İklim değişikliği etkisi, kirli hava alerjileri tetikledi

Sağlık Haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri Küresel ısınma İklim değişikliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sağlık Bakanlığı koronavirüs başka gündem Türkiye Covid-19 Risk Haritası - Koronavirüs İstanbul Ankara
İklim değişikliği etkisi, kirli hava alerjileri tetikledi

Küresel ısınma sonucu meydana gelen iklim değişikliği, hastalıkların seyrini de etkiledi. Özellikle astım, KOAH ve alerjik hastalıklarda büyük bir artış olduğunu söyleyen uzmanlar, kış aylarında hasta olmamak için dikkat edilmesi gerekenleri ise 'haberglobal.com.tr’ye anlattı.

Hava sıcaklıklarındaki artış, yüksek basınç etkisi ve kuraklık hava kirliliğine sebep oluyor. Küresel ısınma sonucu meydana gelen iklim değişikliği hastalıkların seyrini de etkilerken, özellikle astım, KOAH ve alerjik hastalıklarda büyük bir artış olduğuna dikkat çekiliyor.  Uzmanlar, kış aylarında hasta olmamak için dikkat edilmesi gerekenleri 'haberglobal.com.tr’ aracılığı ile anlattı. Florence Nightingale Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk, hava kalitesinin değişmesiyle özellikle üst solunum yollarının ciddi anlamda etkilendiğini söyledi.

İklim değişikliği etkisi, kirli hava alerjileri tetikledi - Resim : 1
 Küresel ısınma sonucu yaşanan iklim değişikliği, özellikle solunum yolu hastalıklarının seyrini olumsuz etkiliyor.

VÜCUT RİTMİ BOZULUYOR 

Uzman Dr. Öztürk, “Belli mevsimlerde havada belli polenleri, tozları görürdük. Bizim vücudumuzun ritmi de buna göre uyum sağlardı. Ama bu değiştiği için vücut ritmimiz buna net uyum sağlayamadı ve bu yüzden özellikle astım, KOAH gibi hastalıklar ve alerjik hastalıklar çok artmaya başladı.” dedi.

HASTALIKLAR ARTIYOR

Bunun yanı sıra küresel ısınmanın getirdiği seller ve hava olaylarının bulaşıcı hastalık risklerini de arttırdığını söyleyen Dr. Öztürk, “Yağmurun ve selin getirdiği bazı mikroorganizmalar şehirlerin içine girmeye başladı. Bir de bunun yanında havanın kalitesi değişti. Hava kalitesi değiştiği için soluduğumuz hava kirlendi ve biz daha fazla toz ve daha fazla mikroorganizma solumaya başladık. Bu yüzden de özellikle astım, KOAH gibi akciğer hastalıkları başta olmak üzere ve diğer tüm hastalıklar artmaya başladı. Bunların içinde tabii ki kanserler de var.” ifadelerini kullandı.

İklim değişikliği etkisi, kirli hava alerjileri tetikledi - Resim : 2
Uzman Dr. Ali Vefa Öztürk, koronavirüsün solunum yolu hastalıklarını arttırdığını söyledi.

Küresel ısınmayla iklimdeki değişikliğin hava kalitesini de etkilemesiyle son yıllarda astım, KOAH gibi solunum yolu hastalıklarında yaşanan artışla ilgili de açıklama yapan Dr. Öztürk, “Biz göğüs hastalıkları doktorları olarak eskisine oranla çok daha fazla hasta görüyoruz. Bunun 3 tane ana nedeni var; Birincisi küresel ısınma ve buna bağlı hava değişiklikleri, ikincisi koronavirüs maalesef. Koronavirüsten sonra bizim solunum hastalıklarımız artmaya başladı. Üçüncüsü de hava kirliliği. Bu üç etken son zamanlarda daha fazla KOAH ve daha fazla astım hastası görmemize sebep oldu.” dedi.

İklim değişikliği etkisi, kirli hava alerjileri tetikledi - Resim : 3
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre astım sebebiyle 2019’da 1.263 kişi hayatını kaybetti. Dünyada yaklaşık 339 milyon astım hastası olduğu tahmin edilirken bu sayının 2025’te 400 milyona yükseleceği düşünülüyor.

SİGARA ZEHİRLİYOR

İlkbahar alerjisinin küresel ısınmayla birlikte artık her mevsim görüldüğünü söyleyen Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Vahid Ahmadi Sheykhsarmast, "Bu durum genellikle polenlere karşı ve ilkbahar aylarında görülmekle birlikte son zamanlarda iklim değişikliği, reçetesiz yanlış ilaç kullanım artışı ve etrafımızdaki kimyasal maddelere karşı temas artışı ile artık tüm mevsim hastalığı olarak tanımlanıyor. Diğer etken faktörlerden sigara kullanım artışı, hava kirliliği, sayılabilir.” ifadelerini kullandı.

Uzman Dr. Sheykhsarmast, bununla birlikte en çok karşılaşılan alerjik hastalıklar içerisinde; kurdeşen, gıda alerjisi, böcek alerjisi, atopik dermatit, astım, ilaç alerjisi, arı alerjisi ve egzama olduğunu sözlerine ekledi.

İklim değişikliği etkisi, kirli hava alerjileri tetikledi - Resim : 4
Uzman Dr. Sheykhsarmast, "Polenlerin yüksek olduğu mevsimlerde maske kullanabilirsiniz" dedi.

Uzman Dr. Sheykhsarmast, hastalıklardan korunmanın yollarını ise şöyle sıraladı; 

*Polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde, kuru ve rüzgarlı havalarda zorunlu değilse dışarı çıkmayın.

*Doktor tavsiyesi olmadan ve reçetesiz ilaçlar kullanmayın.

*Eve geldiğinizde giysilerinizi değiştirin ve yüzünüzü bol su ile yıkayın.

*Çok sıcak su ile banyo yapmayın, çok sık kese kullanmayın.

*Sigara içmek şikayetleri çok artırır. Kendiniz sigara içmeyin ve sigara içilen ortamlardan uzak durun.

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr