En çok rağbet gören silah, milli tüfek dikkat çekiyor!

SİHA İHA Askeri teknoloji Dünya haberleri Gündem haberleri Türkiye ÖZEL HABERLER Rusya Ukrayna Savaşı Azerbaycan drone
En çok rağbet gören silah, milli tüfek dikkat çekiyor!

EURO 2024'de hem maçlara hem de idman sahalarına izinsiz giren droneları Alman polisinin özel tüfeklerle etkisiz hale getirmesi hafızalara kazındı. Drone, İHA ve SİHA savar tüfekler savunma dünyasında en çok rağbet gören silahlar olurken Türkiye de kendi tüfeğiyle dünyada dikkat çekiyor.

Dronelar EURO 2024'de adından sıkça söz ettirdi. Alman polisi EURO 2024 maçlarında ve idmanlarında sık sık görüntülenen ve izinsiz sahaya giren droneları özel silahlarla saha kenarına indirip etkisiz hale getirdi. Özel teknolojiye sahip elektronik tüfekler yalnızca droneları değil savaş alanındaki İHA ve SİHA'ları da etkisiz hale getirebiliyorlar. Aralarında Türkiye'nin de olduğu az sayıdaki ülke ucuz ve etkin olan anti İHA/SİHA tüfekleri üretiyor.

En çok rağbet gören silah, milli tüfek dikkat çekiyor! - Resim : 1
İHA, SİHA ve dronesavar tüfekler ucuzluğu ve etkinliği dolayısıyla küresel savunma piyasalarında en hızlı büyüyen sektörler arasında yer alıyorlar.

HIZLI BÜYÜYEN SEKTÖR

ABD merkezli Defense News uluslararası yayın organının verdiği bilgilere göre Kiev, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki droneları etkisiz hale getirmek amacıyla özel donanıma sahip manuel makineli tüfekler kullanıyor. Batı ülkelerinden Ukrayna'ya gelen teknolojik yardımın cephede hızla tükenmesi üzerine masrafı daha az olan bu yönteme geçildiği ifade edilmekte. Rusya'nın yalnızca geçtiğimiz ay İHA ve SİHA'lardan Ukrayna üzerine 3 binden fazla güdümlü füze attığı ifade edilirken drone karşıtı kompleks tüfekler ise gelişmiş ülkelerin savunma bakanlıkları ve sektörleri tarafından da üzerine düşülen bir alan olarak dikkat çekiyor.

RUSYA UKRAYNA SAVAŞI DERS OLDU

Askeri teknolojiler hakkında yaptığı haberlerle dikkat çeken 'c4isrnet' yayın organının Avrupa Birliği (AB) Savunma kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre kıta ülkelerinin savunma payında dronesavar tüfeklerin hızlı artışı dikkat çekmekte. Avrupalı savunma firmalarının en çok ürettikleri teçhizatların donresavarlar olduğu bilgisini veren yayın organı Avrupa ülkelerinin Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan çıkardıkları en büyük stratejik dersin drone, İHA ve SİHA'lara karşı ucuz ve etkin silahlar geliştirmek olduğunu da iddia etmekte.

UCUZ VE ETKİN

AB savunma kaynakları aynı zamanda Almanya, Fransa, Belçika, İtalya ve İngiltere ordularında İHA/SİHA savar tüfeklerin piyade birliklerine dağıtılarak eğitim verildiği bilgisini de paylaşmaktalar. SİHA'lara karşı geliştirilen pahalı özel savaş sistemleri ve lazer silahlarla kıyaslandığında Avrupa genelinde 3 bin avro olan dronesavar tüfekler daha çok tercih edilir duruma gelmekte. NATO'nun Avrupalı üyeleri ilki 2022 Mart ayında İtalya'da gerçekleştirilen anti İHA/SİHA tatbikatından bu yana ordularını bu yönde eğitmek için yoğun çaba harcıyorlar.

EN GELİŞMİŞİ ABD'DE

Dünyada belli başlı ülkeler anti İHA/SİHA silahlarının üretimini gerçekleştirebiliyor. İsrail'in 'Optics Smash 2000L' adlı otomatik anti/İHA tüfeği 200 metreye kadar olan insansız hava araçlarını etkisiz hale getirebiliyor. Çin'de bulunan 'xshjammer' firması da anti İHA/SİHA silahları ihraç eden küresel şirketler arasında yer alıyor. Firmanın ürettiği 8 bant anti İHA/SİHA tüfeği Asya ülkelerinde yoğun talep görüyor. Tüfek 1.2 km alandaki İHA ve SİHA'lara karşı etkili olmasıyla biliniyor. ABD ise en gelişmiş anti İHA/SİHA tüfeğine sahip. 'Anti Drone Gun' adı verilen fütüristik silah 2 kilometreye kadar küresel piyasada bulunan çoğu İHA ve SİHA'yı etkisiz hale getirebiliyor. Tüfeğin bir başka özelliği ise İHA/SİHA ile uydu navigasyon sistemleri arasındaki sinyalleri bozabilmesi.

En çok rağbet gören silah, milli tüfek dikkat çekiyor! - Resim : 2
Türkiye'nin milli İHA/SİHA karşıtı tüfeği 'İHASAVARTM' Azerbaycan ordusu tarafından da kullanılıyor.

TÜRKİYE DE ÜRETİCİ

Türkiye ise 2020 yılında geliştirdiği İHASAVAR Anti-Drone RF Karıştırma / Köreltme Sistemi kısaca 'İHASAVARTM' tüfeğiyle dikkat çekmekte. Azerbaycan ordusu tarafından da kullanılan Aselsan üretimi tüfek hafifliği ve yüzden fazla farklı karıştırma profiline sahip olmasıyla biliniyor. Tüfekte bulunan tek bir sistemle hedef İHA ve SİHA'lardaki tüm bantlar karıştırılabiliyor.

[email protected]

Kaynak: Web Özel