Her 3 kişiden 1'i, Türkiye'nin tansiyonu düşmüyor!

Sağlık Haberleri Türkiye Gündem haberleri Yaşam Haberleri Dünya haberleri Bilim Haberleri Çocuk Sağlığı çocuk ölümleri Sağlık İstanbul
Her 3 kişiden 1'i, Türkiye'nin tansiyonu düşmüyor!

Türkiye'de erişkinlerin yaklaşık yüzde 31'i yüksek tansiyon sorunu yaşıyor. Hastalık kadınlarda daha çok ortaya çıkarken, paketli, işlenmiş ve hazır gıdalarıın tüketilmesi nedeniyle çocukların da risk altında olduğu belirtiliyor.

Türkiye'de hipertansiyon hasta sayısı gün geçtikçe artarken, ortaya çıkan tablo endişe yaratıyor. Erişkin nüfusun yüzde 31.2’si hipertansiyon hastalığı pençesinde boğuşurken, kadınlardaki oran yüzde 36, erkeklerde ise yüzde 30 civarında tahmin ediliyor. Yaşı 70 ve üzeri olan her 3 kişiden 2'si hipertansif  olurken, hastaların ancak yüzde 50'sinin rahatsızlığından haberdar olduğu tahmin ediliyor. Yapılan son araştırmalar ise kan basıncının 120 mmHg altına düşürülen kişilerde ölüm riskinin yüzde 27, kalp ve damar hastalığı görülme riskinin yüzde 43, kalp yetmezliği riski ise yüzde 38 oranında azaldığı ortaya koyuyor.

Her 3 kişiden 1'i, Türkiye'nin tansiyonu düşmüyor! - Resim : 1
Dünya genelinde yaklaşık 1,5 milyar insan hipertansiyon hastası bulunurken, her yıl 9 milyonun üstünde insan hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. Araştırmalar, 2025 yılında hasta sayısının yüzde 15, 20 oranında artacağını ortaya koyarken, artışın en çok görülmesi beklenen ülkeler arasında Türkiye'de bulunuyor.

KADINLARDA DAHA YÜKSEK

Hastalıklar ile hayat tarzı ilişkisinin önemine dikkat çeken Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk ise hipertansiyonun erkeklerdeki görülme sıklığı yüzde 27.5, kadınlarda ise yüzde 36.1 olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "Maalesef Türkiye’de her üç yetişkinden biri tansiyon hastası. ABD’de yapılan son araştırmalarda ise hastaların tansiyon kontrol becerilerinin gün geçtikçe azaldığına ve buna bağlı hipertansiyon ilişki kalp-damar hastalıkları nedenli ölümlerin arttığına dikkat çekiliyor. Tansiyon kontrol becerisi oranları ise kadınlarda yüzde 23, erkeklerde yüzde 18 civarında olarak ortaya çıkıyor."

"Obezite, böbrek hastalıkları ve diyabet başta olmak üzere birçok durumla ilişkili olan hipertansiyon, hayat tarzı önlemleri ile kontrol altına alınabiliyor. Bireysel beslenme ve hayat tarzı değişiklikleri ile birçok hastalığın önüne geçmek elimizde. Büyük tansiyonu 140 mmHg ve üzeri, küçük tansiyonu da 90 mmHg ve üzerinde seyreden kişiler yüksek tansiyon hastasıdır." 

DÜŞÜK SODYUM DİYETİ  

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Aydın Türkmen de kan basıncı sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olan hastaların vakit kaybetmeksizin doktora gitmesi gerektiğine dikkat çekerken, "Aşırı kilolu veya obez kişiler için kilonun azaltılması, düşük sodyum diyeti, sigaranın bırakılması, alkol ve kafein sınırlamaları ve düzenli fiziksel aktivite yüksek tansiyonun panzehirleri. Hipertansiyonun yalnızca yetişkinlerde değil, çocuklarda da her yaşta görülebiliyor. Çocuklarda hipertansiyon belirtileri bulantı, kusma, baş dönmesi, burun kanaması, halsizlik, bulanık görme gibi belirtilerle ortaya çıkıyor" diye konuştu. 

Her 3 kişiden 1'i, Türkiye'nin tansiyonu düşmüyor! - Resim : 2
70 yaşından sonra her 3 kişiden 2'sinde yüksek tansiyon sorunu görülüyor.

YÜZDE 14'Ü OBEZ

Obezitenin yarattı risklere de değinen Prof. Dr. Türkmen, şöyle konuştu: “Obezitenin son yıllarda tüm ülkeleri tehdit eder hale gelmesi, özellikle Türkiye’nin en obez ülkeler arasında yer alması ile çocuklarda hipertansiyon vakalarında artış görülüyor. İlkokul ikinci sınıfa giden öğrenciler arasında fazla kilolu çocuk oranı yüzde 14.2, şişman çocuk oranı yüzde 8.3. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteyi toplumsal bir gereklilik olarak ele almalıyız."

[email protected] 

Kaynak: Web Özel