'Gordion'un Düğümü', Dünya tarihi Anadolu'da değişti

Kültür Sanat haberleri Dünya haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Türkiye Ankara yunanistan başka gündem
'Gordion'un Düğümü', Dünya tarihi Anadolu'da değişti

Dünya kültür tarihinde yer alan ünlü "Gordion'un düğümü" deyişinin kökleri Anadolu'ya uzanan bir efsaneye dayanıyor. Büyük İskender Gordion kentindeki düğümü kılıcıyla kestiğinde kendisine "Asya'nın Kralı" olacağı müjdelendi. Büyük İskender bu kehaneti gerçekleştirerek dünya tarihini değiştirdi.

Tarihin en büyük lider ve komutanlarından kabul edilen Antik Yunanistan ve Makedonya Kralı Büyük İskender'in hayatı ve dünya tarihi, Anadolu'daki Gordion antik kentinde kırıldı. Frigya Krallığı'nın başkenti olan antik Gordion kentinde “çözülmesi imkansız” kabul edilen düğümü kılıcıyla kesip koparan Büyük İskender bu kentin kehanetini de gerçekleştirirken, o dönem bilinen tüm Asya'nın hakimi oldu. Ancak efsaneye göre İskender, düğümü aklıyla değil kılıcıyla çözdüğü için cezasını da çekti.

'Gordion'un Düğümü', Dünya tarihi Anadolu'da değişti - Resim : 1
Günümüzde yalnızca kalıntıları kalan Ankara yakınlarındaki Gordion antik kenti Dünya tarihine mal olan büyük bir efsaneye de ev sahipliği yapıyor.

LİDERLERİNİ ARIYORLARDI

Tarihin en şaşırtıcı efsanelerinden birisi olan 'Gordion'un Düğümü' Büyük İskender'in antik Yunanistan topraklarından başlayıp Anadolu'da devam eden fetihleriyle birlikte doğdu. Efsane, günümüzde Ankara'ya yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunan Yassıhöyük'te geçmekte. Büyük İskender ve orduları bu noktaya yani Frigya'nın tarihi başkenti Gordion'a M.Ö 334 yılında vardılar. İskender'in komutanlarından olan ve sonradan Mısır'da kendi hanedanlığını kurarak 'Firavun Kral' sıfatını alan I. Ptolemaios Soter'in yazdırdığı Büyük İskender biyografisine göre Yunan orduları kapılarına dayandığında Gordion halkı yeni bir lider arayışı içindeydi.

ASYA'NIN HAKİMİ OLACAK KİŞİ

Şehirdeki efsaneye göre kentin ilk kralı olan Gordios kente girdiğinde kullandığı öküz arabası kızılcık dallarından sert bir düğümle Friglerin en büyük tanrısı kabul edilen Sabazios'a adanmış bir tapınağa bağlanmıştı. Kentteki inanışa göre çözülmesi imkansız görünen bu düğümü çözen kişinin o dönemde “Frigya'nın Batısı” olarak kabul edilen Asya'nın hakimi olacağına inanılmaktaydı.

'Gordion'un Düğümü', Dünya tarihi Anadolu'da değişti - Resim : 2
Büyük İskender Gordion'un kehanetini gerçekleştirerek Babil, Pers, İndus ve Mısır krallıklarını ele geçirip sonunda Hindistan'a kadar Asya'nın hakimi olmayı başardı.

KEHANET GERÇEKLEŞTİ

Savaşmadan kenti teslim alan Büyük İskender, şehirde Gordion'un efsanesini öğrendi. İskender Sabazios tapınağına bağlı büyük düğümü günlerce çözmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Nihayetinde öfkelenen Büyük İskender sonunda kılıcını kullanarak düğümü kesti. Tapınağın rahipleri İskender'e Asya'nın hakimi olacağı müjdesini verdiler ancak düğümü zekası ile kaba güç kullanarak çözdüğü için de cezalandırılacağını dile getirdiler

I. Ptolemaios Soter'in eserindeki bilgilere göre Büyük İskender bu müjdenin ardından “Mantıklı davranmayı bırakarak yalnızca Asya'nın kralı olmayı amaçlar hale geldi.” İskender gerçekten de Babil, Pers, İndus ve Mısır krallıklarını ele geçirip sonunda Hindistan'a kadar Asya'nın hakimi olmayı başardı. Kehanet gerçekleşirken yenilgi yüzü görmeyen Büyük İskender'in 33 yaşında ateşli bir hastalık dolayısıyla hayatını kaybetmesi ise tarihte Gordion'un düğümünü kılıçla keserek çözmesinin cezası olarak yorumlandı.

DÜNYAYA YAYILAN EFSANE

Bir not! Efsanenin dünya kültür tarihine etkisi de oldukça büyük. “Gordion'un Düğümü” ifadesi günümüzde bir sorunu kaba kuvvet kullanarak çözmek anlamında dünyadaki birçok kültürde halen kullanılmakta.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel