F-16'da umut ışığı, Türk dostu senatör görevde

ABD Türkiye NATO 15 Temmuz Avrupa Birliği Dünya haberleri
F-16'da umut ışığı, Türk dostu senatör görevde

Senatör Bob Menendez rüşvet aldığı için istifa etti Kongre Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı'na Senatör Ben Cardin getirildi. Türkiye yanlısı demeçleriyle ön plana çıkan Cardin gelir gelmez F-16 satış krizine el atacağını da açıkladı ancak yeniden aday olmayacağı için zamanla yarış da başladı.

Rüşvet skandalları ortaya çıkan ABD'li Senatör Bob Menendez kendi partisinden gelen baskılar sonucunda ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı için Kongre'deki en kritik karar merkezi olan Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı görevinden istifa etti. Önümüzdeki yıl Kasım ayında gerçekleşecek olan ABD Başkanlık Seçimleri'ne kadar Menendez'in yerine Senatör Ben Cardin bu görevi sürdürecek. Maryland Eyaleti'nin Demokrat Partili Senatörü Cardin partisinin de Kongre'deki en etkili isimlerinden birisi durumunda.

F-16'da umut ışığı, Türk dostu senatör görevde - Resim : 1
Senatör Ben Cardin'in, Türkiye'ye F-16 satışına izin vermeyen Bob Menendez'in (fotoğrafta) yerine geçmesi Türkiye için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. 

F-16 SATIŞINA OLUMLU BAKIYOR

Senatör Ben Cardin'in, Türkiye'ye karşı her koşulda Yunanistan'ın yanında yer alan ve Türkiye'ye F-16 satışında izin vermeyen Bob Menendez'in yerine geçmesi Yunanistan basınında da gündem oldu. “ABD'deki Yunan lobisi alarmda” başlıklarıyla duyurulan gelişme ise Türkiye için pozitif anlam taşımakta. Cardin göreve gelmesinin ardından F-16 satışına ilişkin bir açıklama da yaptı ve bu yöndeki bir soruya “Türkiye, İsveç'in NATO üyeliği konusunun ayın ilk yarısında hallolacağını söylüyor. Bu olursa en azından NATO sorunu çözülmüş olur” cevabını verdi.

AB'DEKİ BEKLENTİ DE F-16'LARIN TÜRKİYE'YE VERİLMESİ YÖNÜNDE

Senatör Ben Cardin'in Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığına gelişine Avrupa Birliği'ne (AB) yakın EURACTIV haber sitesi ve Orta Doğu'nun en büyük İngilizce yayın organlarından The Arab Weekly de yer verdi. EURACTIV “ABD Senatosu Dış İlişkilerinin yeni Başkanı Türkiye'nin F-16 anlaşmasına bakacak” başlığıyla verdiği haberde AB'deki beklentinin de F-16'ların Türkiye'ye satışına onay verilmesi yönünde olduğu bilgisi paylaşıldı. “Menendez'in rüşvet olayı ABD Senatosu'nun Mısır ve Türkiye karşısındaki pozisyonunda değişikliğe yol açabilir” başlığıyla verdiği haberde The Arab Weekly de Senatör Cardin'in Türkiye'ye F-16 satışına olumlu baktığını açıkça ifade ettiğinin altı çizildi.

F-16'da umut ışığı, Türk dostu senatör görevde - Resim : 2
ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi'nin yeni Başkanı Senatör Ben Cardin, Türkiye'yi destekleyen demeçleriyle biliniyor.

TÜRKİYE'Yİ DESTEKLEYEN DEMEÇLER

ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi üyeliğinde 16 yılını dolduran 79 yaşındaki siyasetçi daha önce de ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilere değinerek “Türkiye çok önemli bir NATO ortağı olduğu için iyi ilişkiler içinde olmamız bizim çıkarımızadır” ifadesini kullanmıştı. Kahramanmaraş Depremleri sonrası ABD Senatosu'nda bir konuşma yapan Cardin doğal afette hayatını kaybeden Türk vatandaşlarını anmış ve ABD'nin her türlü yardıma hazır olduğunu belirtmişti. Cardin ayrıca 15 Temmuz darbe girişiminin ardından da bir açıklama yayınlayarak hain girişimi en şiddetli şekilde kınadığını ifade etmişti.

TÜRKİYE'Yİ AGİT'TEN TANIYOR

Cardin 2006 yılından bu yana sürdüğü ABD Kongresi Senatörlüğü görevinin yanı sıra kariyerinde hiçbir yerel, eyalet ve federal seçimi kaybetmemesiyle de dikkat çeken bir ism. Aslen musevi bir ailenin çocuğu olan Ben Cardin, Dış İlişkiler Komitesi'nin yanı sıra ABD Helsinki Komisyonu liderliği ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi Başkanı görevlerini de sürdürmekte. 

AMBARGO YASASINI HAZIRLAYAN İSİMLER ARASINDA

Senatör Cardin'in Kongre'de destek verdiği ve imza attığı yasalar arasında dikkat çekici olanlar ise şu şekilde sıralanmakta:

- 2014 yılında Hong Konk'un Çin'den siyasi bağımsızlığını kazanmasını destekleyen yasa tasarısının imzacısı.

- 2015 yılında ABD'nin Hindistan ile sivil nükleer enerji işbirliği anlaşmasını hazırlayan kişi.

- 2017 yılında ABD'nin İran, Rusya ve Kuzey Kore'ye uyguladığı ambargo yasa tasarısını hazırlayan üç isimden birisi durumunda. (Tasarı aynı yıl Kongre'den geçerek yasalaştı.)

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

Bob Menendez ben cardin ABD Senatosu ABD Kongresi ABD türkiye F-16