Japonya 1987 yılından beri en kötü gününü yaşadı!

Ekonomi haberleri Japonya
Japonya 1987 yılından beri en kötü gününü yaşadı!

Japonya'nın Nikkei endeksi 1987 yılından beri en kötü gününü yaşadı! ABD verilerinin yarattığı resesyon endişeleri asya borsalarını ve doları sarstı! Japonya Borsası Nikkei endeksi yüzde 12 düşüş yaşadı! Japon yeni ise dolar karşısında yüzde 13 değer kazandı

Japonya'nın Nikkei endeksi 1987 yılından beri en kötü gününü yaşadı! ABD verilerinin yarattığı resesyon endişeleri asya borsalarını ve doları sarstı! Japonya Borsası Nikkei endeksi yüzde 12 düşüş yaşadı! Japon yeni ise dolar karşısında yüzde 13 değer kazandı.

Japonya borsası Nikkei yılbaşından bugüne tüm kazanımlarını kaybetti. Bugün bu endeks için tarihi bir gün. Zira 1987 yılında günlük olarak 3,836 puan düşen Nikkei 225 endeksi bugün tam 4,450 puan düşerek yüzde 12 değer kaybetti. 

Nikkei endeksinin böylesine düşüş sergilemesinde ABD'de endişeleri artıran imalat PMI verilerinin yanı sıra geçtiğimiz cuma hayal kırıklığı yaratan tarım dışı istihdam verisi etkili oldu. Veriler ABD ekonomisinin resesyona girdiği endişelerini doğurdu.

Öte yandan satışları tetikleyen diğer bir gelişmede Japon Yeni'nin dolar karşısında son 2-3 haftada yüzde 12'den fazla değer kazanması. Söz konusu gelişme zayıf yen nedeniyle güçlü ihracata imza atan japon şirketlerinin hisselerinde yoğun satışlara neden oldu. Bazı şirketler hisse geri alım programları açıkladı. 

Japon yeni bugün carry trade işlemlerinin gevşemesiyle yüzde 2.2 değer kazanımıyla 142'ye kadar yükseldi.

Japon yeninin böylesine değer kazanması riskten kaçışı tetikledi. Bu da Japon borsasında yen talebini artırdı ve hisselerde yoğun satışlara neden oldu. 

Japonya borsasını izleyen diğer asya borsaları da yoğun satışlara sahne oldu. Güney Kore borsası yüzde 10'a kadar düşerken, Tayvan borsası yüzde 8 düştü. Avustralya borsası da yüzde 3 düştü.