Geleceğin uçağı! Filmlerdeki teknoloji gerçeğe dönüşüyor

ABD Teknoloji Haberleri Dünya haberleri Havacılık Pentagon ÖZEL HABERLER Gündem haberleri Ekonomi haberleri Askeri teknoloji
Geleceğin uçağı! Filmlerdeki teknoloji gerçeğe dönüşüyor

Havacılık tarihinde şehir efsanesi kabul edilen ve filmlere konu olan görünmez uçak 'Aurora' gerçeğe dönüşüyor. ABD havacılık devi Boeing ve ordu gizli teknolojilerinden sorumlu DARPA ortaklığı ile hava basıncı gücüyle çalışan ve "radikal teknolojilerle" donatılacak uçak önümüzdeki yıl hazır olacak.

ABD merkezli küresel savunma yayın organı 'The Defense Post'un ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) elde ettiği bilgilere göre havacılık devi Boeing'in ileri teknoloji üretim firması dünyanın en efsanevi uçağını üretime geçirdi. Boeing'in araştırma şirketi olarak hizmet veren Aurora Uçuş Bilimleri “devrimsel” kabul edilen ve dünya havacılık sektöründeki en büyük mitlerden birisi olan üstün teknolojiye sahip 'Aurora' görünmez uçağının dizaynını tamamlandığı belirtilirken, söz konusu uçağın üretim bandına girdiğini duyurdu. 'Aktif Akış Kontrol Uçak Sistemi – AFC' olarak kamuoyuna duyurulan ancak Pentagon'da 'Aurora Uçağı' olarak kodlanan gizemli uçak bugüne kadar çok sayıda filme de konu oldu.

Geleceğin uçağı! Filmlerdeki teknoloji gerçeğe dönüşüyor - Resim : 1
Adını 1980'li yıllardan beri “gökyüzünde görüldüğü” ya da “hükümetler tarafından saklandığı” gibi şehir efsanelerinden alan Aurora savaş uçağı Boeing ve DARPA ortaklığıyla üretilecek.

DEVRİMSEL TEKNOLOJİ

ABD savunma kaynaklarından elde edilen bilgilere göre Boeing'in alt şirketi savaş uçağını Birleşik Devletler ordusunun en gizli ve ileri askeri projelerini yaratan DARPA (İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı) ile birlikte üretecek. Ordu envanterine 'X-65' koduyla girmesi beklenen savaş uçağının devrimsel bir tasarım ve teknolojiye sahip olduğu da savunma medyasında dile getirilmekte.

GELECEĞİN UÇAĞI

Tasarım dahilinde tümüyle basınçlı hava akışı ve göz kırpma hareketleriyle çalışan uçuş paneli, ana gövdeden kopup elektro manyetik alan oluşturarak uçağı daha hızlı ve manevra kabiliyeti yüksek hale getiren kanatlar bulunuyor. Boeing firmasından yapılan açıklamaya göre ana gövdesinde diğer savaş uçaklarındaki çoğu kompakt parçanın bulunmayacağı Aurora savaş uçağının kanatlarının havada bile değiştirilebileceği ve toplamda 3 bin 175 kilogram ağırlığında olacağı ifade ediliyor.

İLK TEST 2025'DE 

Uçağın ilk prototipinin yaklaşık 900 km hıza sahip olacağının altı çizilirken, ilk uçuş testinin 2025 yılında gerçekleşmesinin beklendiği bilgisine de yer verilmekte. Programın direktörü Kevin Uleck'in verdiği bilgilere göre Aurora gelecekteki tüm uçakların tasarım ve teknolojilerini değiştirecek kadar gelişmiş özelliklere sahip olacak.

Geleceğin uçağı! Filmlerdeki teknoloji gerçeğe dönüşüyor - Resim : 2
Aurora'nın gelecekteki tüm uçakların tasarım ve teknolojilerini değiştirecek kadar gelişmiş özelliklere sahip olacağı ifade ediliyor.

ENERJİSİ HAVA BASINCI

ABD merkezli bir başka uluslararası yayın organı Breaking Defense ise “DARPA ve Aurora Uçuş Bilimleri firması havacılık tarihindeki en radikal uçaklardan birisinin üretimine başlıyor” başlığıyla verdiği analiz yazısında 'X-65' koduyla üretilecek uçağın panellerinden savaş sistemlerine kadar tüm çalışma platformlarının dijital olacağına vurgu yapıldı.

90 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA 

Uçağın havadayken içinde bulunduğu hava basıncını tümüyle hız, manevra ve sistemlerinin çalışması için enerjiye çevirebilme özelliğine sahip olacağının vurgulandığı yazıda “savaş uçaklarındaki geleneksel güç, hız ve panel özellikleri baştan sona değişecek” ifadesine yer verildi. Yayın organında uçağın önümüzdeki yılın başında ilk kez görsel olarak kamuoyuna tanıtılacağı duyurulurken üretici şirket ile Pentagon arasındaki anlaşmanın değerinin de 90 milyon doları bulduğu ifade edildi.

HAVACILIĞIN EFSANESİ

'Aurora' savaş uçağı ABD'de 1980'li yılların ortasından bu yana gerçek bir 'şehir efsanesi' olarak kabul ediliyordu. İlk kez 1985 yılında “askeri hava üslerinde görülen ve şekli diğer uçaklara benzemeyen siyah savaş uçağı” olarak halk arasında efsaneye dönüşen Aurora hakkında 1995 yılında 'Aurora: Operation Intercept – Aurora: Önleme Operasyonu' başlıklı bir Hollywood filmi de çekildi. Aurora konseptli uçaklar Marvel karakterlerinin üzerine kurgulanan 'Kaptan Amerika' ve 'Demir Adam' gibi bazı filmlerde de ekranlara gelmişti.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel