Genç nüfus üzülebilir, yapay zeka işsiz bırakacak mı?

Gündem haberleri Ekonomi haberleri ÖZEL HABERLER Yaşam Haberleri Sağlık Haberleri Türkiye Bilim Haberleri Yapay Zeka ChatGPT Teknoloji Haberleri İstanbul Ankara İzmir
Genç nüfus üzülebilir, yapay zeka işsiz bırakacak mı?

Türkiye'de halihazırda 32 yaşın altında 43 milyon kişinin yaşıyor. Genç nüfus sayısının artırılması gündemdeki yerini korurken; yapay zeka ve ChatGPT teknolojilerinin ise önümüzdeki 20 yılda istihdam sorunları yaratıp yaratmayacağı yeni tartışma konusu...

Yakın gelecekte yapay zeka ve ChatGPT ile ortaya çıkacak işsizlik ve insana dayalı istihdam sorunu, bu kez de nüfus artış hızı tartışmasıyla gündemde. Türkiye'deki doğurganlık hızı TÜİK verilerine göre en düşük seviyeye gerilerken, 2001'de 2.38 olan doğurganlık oranı, 2023 yılında 1.51 seviyesine kadar düştü. Türkiye'deki yaşlı nüfus oranı ise Cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 10.2 oranına ulaşırken, ortaya çıkan son tablonun ardından siyasilerden de nüfus artış hızının yükseltilmesi çağrıları geldi. Doğum oranlarını arttırılması için başlayan tartışmalar sürerken, bu alanda en çok merak edilen konu ise yakın gelecekte yapay zeka ve ChatGPT'nin neden olacağı istihdam ve işsiz sorunları... Birçok meslek kolunun teknoloji ve yapay zeka nedeniyle atıl duruma düşeceğine kesin gözüyle bakılırken, genç nüfusun nerelerde istihdam edileceği de bilinmezler arasında... 

Genç nüfus üzülebilir, yapay zeka işsiz bırakacak mı? - Resim : 1
Başlayan tartışmaların ardından çalışan kadınların doğum izni süresinin bir yıla çıkarılması fikri de siyaset arenasında konuşulmaya başladı. Türkiye’de özel sektörde kadın işçiler, doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta ücretli doğum izni kullanabiliyor. Ayrıca 6 aya kadar ücretsiz izin alma imkanı bulunuyor. Kamu sektörü çalışanı kadınlar da 16 hafta doğum izni alabiliyor.

GENÇ NÜFUS YETERLİ 

Sosyolog ve Eğitimci Prof. Dr. Adnan Gümüş, nüfus artışının refahtan eğitime, iş hayatından barınmaya kadar pek çok boyutu olduğunu söylerken, "Hızlı nüfus artışı beraberinde ekonomik büyümeyi gerektirir. Türkiye’de yıllık doğum oranı bir milyonun altına düştü. Nüfusun yaşlanması, ülkelerin dinamizmini kaybetmeleri anlamına gelir. Ancak plansız nüfus büyümesi de refah kaybına neden olabilir. Türkiye halihazırda çok genç bir nüfusa sahip" dedi. 

Türkiye'deki 43 milyon kişinin 32 yaşın altındaki bireylerden oluştuğunu da belirten Prof. Dr. Gümüş, "Mevcut tablo Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğunu ve nüfus artış politikasının oluşması gerekmediğine işaret ediyor" diye konuştu.

YÜZDE 90'I İŞSİZ KALIR  

Yapay zeka ve ChatGPT gibi teknolojilerin ilerlemesi ile 20 yıl sonra yaşanacak olası istihdam sorunlarına değinen Teknoloji Uzmanı Tanol Türkoğlu ise şunları söyledi: "Yapay zekanın işgücüne etkisi değişiyor. Mevcut işkolları, iş yapış şekilleri bugünkü gibi kalırsa yaşlı ve genç insan işgücünde 20 sene içinde yüzde 90’lar düzeyinde düşüş yaşanır. Dünya bunu 1980’li yıllarda başlayan kişisel bilgisayar örneğinde de yaşadı. Yaşlı işgücünün çoğunluğu sistemin dışında kaldı. Genç işgücü ise bir önceki kuşağın gençlerine göre daha çok iş imkanına kavuştu."

BAKICI ROBOTLAR

Yapay zekanın kendi norm, paradigmasıyla geldiğini dile getiren Türkoğlu, "Gelecek 20 yıl içinde bugünkü pek çok işi yapay zeka yapıyor olacak ancak gençler, bugün var olmayan yepyeni iş imkanları ile karşılaşacak. Yaşlanan nüfus kendini çekip çeviremez hale geldikçe, bakıcı robotlar üretilecek. Her yeni kuşak daha çok bilişsel becerilere sahip olmak zorunda. Bugün dijitali bilmeyen iş bulamıyor, yarın yapay zekayı bilmeyen iş bulamayacak" dedi.

Genç nüfus üzülebilir, yapay zeka işsiz bırakacak mı? - Resim : 2
Doğurganlık hızının en yüksek olduğu iller Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin. Doğurganlık hızının en düşük olduğu iller ise Bartın, Zonguldak, Karabük ve Kütahya olarak sıralanıyor.

YENİ EMEKLİLİK MODELİ 

Eğitim Analisti Turgay Polat da önümüzdeki 20 yıllık süreçte bir çok iş kolunun değişeceğine dikkat çeken isimlerden. "Artık diplomaların yerine beceri temelli bir eğitime geçmek lazım" diyen Polat ise, "Yapay zeka ortaya çıksa da bilgiyi kullanabilecek, yeni bilgiler üretebilecek insanlara ihtiyaç var. Üretim temelli ekonomi modelinin dünyaya fayda getirmeyeceği ortada  Önümüzdeki 20 yılda yaşlı nüfusun hangi oranda artacağı çok önemli. Emeklilik kavramı ciddi şekilde tartışılmalı. Emeklilik dediğimiz kavramın aslında tamamen pasif bir yaşama geçmek demek olmadığını bunun kademeli olması önemli" ifadelerini kullandı. 

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel