İşsizlik, enflasyon, büyüme! Türkiye için umutlu tahminler

Ekonomi haberleri BM Türkiye Borsa Gündem haberleri Yaşam Haberleri Ocak zammı Zam Emekli maaşı zammı abd doları dolar Türk lirası
İşsizlik, enflasyon, büyüme! Türkiye için umutlu tahminler

Birleşmiş Milletler'in 2024'le ilgili iktisadi tahminlerinin yer aldığı rapor Türkiye için umut vadediyor. Raporda işsizliğin azalacağı belirtilirken, enflasyon için “2024'te daha ılımlı olacağı tahmin ediliyor” ifadesine yer verildi.

Birleşmiş Milletler (BM), küresel ekonomik beklentilere yönelik 2024 raporunu yayımladı. Küresel çapta büyüme işsizlik, enflasyon verileriyle ilgili tahminlerin yer aldığı raporda Türkiye için de öngörülerde bulunuluyor. Türkiye'nin 2023 yılını yüksek enflasyonla kapattığının hatırladığı raporda 2024 yılı için umut verici tahminlerde bulunuluyor. Raporda Türkiye'nin ekonomik görünümü Asya ve Latin Amerika'daki gelişmekte olan ekonomilerle kıyaslanıyor. Türkiye'nin özellikle işsizlik oranlarında ilerleme kaydettiği vurgulanıyor.

KADEMELİ DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Türkiye'nin “Batı Asya ekonomileriyle kıyaslandığı raporda enflasyonla ilgili şu ifadeler yer alıyor: “Temel gıda ithalatındaki yüksek fiyatlar enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam etmekte olup, enflasyonun 2024 yılında ancak kademeli olarak düşmesi beklenmektedir. Türkiye'de yetkililer 2024 yılında büyümeyi olumsuz etkilemesi beklenen enflasyonu dizginlemek için para politikasını sıkılaştırmıştır.”

İşsizlik, enflasyon, büyüme! Türkiye için umutlu tahminler - Resim : 1
BM raporunda enflasyonun 2024'ten itibaren kademeli olarak düşeceği belirtiliyor. 

PANDEMİ KIYASLAMASI

Raporda küresel işgücü piyasasında pandemiden sonraki toparlanmaya işaret edilirken Türkiye'de bu alanda olumlu gelişmeler olduğu belirtiliyor. “Küresel işgücü piyasası pandemiden bu yana hızla toparlandı” ifadelerine yer verilen raporda pandemi sonrası durumun 2008 yılındaki mali toparlanmayı da geride bıraktığı vurgulanıyor. Raporda şunlar yer alıyor: “2023 yılına gelindiğinde ABD ve Avrupa ülkelerinde işsizlik oranları neredeyse tarihin en düşük seviyelerine ulaştı. Ancak bu toparlanma dengesiz oldu. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde farklı eğilimler ortaya çıktı. Brezilya, Çin ve Türkiye'de işsizlik düşerken, Batı Asya ve Afrika'daki birçok gelişmekte olan ülke yüksek işsizlik oranlarıyla mücadele etti.

GENÇ İŞSİZLİĞİ UYARISI

Raporda işsizlikle ilgili olumlu tahminlerde bulunuluyor ancak ücret artışlarının enflasyonun önüne geçemediği de vurgulanıyor. Bu durum şöyle ifade ediliyor: “Çoğu ekonomide hayat pahalılığı krizi şiddetlenmiştir. Gelişmekte olan ülkelerdeki işgücü piyasası, kayıt dışı istihdam, cinsiyet eşitsizliği, yüksek genç işsizliği gibi süregiden zorluklarla yüzleşmek zorunda kalacaktır. Birçok gelişmekte olan ülkede işgücü piyasası istihdam konusunda parasal sıkılaşmanın geciktirici etkisiyle birlikte 2024 yılında muhtemelen daha da kötüleşecektir.”

İşsizlik, enflasyon, büyüme! Türkiye için umutlu tahminler - Resim : 2
Raporda işsizlik verilerinde düşüş olduğu belirtiliyor ancak gelişmekte olan ülkelerde genç işsizlik tehlikesine dikkat çekiliyor.

GIDA FİYATLARINA DİKKAT

Küresel enflasyonun düştüğü vurgulanan raporda gıda fiyatları enflasyonunu nedeniyle yoksulluğun önüne geçilemediği belirtiliyor. Bu durum da şöyle ifade ediliyor: “Yüksek gıda fiyatları gelişmekte olan ülkelerde gıda güvensizliğinin önemli bir itici gücü olmuş ve gelirlerinin daha büyük bir kısmını gıdaya harcayan en yoksul haneleri orantısız bir şekilde etkilemiştir. 2023 yılında tahmini 238 milyon kişi gıdaya erişimde sorunlar yaşadı. Bu rakam bir önceki yıla göre 21,6 milyon kişi arttı. Kadınlar ve çocuklar özellikle savunmasız durumdadır.”

İKLİM FONU HATIRLATILDI

Raporda gelişmekte olan ülkelerde durdurulamayan enflasyon ve artan gıda fiyatları karşısındaki kırılganlığa karşı BM İklim Zirvesi'nde kararlaştırılan fon hatırlatıldı. Birleşik Arap Emirlikleri'nde gerçekleştirilen “COP28” iklim zirvesinde küresel iklim değişikliğinde etkisi olmayan bazı ülkelerin iklimden kaynaklanan kayıp ve zararlarının tazmini için ilk kez bir fon gündeme getirilmişti. Türkiye'nin hem yararlanmak hem de yönetiminde yer almak için harekete geçtiği fon kırılgan ekonomiler için bir umut ışığı olarak görülüyor.

 ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel