Kızıldeniz filosu fiyasko mu yaşayacak?

ABD Pentagon Husiler Yemen Kızıldeniz Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Üçüncü Dünya Savaşı Gündem haberleri
Kızıldeniz filosu fiyasko mu yaşayacak?

ABD öncülüğünde kurulan koalisyon filosu Kızıldeniz'de Husi hedeflerini vurmaya devam ediyor. Askeri kaynaklar koalisyonda çatlaklar ve eksiklikler olduğunu iddia ederken, ABD'li uzmanlar ise yalnızca hava bombardımanıyla Husilere karşı başarı elde edilmesinin mümkün olmadığını dile getiriyorlar.

Kızıldeniz'de Husilere karşı ABD öncülüğündeki kurulan uluslararası deniz kuvvetleri koalisyonu (Refah Muhafızı Operasyonu) üst üste Yemen'deki Husi hedeflerini vurmaya devam ediyor. ABD merkezli küresel yayın organı Defense One'ın, Pentagon kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Kızıldeniz'deki filo şimdiden çok sayıda stratejik ve politik sorunla karşılaşmaya başladı. Birçok ülke koalisyona katılmayı reddediyor. Uzmanlar ise yalnızca bombalayarak Husilere karşı etkin bir mücadele yürütülemeyeceği düşüncesindeler.

Kızıldeniz filosu fiyasko mu yaşayacak? - Resim : 1
Kızıldeniz'deki koalisyon filosu şimdiden çok sayıda stratejik ve politik sorunla karşılaşmaya başladı. Birçok ülke koalisyona katılmayı reddediyor.

BEKLENEN GÜÇTE DEĞİL Mİ?

Defense One'ın, askeri kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre uluslararası koalisyona katılan ülkelerden 20'si yalnızca lojistik gemi ve destek vermekle yetiniyor. Adı verilmeyen 20 ülkenin ABD'nin baskısına rağmen silah ve operasyon desteği vermediği ifade ediliyor. Diğer yandan Pentagon'un koalisyonda Türkiye, Almanya, Mısır, Güney Kore ve Japonya'yı da istediği ancak bu ülkelerin katılım göstermemesi dolayısıyla filonun beklenen seviyede olmadığı da ifade ediliyor. Pentagon kaynaklarına göre Fransa, İtalya ve Hindistan ise koalisyondan bağımsız olarak kendi savaş gemileriyle Kızıldeniz'de önlem alıyorlar ve bu durum ABD açısından olumsuz karşılanıyor. Kaynaklar 3 ülkenin de kamuoyuna “ABD'nin yanında” izlenimi vermemeye çalıştığı görüşündeler.

RUSYA VE ÇİN ONAYLAMIYOR

Diğer yandan ABD daha önce Kızıldeniz'de Somalili korsanlara karşı elde edilen başarının Yemen'de de sergileneceğini düşünüyor ancak Pentagon'daki hukuk uzmanları iki durum arasında büyük bir fark olduğunu düşünüyorlar. ABD'nin Somali korsanlarına karşı operasyonunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin de oyu alınırken Yemen'de Çin ve Rusya'dan 'red' oyu gelebileceği uyarısında bulunuluyor.

YARIM ÖNLEM İŞE YARAMAYABİLİR

Diğer yandan ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin en köklü yayın organı kabul edilen The National Interest sitesinde de (NI) çarpıcı bir analiz yazısına yer verilerek “ABD, Husiler karşısında çok zorlanacak” iddiasında bulundu. Askeri ve politika uzmanların görüşüne yer verilen analizde  Husiler'in ABD ile mücadeleyi “kutsal savaş” olarak düşündükleri, bölgedeki koalisyon filosunun yalnızca jetler ve füzelerle bombalamasının büyük bir etki yaratmadığı belirtiliyor. 

Kızıldeniz filosu fiyasko mu yaşayacak? - Resim : 2
ABD'li uzmanlara göre bu faaliyetler Husiler açısından “yarım önlem” olarak değerlendiriliyor ve Yemen'deki “karşı koyma azmini güçlendirmekten başka bir işe yaramıyor.” Bu durumda filoların her saldırısı Husiler açısından “zafer” olarak değerlendiriliyor.

'SINIRLANDIRMA' TEHLİKESİ

Uzmanlar koalisyon filosunun Husilere karşı sınırlı bir amaç ve hedef belirlediğini ancak Husilerin sınırsız şekilde bölgedeki gemilere saldırmaya devam ettiğini vurgulayarak “Kızıldeniz'de Batı çatışmayı sınırlandırmayı amaçlarken Husiler ise kesin zafer peşindeler. Batının stratejisi bu durumda işe yaramadığı gibi gerilim tüm bölgeye de sıçrayabilir” uyarısında bulunuyorlar.

KORKMUYORLAR

Husilerin mobil, kolaylıkla saklanabilen ve karmaşık fırlatma sistemleri gerektirmeyen füzeleri İran'dan temin ettiği vurgusu yapılan analizde Ukrayna'nın aynı yöntemle Karadeniz'de Rus gemilerini vurmasına ilişkin stratejiden de etkilenildiği iddiasında bulunuldu. Analiz yazısında ayrıca “terör örgütleri Amerikan askerleri karaya ayak basmadıkça ya da Kongre'den bir müdahale kararı çıkmadıkça hiçbir operasyonu tehdit olarak algılamıyorlar” iddiasına yer verildi.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel