İnsanlığın sonu gelebilir, 'Elon Musk'ın karanlık planı mı?

Elon Musk Yapay Zeka Askeri teknoloji Bilim Haberleri
İnsanlığın sonu gelebilir, 'Elon Musk'ın karanlık planı mı?

Teknoloji milyarderi ünlü iş insanı Elon Musk'ın yeni insansı robotları tartışma başlattı. En büyük endişe ise Musk'ın robotlarının silah ve savunma sanayinde yer alarak, ülkeler arsındaki dengeleri alt üst etmesi. Uzmanlara göre yakın gelecekte, ülkelerin robot istilasına uğraması kaçınılmaz.

ABD’li ünlü iş insanı Elon Musk, insansı robotlarıyla yine gündemde. Tesla'nın insansı robotu Optimus, geçen günlerde Cybercab lansman etkinliğinin merkezinde yer alırken, robotları görenler ise hayranlıklarını gizleyemedi. Ancak Musk'ın, insansı robotların yakın bir gelecekte aramızda olacağını savunması ve "her şeyi yapabilecekler" açıklaması beraberinde 'bu robotlar insanlık için tehlikeli mi?' sorusunu akıllara getirdi. En büyük endişe ise Musk'ın robotlarının silah ve savunma sanayinde yer alarak, ülkeler arsındaki dengeleri alt üst etmesi.

İnsanlığın sonu gelebilir, 'Elon Musk'ın karanlık planı mı? - Resim : 1
Elon Musk, 2026'da piyasaya sürülmesi planlanan Optimus’un günlük işleri kolaylaştırabileceğini ve bitkileri sulama, köpek gezdirme, çocuk bakıcılığı yapma gibi görevleri yerine getirebileceğini söyledi.

YENİ İNSAN PROJESİ

Araştırmacı-Yazar Dr. Ramazan Kurtoğlu, yapay zeka ve robot projelerinin ikinci yüzü olduğuna dikkat çekerken, şunları söyledi: "Musk robotların  propagandasını yaparken elbette aydınlık yüzünü gösteriyor. Ancak bu tür teknolojilerin, tıpkı internet, insansız hava taşıtları, bio-genetik, elektromanyetik ve lazer teknolojileri gibi karanlık yüzü var. Karanlık unsurlardan biri daha az maliyet ve post human projesi. Yani insan sonrası projenin adım adım gelmesi. Tek dünya devleti üzerinden insanlığı köleleştirmek istiyorlar."

ZİHİN KONTROLÜ 

"Yapılan araştırmalar sonucunda robotların kendi aralarında algoritmalarla beraber yeni bir dil ürettiklerini biliyoruz ve bunu kendi aralarında kullanmaya başladılar" ifadelerini kullanan Kurtoğlu, "İnsanlar zaten sosyal medya üzerinden bedenen ve zihnen dönüştürülmüş durumda. Bir adım sonrası zihin kontrolü olacak" diye konuştu.

ROBOT İSTİLASI

Teknoloji Uzmanı Tanol Türkoğlu ise; "Konu robot olduğunda, söz konusu cihazlara yakılan yapay zekanın seviyesi gölgede kalıyor" derken, şu uyarıları ile getirdi: "Çünkü robotun fiziksel bir vücudu var, ve 'aklı' fazla çalışmasa bile fiziksel gücüyle zarar verebilir. Bu nedenle robotik dünyadaki her yeni gelişme, insanlığı yapay zekadan daha çok tedirgin ediyor. Acaba bu güç, insanlığın başına bela olabilir mi? Dahası bir süre sonra robot ordular, dünyayı sahipleri ya da kendileri adına istila edebilir. Bu teknolojiyi üretebilenler klasik cephe savaşından giderek uzaklaşıyor. Bir sınırlama ve denetim şart."

"Mesela başka ülkeye ihraç edilmiş bir Tesla asker robotu Amerika sınırlarından içeri sokulduğunda kendisini otomatik olarak işlevsiz hale getirecek şekilde programlanabilir. Cephede savaşan robotlar fikri teknik değil mali sebeplerle düşük bir olasılık. Bununla birlikte robotik teknolojinin keşif-istihbarat-nokta atışı operasyon gibi alanlarda kullanılması pratikte daha olası."

TÜRKİYE'NİN DE OLMALI

Yapay Zeka ve Robotik Teknolojiler Uzmanı Müjdat Yumak, robotik sistemler ile yapay zekanın  her şekilde dünya üzerinde asker şeklinde olmasa da hayatımıza girdiğini söyleyen isimlerden. "Ülkeler teknoloji veya bilim alanında yaptıkları çalışmalara göre ayakta kalacaklar" diyen Yumak, "Bu durum da kendi kaynaklarınızı kullanmayı, kendi savunma sanayinizi kurmayı ve bunu sistemlerinize uygulamayı mecbur kılıyor" diyor.

İnsanlığın sonu gelebilir, 'Elon Musk'ın karanlık planı mı? - Resim : 2
Musk Optimus’un fiyat için, "Muhtemelen 20 bin ile 30 bin arasında olacak" şeklinde açıkladı.

HUKUKİ DÜZENLEME ŞART

Avukat Kürşat Ergün (Bilişim Hukuku Derneği Başkanı)

"Netice itibariyle bunlar yapay zeka modellemesiyle oluşturulmuş bir takım akıllı nesneler. Hukuk dünyasında bu nesnelerin hangi hukuki statüye tabi olacağı tartışılıyor. Bunlarla ilgili halihazırda somut anlamda bir düzenleme yok. Ancak işin temeline bakacak olursak burada bir kodlama söz konusu. Dolayısıyla bunları üreten, yaratan, kodlayan ve bu yazılımda sorumluluğu bulunan kişilere yönelik bir takım cezai sorumluluklar getirilmeli. İlerleyen aşamada yeni düzenlemelerin hayatımıza gireceği kesin."

[email protected]

Kaynak: Web Özel