Nerede kalıyorlar? 338 bin 161 yabancı öğrenci
YÖK kaynaklarına göre 2024 yılında Türkiye’de toplam yabancı öğrenci sayısı 338 bin 161. Öğrenciler, en çok Suriye, Türkmenistan, İran, Irak, Kazakistan, Mısır, Afganistan, Somali ve Yemen'den geliyor. En çok yabancı öğrenci ise yüzde 35 ile İstanbul'da. Eskişehir ve Karabük de yabancı öğrencinin gözde kentleri. Türkiye binlerce yabancı öğrenci gelirken bir yandan da beyin göçü yaşanıyor.
Son dönemde en çok tartışılan ve merak edilen konulardan biri de yabancı öğrencilerin sayısındaki artış. Ülke genelinde 7 milyon 109 bin 270 öğrenci yükseköğretim kurumlarında öğrenim görürken, yabancı öğrenci sayısı ise 338 bin olarak kayıtlarda yer alıyor. Türkiye, yüzde 4,7'lik oran ile yabancı öğrenci sıralamasında dünyada ilk 10'da bulunuyor. Yabancı öğrenciler, en çok Suriye, Türkmenistan, İran, Irak, Kazakistan, Mısır, Afganistan, Somali ve Yemen'den gelirken, yüzde 35'i İstanbul'u tercih ediyor. Yabancı öğrencilerin en çok tercih ettiği diğer iller ise Eskişehir ve Karabük. Hakkari'de ise hiç yabancı öğrenci bulunmuyor.
SINAVLA GİRİYORLAR
Türkiye'ye eğitim için gelen öğrencilerin büyük kısmı düzenli göçmen statüsünde. Yabancı öğrenciler bu okullara ÖSYM tarafından yapılan Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı ile giriyor veya her okul kendi sınavını yapıyor. Örneğin Karabük Üniversitesi kendi öğrencilerini sınavla seçiyor ve okulda 100 farklı ülkeden 12 bin 500 öğrenci eğitim alıyor. Adeta yabancı öğrenci bolluğu yaşanan Türkiye'de bu artışın nedeni değerlendiren uzmanlar ise önemli bilgiler verdi.
KÜLTÜREL BAĞLARIN ETKİSİ
Eğitim Sosyoloğu Prof. Dr. Tunay Kamer, yabancı öğrenci sayısının artmasını, yaşam maliyetleri ve öğrenim ücretlerinin Batı ülkelerine göre daha uygun olmasına bağlıyor. Yabancı öğrenciler için Türkiye Bursları olduğunu hatırlatan Kamer, şunları söylüyor: "Türkiye'nin Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkeleriyle tarihi ve kültürel bağları var ve bu hızlı uyum sağlamaları için bir avantaj. Türkiye'deki üniversitelerin birçoğu uluslararası geçerliliği olan diplomalar. Tüm bunlar öğrenciler için ülkemizi daha cazip hale getirmekte."
BEYİN GÖÇÜ RİSKİ
Türkiye'deki yeni mezunların yurt dışına gitme eğilimlerinin arttığını anlatan Kamer, "Bunun nedenleri daha iyi kariyer olanakları, daha yüksek yaşam standartları, alanında uzmanlaşma fırsatları ve ekonomik beklentilerdir. Bunlar, mühendislik, tıp ve yazılım gibi yüksek talep gören alanlarda mezunların yurt dışına gitmesine neden olmaktadır. Türkiye yabancı öğrencileri çekerek eğitim sektöründe uluslararası bir merkez olmaya çalışırken, bir yandan da beyin gücünü kaybetme riskiyle karşı karşıya. Bunu dengelemek için Türkiye'nin kendi mezunlarına daha fazla istihdam imkânı oluşturması önemli" diyerek açıklamalarını noktaladı.
AVRUPA'DAN GELEN YOK!
Doğuş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Doğu Öztürk de yabancı öğrencilerin aynı zamanda küresel bir göç kategorisine girdiklerini belirterek, "Kendi ülkelerinden daha iyi bir eğitim almak için ülkemizi tercih etmeleri kıymetli ancak Avrupa'dan gelen öğrenci sayısı az, bunu artırmak gerekiyor. Azerbaycan gibi kardeş olduğumuz ülkelerden gelen öğrenciler ise dil ve din yakınlığı etkisiyle ülkemizde eğitim almaya daha istekliler" dedi.
PARLAK ÖĞRENCİ GİDİYOR
Pek çok Avrupa ülkesine işçi gönderen bir ülkeyken şimdi mühendis, doktor gönderen bir ülke olduk" diyen Öztürk, "Bu yıl Türkiye’nin en yüksek puanlı liselerinden İstanbul Erkek Lisesi’nin 155 mezunun 146’sı yurt dışına gitti. Beyin göçü üniversite eğitimi almak için ya da eğitim sonrası çalışmak için göç eden nitelikli insan kaynağının gelişmiş ülkeler lehine işlediği bir sistem halini aldı. Yetişmiş insan kaynağı bir ülkenin en değerli varlığı. İşsizlik kaygısı taşıyanlar, daha iyi olanaklar, sosyal yaşam isteyenler rotasını yurt dışına çeviriyor" diye konuştu.
BARINMA SORUNU
Yabancı öğrencilerin barınma sorununa dair de konuşan Öztürk, "Özellikle İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde kira fiyatlarının aşırı artması ve yurt kapasitelerinin kısıtlı olmasıyla barınma konusu öğrenciler açısından önemli bir kriz nedeni. Yabancı öğrenciler de bu sorunu Türk öğrencilerle birlikte yaşıyor. Genellikle üniversite yurtları, özel yurtlar ve kiranın paylaşıldığı öğrenci evleri ile sorun çözülmeye çalışılıyor" dedi.
Kaynak: Web Özel