Emin ellerde olsunlar! Askeri hastaneler neden açılmalı?

Yenidoğan Çetesi Türk Silahlı Kuvvetleri TSK Askeri teknoloji
Emin ellerde olsunlar! Askeri hastaneler neden açılmalı?

Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen Yenidoğan Çetesi olayında çetenin lideri doktor Fırat Sarı’nın eski PKK üyesi olduğunun ortaya çıkması tepki ve endişe yarattı. Askeri hastanelerin kapatılmasından sonra olası bir savaş ve terörle mücadelede, yaralanan Türk askerlerinin Sarı gibi kişilerin eline düşme riski bulunuyor. Tıp camiası ve uzmanlar ise askeri hastanelerin vakit kaybetmeden açılması gerektiğini söylüyorlar.

Türkiye'de infial yaratan Yenidoğan Çetesi olayı aynı zamanda askeri hastanelerin yeniden açılması gerekliliğini gündeme getirdi. Çete lideri olduğu iddia edilen Doktor Fırat Sarı'nın tıp fakültesinde okuduğu yıllarda PKK örgüt üyeliğinden hüküm giydiğinin ortaya çıkması, gözleri olası bir savaş durumunda Mehmetçiklerin, sağlık hizmetlerinde doğabilecek olumsuzluklara çevirdi. Ameliyat olması gereken askerlerin, Sarı gibi isimlerin eline düşme riskine tepki gösteren uzmanlar ise 'haberglobal.com.tr' aracılığı ile önemli açıklamalarda bulunurken, bir an önce askeri hastanelerin yeniden açılması gerektiğini söylediler.

Emin ellerde olsunlar! Askeri hastaneler neden açılmalı? - Resim : 1
İstanbul'da bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarda bulunarak kasten ölmelerine neden olan çetenin lideri olduğu iddia edilen Dr. Fırat Sarı.

BÜYÜK YANLIŞ

Türkiye gibi ateş çemberinde olan bir ülkenin askeri hastaneleri olmadan ayakta kalabilmesinin çok zor olduğunu düşünen isimlerden Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez, "Birkaç yıl önce de PKK destekçisi bir hemşirenin yanlış tedavi uygulayıp yaralama ve ölüme sebebiyet verdiği olay vardı. Böyle bir ortamda askeri hastanelerin olmaması çok büyük bir yanlış. Askeri hastanelere eskisinden çok daha fazla ihtiyaç var. Askeri hastaneleri sadece açmak değil, aynı zamanda en iyi şekilde donatılarak açılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Prof. Dr. Sönmez, askeri hastaneler özellikle çatışma sahasında yaralanan, özel bakım ve özel tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyan Mehmetçikler için elzem olduğunu da belirtirken, "Askeri hastaneler aynı zamanda ihtisas hastaneleridir" ifadesini kullandı. 

HER ÜLKEDE VAR

Prof. Dr. İsmail Tayfun Uzbay ise Türkiye'nin adeta ateş çemberi içinde yer aldığını dile getirirken şunları söyledi: "Etrafımızda savaşlar yaşanıyor. Dolayısıyla çok büyük riskler var ancak bizim askeri hastanelerimiz kapalı. Her ülkenin askeri hastanesi var. Askeri hastaneler savaş durumunda daha fazla sorumluluk alır. Askeri hastanelerin olmaması çok büyük bir eksiklik."

DENEYİM HEBA EDİLMESİN

"Yenidoğan Çetesi’ndeki bebek ölümleri olayında olduğu  gibi suistimaller her zaman her yerde olabilir. Burada anahtar kelime; kontrol ve denetleme. Bunu da devlet yapacak. Eğer kurumların içerisinde zaaflar oluşmuşsa bu ciddi bir sorundur. Askeri hastaneler açılmalı mı? Evet, kesinlikle açılmalı. Bizim bu anlamda hem çok büyük bir geleneğimiz hem de deneyimimiz vardı. Burada asıl sorun sağlığın özelleşmesi. Sağlık özelleşebilir ama çok ciddi bir denetimle özelleşmeli. Özel hastanelerin bu kadar çok olmaması gerekir."

Emin ellerde olsunlar! Askeri hastaneler neden açılmalı? - Resim : 2
 Prof. Dr. İsmail Tayfun Uzbay, "Askeri hastanelerin açılışı Osmanlı Dönemi’ndedir. Askeri hastaneler Abdülhamid döneminde açılmıştır, oradan Gülhane’ye evrilmiştir. Büyük birikimler kazanılmıştı. Şimdi onlar sağa sola saçıldı."

ACİLEN AÇILMALI

Dursun Çiçek (Emekli Kurmay Albay)

"Askeri hastanelerin kapatılmasına karşıydık. Süratle yapılan yanlıştan dönülmeli. Her yerde para için mesleğini suistimal edecek veya örgütlere çalışan insanlar olabilir. Mehmetçiğimizin, gazilerimizin sağlığını riske edemeyiz. Dolayısıyla iktidarın acilen askeri hastaneleri açması gerekir." 

Coşkun Başbuğ (Güvenlik ve Terör Uzmanı)

"Askeri hastaneler ve askeri liseler geri açılmalı. Bir savaş ortamında sahra hastanesini kurup işletmek zaten plan dahilinde. Askeri liseler de geri açılmalı. Çünkü bir, iki yıllık eğitimle subay, astsubay yetiştiremezsiniz. Bu yönde bir takım planların yapıldığı söyleniyor ama iş icraata dönmüyor. Bunların dışında yemek hizmetleri de büyük birliklerde sivil özel şirketlerden karşılanıyor. Baktığınız zaman bu da ayrı bir handikap. Bir savaş durumunda yemek şirketini tutup cepheye götüremeyeceğinize göre bu alanların da yeniden eski uygulamalara dönmesinde fayda var."

[email protected]

Kaynak: Web Özel