Kaçacak yer kalmadı, terör örgütü kıskaca alındı

Kuzey Irak Türkiye TSK PKK ÖZEL HABERLER Gündem haberleri Dünya haberleri Pençe operasyonları Pençe operasyonu İstihbarat MİT Türk Silahlı Kuvvetleri
Kaçacak yer kalmadı, terör örgütü kıskaca alındı

Irak'ın kuzeyinde geniş bir alanda harekatlar düzenleyen Türk Silahlı Kuvvetleri, terör örgütü PKK'yı bölgeden tamamen silmek için son aşamaya geçti. Metina bölgesinde bulunan terör örgütü mensupları, Mehmetçik tarafından çembere alındı. TSK'nın ilerleyişi terör unsurlarında panik yarattı.

Türk Silahlı Kuvvetleri, (TSK) Irak'ın kuzeyindeki Metina, Gara, Hakurk, Kandil ve Asos bölgelerinde düzenlediği hava harekâtlarıyla terör örgütünü kıskaca aldı. Irak'ta hazırlıkları süren büyük harekat öncesi teröristlerin geçiş ve ikmal noktalarını kapatmayı hedefleyen harekatlarda TSK'nın kaydettiği ilerleme, Irak'taki Kürtçe medya organları ile terör örgütünü destekleyen sosyal medya hesaplarına da yansıyor. Söz konusu bölgelerdeki terörist hedeflerine düzenlenen hava harekatlarında, üst düzey teröristlerin saklandığı mağara, sığınak, barınak ve depo hedefleri imha edildi. Bölgedeki kaynaklara göre Türk askeri geçen Mayıs ayından bu yana hava harekatlarıyla sürekli olarak ateş altına aldığı 'Demka' bölgesinden de teröristleri tamamen püskürttü. 

Kaçacak yer kalmadı, terör örgütü kıskaca alındı - Resim : 1
Mehmetçik bölgedeki yerel halkın 'Zireze' adını verdiği hatta üsler oluşturdu. Komandoların ise bölgede 15 kilometrelik alanda yerleştiği belirtiliyor. TSK, Duhok çevresinde de kontrol noktaları kurdu.

KAPSAMI GENİŞLEDİ

Bölgede bölücü örgüt çizgisinde yayın yapan medya organlarında ise TSK'nın yeni operasyonunu 2021'deki Pençe-Yıldırım operasyonlarıyla kıyaslayan yazılara yer veriliyor. Terörist unsurlar, TSK'nın kontrol altına aldığı alanın, o tarihteki ilerleyişin iki katı olduğunu itiraf ediyorlar. Terör örgütüne yakın haber kanallarında, TSK'nın harekatıyla  Irak'ın kuzeyinde PKK'nın çepeçevre kuşatıldığı açıkça itiraf ediliyor. TSK'nın Duhok çevresinde 'Kani Masi' ve Metina hattında kontrolü ele aldığı, askerlerin hat boşunca sürekli devriyede olduğu ve kontrol noktaları oluşturduğu da aktarılıyor.

PKK'NIN HEDEFİ IRAK YÖNETİMİ

Terör örgütüne bağlı haber kanallarında, TSK'nın operasyonlarına karşı çıkmayan merkezi Irak yönetimi ile Kürt Bölgesel Yönetimi hedefe konuluyor. Yer verilen haberlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen Nisan ayında Irak'a yaptığı ziyarette, imzalanan güvenlik anlaşmaları hatırlatılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Irak sınırındaki sorunu kalıcı olarak çözeceğiz" açıklamasıyla, Irak'ta yapılan anlaşmalarla devam eden operasyonlar arasındaki ilişkiye atıfta bulunuluyor. 

Kaçacak yer kalmadı, terör örgütü kıskaca alındı - Resim : 2
TSK, Metina bölgesinde yaptığı hava harekatlarıyla terör örgütü PKK'nın mağara ve sığınaklarını imha etti. 

TERÖRİSTLER KISKAÇTA

Bölgede uzun yıllar görev yapan emekli komutan Erdoğan Karakuş ise TSK'nın harekatıyla ilgili şu önemli değerlendirmeleri yaptı: "Yavaş yavaş Hakurk'tan, en Doğu'dan başlayarak Metina'ya kadar olan alanda PKK unsurları temizlenerek TSK bölgeye yerleşti. Bunu hep söylüyorum; bölgede büyük bir harekat icra edilmeyecek. İstenilen bölgeler böyle harekatlarla parça parça kontrol altına alınacak. TSK, Irak'la da irtibat kuruyor. Irak merkezi yönetimi de bu bölgede iki üs kurdu. Şimdi sayısının artması hedefleniyor. Irak ordusu orada kendi kendine durabilecek durumda değil, onların korumasını da biz yapıyoruz."

SURİYE'Yİ DE KAPSIYOR

Harekatın, Suriye'ye yönelik hedeflerinin de olduğunu belirten Karakuş, "Türkiye yavaş yavaş PKK'yı kilitleyecek konuma geliyor. Eskiden tam tespit yapılamıyordu, o yüzden büyük kuvvetlerle giriliyordu. TSK'nın gözetleme imkanları arttı, her yerde takip söz konusu oldu. 1993-94 yıllarında bu yapılamadığı için 30 bin kişilik kuvvetle giriyorduk. Artık buna gerek yok" diye konuştu.

[email protected]

Kaynak: Web Özel