Karneler sil baştan, Ortaokulda kafalar karıştı!

Gündem haberleri Eğitim Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye İstanbul Bilim Haberleri
Karneler sil baştan, Ortaokulda kafalar karıştı!

Eğitim müfredatında bir kez daha yeniliğe gidiliyor. Son değişiklik kararı ile eğitim yılı sonunda sosyal etkinliğe katılım da en önemli başarı kıstaslarından olacak. Sadece ortaokul öğrencilerini kapsayacak düzenlemenin zamanlaması ise tartışma yarattı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) geçtiğimiz günlerde karnelerde tasarım ve içerik değişikliğine gittiğini duyurdu. Ortaokul öğrencilerini kapsayan değişiklikle birlikte yeni karnelere, akademik başarının yanı sıra öğrencilerin sosyal etkinliklere katılım durumları da işlenecek. Yeni düzenlemede ortaokul karnelerinde "sosyal etkinlik" kısmı olacak ve bilimsel, kültürel, sanatsal, sportif etkinlikler ile 'toplum hizmet' olarak 5 ana başlıkta not değerlendirmesi yapılacak. Ancak dönem ortasında yapılan bu değişikliğin öğretmen ve öğrencileri nasıl etkileyeceği eğitimcileri ikiye bölmüş durumda. 

Karneler sil baştan, Ortaokulda kafalar karıştı! - Resim : 1
2023-2024 eğitim öğretim dönemi sonunda ilk kez dağıtılmaya başlanacak yeni tasarımlı karnelere, sadece akademik başarı değil, sosyal etkinlikler de işlenecek.

2025'DE UYGULANMALI

Eğitim Sosyoloğu Prof. Dr. Tunay Kamer, uygun şartlar oluşmadan yapılan değişikliklerin karışıklığa neden olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Kamer, eğitim-öğretim dönemi sonunda yeni karnelerin dağıtılmasının öğrenci ve velilerde karmaşaya neden olabileceğini ise şu sözlerle anlattı; "Halihazırda eğitim yılını yarıladık. Öğrencilerin katıldığı sosyal etkinlikler az veya çok olabilir. Hatta bu durum okuldan okula, semtlere göre değişiklik de gösterebilir. Böyle bir durum öğrencileri olumsuz etkiler. Bunun yaşanmaması için yeni uygulamanın bir sonraki eğitim-öğretim dönemine bırakılması daha uygun olur."

KARMAŞA YARATIR MI? 

Eğitim sistemlerinde yapılan değişikliklerin genel olarak gelişmeye ve iyileşmeye katkı sağlayacağının altını çizen Prof. Dr. Kamer, "Fakat bu değişim bazı durumlarda istikrarsızlık ve belirsizlik oluşturabilir. Yapılan değişikliklerin mevcut ihtiyaçlara cevap vermesi ve araştırma sonucunda elde edilen verilere dayalı olması gerekli. Eğitim sisteminde yapılan değişiklikler ister büyük ister küçük olsun, öğrenciler, öğretmenler ve veliler için belirsizlik ve karmaşaya neden olabilir. Bundan dolayı, değişikliklerin planlı ve tutarlı bir biçimde uygulanması büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Karneler sil baştan, Ortaokulda kafalar karıştı! - Resim : 2
Öğrencilerin eğitim öğretim yılı boyunca okulda, okullar arasında, ilçede, ilde, bölgede, ulusal veya uluslararası düzeyde katıldıkları yarışmalar, etkinlikler, tasarladıkları ürünler, e-okul sistemi içerisinde ayrıntılı döküm halinde yer alacak.

"KONTROLDEN ÇIKMAMALI"

Talat Yavuz (Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili)

"Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğrencilerin yaşadığı problemlerin değerlendirilmesi noktasında yeni bir arayış var. Öğrencilerin sadece sınavlara yönelik hazırlandığı, sanata ve spora daha çok katılmaları gerektiği toplumda pek çok kez dile getirildi. Yeni düzenleme, bence doğru ve güzel bir çalışma. Çocuklarımıza katkı sunacak bir çalışma hazırlandı ancak sosyal etkinlikler kontrolden çıkmamalı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ya da Gençlik Spor Bakanlığı’nın tüm birimlerinde kontrol ve denetleme yapmalı."

"STANDARDI YOK"

Hülya Bingöl Çağlayan  (Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı)

"Milli Eğitimin sisteminde bu kadar çok değişikliğin yapılması, çocukları, velileri, eğitimcileri zor duruma düşürüyor. Bu sebeple değişiklik için en az bir yıl pilot projelerin yapılması ve sonrasında hayata geçirilmesi lazım. Türkiye büyük bir ülke ve büyük şehirler, semtler arasında bile büyük farklılıklar var. Birçok sosyal ders ya da aktivite öğretmen yetersizliği nedeniyle uygulanamıyor. Mesela okullarda müzik, resim, beden derslerinin iptal edilip sınava hazırlık derslerinin konulduğunu biliyoruz. Çocuklara haksızlık edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’de birçok özel okul da var. Özel okulların sosyal imkanları, aktiviteleri ile devlet okullarının sosyal imkanları aynı düzeyde değil."

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel