Kızıldeniz'de gizli güç! ABD karma filo kuruyor

ABD Kızıldeniz Husiler Çin İran Bahreyn Dünya haberleri ÖZEL HABERLER
Kızıldeniz'de gizli güç! ABD karma filo kuruyor

Kızıldeniz'de Husilerin ticari ve askeri gemilere saldırması sonucunda ABD öncülüğünde, 39 ülkenin katılımıyla uluslararası bir deniz gücü oluşturulduğu iddia edildi. Küresel savunma medyasına göre görev gücü henüz kamuoyuna açıklanmış değil. Husilerin ise silahları Çin'den aldığı iddia edilmekte.

Dünyanın en saygın denizcilik yayın organlarından Naval News'in ABD Deniz Kuvvetleri kaynaklarından paylaştığı bilgilere göre Kızıldeniz'de Husilerin ticaret ve savaş gemilerine karşı ileri teknoloji silahlarla saldırmaları sonucunda ABD öncülüğünde uluslararası bir deniz gücü kuruldu. Henüz kamuoyuna açıklanmayan ve 39 ülkenin katılım gösterdiği ifade edilen deniz gücünün Husileri hedef alacağı ve Kızıldeniz'de devriye görevi yerine getireceği de ifade ediliyor.

Kızıldeniz'de gizli güç! ABD karma filo kuruyor - Resim : 1
ABD Donanması'na ait USS Mason destroyeri Kızıldeniz'de Husilere karşı önleyici görev esnasında.

39 ÜLKELİ DENİZ GÜCÜ

Yayın organının kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre ABD, Kızıldeniz'de özellikle Husilerin ticaret ve Batılı ülkelerin savaş gemilerine karşı saldırıları karşısında henüz kamuoyuna açıklanmamış “uluslararası bir caydırıcı görev gücü kurmaya başladı.” Pentagon kaynaklarının doğruladığı bilgilere göre bu güç belirlenen görevleri yerine getirmeye hazır hale getirildi. Görev gücüne katılan ülke sayısının da 39'u bulduğu ifade edilmekte.

AMAÇ 50 ÜLKE

'Refahın Korunması Operasyonu' adı verilen uluslararası görev gücüne ABD Donanması çatısı altında katılım gösteren ülkeler arasında Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller, İspanya, Birleşik Krallık, Avustralya ve Yunanistan da bulunuyor. Bu ülkelerin haricindeki katılımcılar ise Pentagon tarafından gizli tutuluyor.

MERKEZ BAHREYN'DEKİ ÜS

Elde edilen bilgilere göre Kızıldeniz'deki görev gücü 18 Aralık tarihinde fiilen kuruldu. 39 üyeli görev gücünün komutası ise ABD'nin bölgedeki Ortak Deniz Güçleri (CMF) çatısı altında kurulan Kızıldeniz odaklı Ortak Görev Gücü 153 (CTF) adlı birimin elinde. Bu görev gücünün kara ve iletişim merkezi ile personeli ise ABD'nin Bahreyn'deki askeri üssünde yer almakta. 

Kızıldeniz'de gizli güç! ABD karma filo kuruyor - Resim : 2
Kızıldeniz'deki 39 üyeli uluslararası görev gücünün komuta merkezi ABD'nin Bahreyn'deki askeri üssü olacak. 

BİR GÜNDE 14 İHA DÜŞÜRÜLDÜ

Kaynaklara göre görev gücü katılımcı sayısının yüksek tutulmasındaki en önemli etmen Husilerin balistik füze, seyir füzeleri ya da teknolojik donanıma sahip SİHA ve İHA'larla saldırıyor oluşu. Fransa donanmasına ait FS Languedoc fırkateyni geçtiğimiz günlerde Yemen'den gelen ve ticari gemilere saldıran bir İHA'yı etkisiz hale getirdiğini açıklamıştı. Fransa'nın yanı sıra ABD ve İngiltere donanmaları yetkilileri de bu ay içerisinde Husilerin füzeli ve İHA/SİHA'lı saldırılarını etkisiz hale getirdiklerin açıklamışlardı. Önleyici görevler içerisinde en dikkat çekici olanı ise 16 Aralık tarihinde ABD Donanması'na ait USS Carney destroyerinin Husiler tarafından bir gün içinde gönderilen 14 İHA'yı etkisiz hale getirmesi olmuştu. 

SİLAHLARI ÇİN Mİ VERDİ?

ABD'nin önde gelen dış politika yayın organlarından The National Interest (NI) ise Husilerin balistik füze, seyir füzesi ya da İHA/SİHA gibi teknolojik silahları nereden edindiği sorusuna cevap aradı.

Yayın organının ABD'li savunma kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Husiler tüm ileri teknoloji silahları Çin Ordusu Roket Güçleri Komutanlığı'ndan aldılar. Kaynaklar ayrıca Çin ordusunun Husilere bu silahlarla ticari ve savaş gemilerine nasıl saldırılacağını öğrettiklerini de iddia etmekteler. Askeri kaynaklar Çin Ordusu'nun silahları Husilere doğrudan vermek yerine İran üzerinden ulaştırdıklarını da düşünmekteler. ABD savunma kaynaklarına göre Çin'in perde arkasından devlet dışı aktörlere balistik füze ve seyir füzesi gibi etkin silahları vermesi ise dünyada yeni bir tehdit unsuru olarak algılanmakta.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel