut satışları gerilemeye başladı. Satışlardaki düşüşün en büyük nedeni konut kredilerindeki inanılmaz oran artışı ile yabancı alıcının geri çekilmesi. Tapu Yabancı İşler Daire Başkanlığı verileri de yabancı konut alımının geçen yıla göre yüzde 71 azalığını ortaya koyuyor.

Türkiye'deki konut fiyatları 10 aydır geriliyor. "Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" başlıklı son rapora göre ülke genelinde yüzde 16 gerileyen konut satışları, İstanbul'da yüzde 18, İzmir'de yüzde 15, Ankara'da ise yüzde 10 olarak kayda geçti. İstanbul'da ortalama bir konutun metrekare fiyatı 30 bin TL, Ankara'da 21 bin TL, İzmir'de ise 32 bin TL olarak belirlendi. Konut fiyatların gerilemesinin nedenleri arasında yabancıların konut satın alma yoluyla vatandaşlık alımına getirilen düzenleme de yer alıyor. Bu düzenleme sonrasında yabancılara konut satışının payı yüzde 1,7’ye kadar gerilediği belirtiliyor. Tapu Yabancı İşler Daire Başkanlığı verilerine göre de; 2023 yılı ilk 3 ay sonunda 1 milyon 628 bin 744 metrekare olan yabancıların gayrimenkul edinimleri 2024 yılı aynı döneminde yüzde 71 azalarak, 471 bin 116 metrekare oldu.

Kredi vurdu! Konut piyasası tepetaklak - Resim : 1
Konut fiyatlarında yaşanan artışın talebi düşürdüğünü söyleyen Uluslararası Gayrimenkul Uzmanı Şerif Nadi Varlı, “Türkiye’deki gayrimenkul fiyatlarının, gayrimenkul kira değerlerine oranla çok yükselmesi, gayrimenkul satın almanın finansal açıdan mantıklı olmaması bu düşüşün başlıca nedeni” dedi.

KÖRFEZ'İN TERCİHİ YAZLIK 

Uluslararası Gayrimenkul Uzmanı Şerif Nadi Varlı ise son bir yıllık süreçte; İstanbul, Antalya, Muğla, Bursa, Yalova, Trabzon ve Mersin’in yabancıların başlıca yatırım için tercih ettiği iller olduğunu söylerken, “İstanbul dünyanın en önemli metropol şehirlerinden biri, burada yabancı yatırımcının eşit ağırlıkla tüm ülkelerden olması gerekir. Mevcutta yabancı yatırımcının olması gerekenin 10’da birinde olduğunu söyleyebilirim. Diğer illerdeki talepler daha çok deniz kenarı olan turizm destinasyonları veya doğası yaz aylarında serin hava sunan Bursa, Trabzon gibi hem doğa harikası hem de yaz aylarında sıcak dönemler geçiren Ortadoğu yatırımcısının yazlık bölgeler” diye konuştu.

BORÇLANMA ETKİSİ Mİ?

Öte yandan son verilere göre konut satışları azalırken, bireysel konut kredisi borçlanmaları da  geçen yıla göre yaklaşık yüzde 58’lik konut enflasyonunun altında kalarak sadece yüzde 13 arttı. Ortaya çıkan durumu değerlendiren Tasarruf uzmanı Çağada Kırım, şunları söyledi: “Konut kredisindeki daralmanın sonucunda ev satışlarının geçen seneye göre neredeyse hiç artmadığı şeklinde yorumluyoruz”

"Konut satışları azalırken geçen yılın aynı dönemine göre konut kredisi borçlanmaları yüzde 14 arttı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun verilerine göre, bireysel konut kredisi borçlanmaları mart ayında 444 milyar 533 milyon TL olarak kayıtlara geçti. Buna göre, mart ayında konut kredisi borçlanmaları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 444 milyar 533 milyon TL oldu. Konut kredisi ile yapılan satışların genellikle ipotekli konut satışları olduğu biliniyor. İpotekli konut satışları, kredi ile alınan ev sayısına göre paralele yakın bir çizgide ilerliyor. Geçtiğimiz yılın mart ayında ipotekli konut satışları 58 bin 522'di ancak bu sayı 2024 yılında yüzde 53 gerileyerek 24 bin 622 oldu."

Kredi vurdu! Konut piyasası tepetaklak - Resim : 2
İstanbul, konut satışlarındaki durgunluktan nasibini alan kentlerin başında geliyor. 

KREDİLERDE YAVAŞLAMA 

Kırım, konut kredilerinde önemli bir yavaşlama sürecine de girildiğine dikkat çekerken, "Her ne kadar şubat ayında konut kredileri ay bazında bir artış trendine girmiş olsa da yıllık bazda reel bir daralmadan bahsetmek gerçekçi olur. Bunu konut satışı verilerine bakınca da anlıyoruz. Konut kredileri TL bazında artarken konut satışlarında ciddi bir değişiklik olmamış. Bu, konut kredilerinde daralmanın olduğunu bizlere gösteren bir veri. Kısacası konut kredilerinde yaşanan daralma, konut satışlarına da yansıyarak alışık olduğumuz artış trendinin durmasına sebep olmuş durumda” dedi.

[email protected]

Kaynak: Web Özel