Ege mutfağının başkenti İzmir, nerede ne yemeli?

Yaşam Haberleri Gezi İzmir Ekonomi haberleri Türk lirası Kültür Sanat haberleri ÖZEL HABERLER Yemek tarifleri Turizm çeşme Urla Göztepe
Ege mutfağının başkenti İzmir, nerede ne yemeli?

Ege mutfağının başkenti İzmir'de tadılacak dolu lezzet yer alıyor. Güne mis gibi bir boyozla başlamak, envai çeşit ot yemeklerini denemek oldukça keyifli. Peki, İzmir'de gurme deneyimi yaşamanın bedeli ne kadar? İşte bahar gezginleri için İzmir'den güncel fiyat ve notlar...

Ege'nin incisi İzmir, hem doğal güzellikleri hem de gastronomi kültürü ile ziyaretçilerine farklı lezzetler sunuyor. Envai çeşit ot yemeklerinin yanı sıra boyoz, gevrek, söğüş, kumru gibi sokak lezzetlerini de her köşe başında görmek mümkün. İzmir'de tadılacaklar listesi oldukça uzun. Kahvaltılıklarındaki zeytinyağından kullanılan otlara kadar başta Sığacık olmak üzere haftanın belirli günlerinde ilçelerdeki pazarlarda satılıyor. Yöresel pazarları semtin her noktasında görmek mümkün. İzmir mutfağı denilince Osmanlı-Türk mutfağından Girit mezelerine, Kırım Türkleri, Balkan göçmenlerinin de bu mutfağın oluşmasında etkisi bulunuyor. 

Ege mutfağının başkenti İzmir, nerede ne yemeli? - Resim : 1
Boyoz İzmir'de oldukça popüler.

GEVREK VE BOYOZ KÜLTÜRÜ

İzmir'de her bütçeye göre lezzetli ve sağlıklı beslenmek mümkün. İzmir denilince akla gelen ilk lezzetlerden olan İzmirlilerin deyimi ile gevrek(simit) ile boyozun tadına bakıyoruz. Ortalama 10 TL fiyatlardan satılan bu lezzetlerin ardından İzmir'in meşhur Kemeraltı Çarşısı'ndaki kahve dükkanlarına geçiyoruz. 1983 yılında ilk kez sadece fincanda pişen kahveyi yapan Mehmet Kartal'ın dükkanına geçiyoruz.

Ege mutfağının başkenti İzmir, nerede ne yemeli? - Resim : 2
Bu kahve direk fincanda pişirilerek yapılıyor.

FİNCANDA PİŞEN İLK KAHVE

Aslen Vanlı olan Kartal, ilk önce köz ateşinde fincanda pişirdiği o kahveyi 17 yaşındayken ustasından öğrendiği tarifle direkt fincanda pişirmeye başlamış. Fincan ise asla kırılmıyor ve çatlamıyor sebebi ise arada soğuk suya koyarak tekrar pişirmesi. Ocakta küçük gözlerde kısık ateşte pişen fincandaki kahveyi direk içmeyin, parmaklarınız bizim gibi yanabilir. Bu mekan yemek eleştirmeni Vedat Milör'ün de önerileri arasında. Fiyatı ise 40 TL. 

Ege mutfağının başkenti İzmir, nerede ne yemeli? - Resim : 3
Mehmet Kartal, kahvesinin sırlarını anlattı.

PATENTLİ LEZZETLER

Kartal, bir yandan meşhur kahvesini pişirirken bir yandan da işin sırrını şu sözlerle anlatıyor:

"Kahvemizi kendimiz taş değirmende öğütüyoruz, çekirdeklerinin çok iri olması lazım ki kahve güzel çıkabilsin. Bu kahveyi tescilledik patenti de bize ait. Her fincana 12 gram kahve atıyoruz neredeyse fincanın yarısı kahve ile doluyor. 30 yıldır bu mekandayız, dokusunu bozmak istemiyorum. Bir yanda odunlar duruyor, buraya eskiyi yad etmeye de geliyorlar" diyor.

Ege mutfağının başkenti İzmir, nerede ne yemeli? - Resim : 4
722 çeşit gözleme fikrinin nasıl çıktığını Ali Nurdemir anlattı.

722 ÇEŞİT GÖZLEME

Buradan çıktığımızda ise 722 çeşit gözleme ile dünyada bir ilk olan gözlemeci Ali Nurdemir'in dükkanına geçiyoruz. Sloganları ise, yeni nesil gözleme. 2010 yılında klasik gözleme çeşitleri yapan ancak zaman içerisinde araştırmaları ile tam 722 adete yükselten bu gözlemecide yer alan bazı çeşitler ise şöyle:

"Patlıcanlı, ısırgan otlu, arapsaçı, kuru fasülyeli, mercimekli, humuslu, ton balıklı, çikolatalı, ballı, toz şekerli, kaymaklı. Aklımıza gelen her şey gözlemeye koyuyoruz."

İzmir'de kumru yemek isterseniz fiyatlar 50-70 TL arasında değişiyor, söğüş ise ortalama 200 TL'den başlıyor.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel