Dünya yıkıma yaklaşıyor, Rusya'dan 'sınırsız nükleer savaş'

Rusya nükleer anlaşma Üçüncü Dünya Savaşı Gündem haberleri Dünya haberleri ÖZEL HABERLER balistik füze Vladimir Putin Uzay haberleri Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri
Dünya yıkıma yaklaşıyor, Rusya'dan 'sınırsız nükleer savaş'

Rusya-Ukrayna Savaşı tüm şiddetiyle sürerken küresel savunma basını Moskova'nın resmi nükleer doktrininden çıktığını iddia etti. Pentagon uzmanlarına göre Rusya uzaya nükleer bombalar gönderirken, karada da 'sınırsız nükleer savaş' doktrinini benimsemiş durumda.

Küresel savunma medyasına göre Rusya 2022 yılından bu yana adı konulmamış şekilde karada ve uzayda yeni bir nükleer silahlanma konseptine geçmiş durumda. Resmi doktrinin tersine Rusya'nın uzaydaki uyduları yok edecek nükleer silahlar taşıdığı ve karadaki askeri tatbikatlarında da taktik nükleer silahlar kullanmaya başladığı ifade edilirken, uzmanlar; Moskova'nın “sınırsız nükleer savaş” prensibine geçtiğini dile getiriyorlar.

Dünya yıkıma yaklaşıyor, Rusya'dan 'sınırsız nükleer savaş' - Resim : 1
Rusya'nın uzaydaki uyduları etkisiz hale getirecek yeni stratejik nükleer bombaları üretip yörüngeye göndermeye başladığı iddia edilmekte.

BAHANE BİLİMSEL TEST

Küresel savunma medyasının önde gelen yayın organlarından Breaking Defense'in Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı Silah Kontrol, Caydırıcılık ve İstikrar Bürosu kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Rusya uzaydaki uyduları etkisiz hale getirecek yeni stratejik nükleer bombaları da üretip göndermeye başlamış durumda. İki ülke arasındaki temaslarda konu gündeme getirildiğinde ise Moskova'nın “uzaydaki uydularımızda bulunan elektronik sistemleri bilimsel olarak test ediyoruz” cevabı alındığı bilgisine yer verilmekte.

VETO ETTİLER

Pentagon'un askeri istihbarat yetkilileri ise Rusya'nın ne zaman uzayda büyük tahribat yaratabilecek stratejik nükleer silah potansiyeline varacağının ise bilinmediğini ifade etmekteler. Rusya'nın 24 Nisan tarihinde yeni hali Güvenlik Konseyi'ne sunulan Birleşmiş Milletler Dış Uzay Anlaşması'nı veto etmesi de ABD'li yetkililere göre Moskova'nın niyetini ortaya koyuyor. Anlaşma metninde uzayda kitlesel imha silahlarının sınırlandırılması maddesi de bulunuyor. Pentagon'a bağlı Uzay Savunma Politikası birimi yetkililerinin 1 Mayıs tarihinde ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'ne verdikleri raporda da Rusya'nın uzayı nükleer silahlarla donatma stratejisinin detaylarıyla anlatıldığı ifade edilmekte.

UZAYDA ELEKTRONİK SAVAŞ

Küresel savunma basının kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre Rusya ayrıca uyduları etkisiz hale getiren özel bir elektronik sistemi de uzaya taşımak için çalışmalarına devam ediyor. Bu sistemin iletişim, bilim, meteoroloji, tarım, ticari ve askeri/istihbarat uydularını hedef alacağı tahmini yürütülüyor. Askeri iletişim uzmanları ise Rusya'nın uzayda nükleer saldırı gerçekleştirmesi halinde patlamanın gerçekleşeceği yörüngenin uzun süre diğer uydular tarafından kullanılamaz hale geleceğine vurgu yapmaktalar.

Dünya yıkıma yaklaşıyor, Rusya'dan 'sınırsız nükleer savaş' - Resim : 2
Rusya'nın düzenlediği kara tatbikatlarının neredeyse tamamında taktik nükleer silahlar da ilk kez kullanılmaya başlandı. 

SINIRSIZ NÜKLEER SAVAŞ

ABD merkezli bir başka uluslararası savunma medya organı "military.com" ise Rusya'nın 2022 yılından bu yana denizlerde ve karada gerçekleştirdiği nükleer bomba testlerinin her yıl artış gösterdiği bilgisini paylaştı. Uzmanlar ayrıca Rusya'nın düzenlediği kara tatbikatlarının neredeyse tamamında taktik nükleer silahların da ilk kez kullanılmaya başlandığı bilgisini veriyorlar. 

DOKTRİN TERSİNE DÖNDÜ

26 Aralık 2014 tarihinde Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanan son nükleer doktrinde daha çok sayıda nükleer silah üretmek ve hazır hale getirmenin uluslararası barışı tehdit ettiği, uzaya gönderilen stratejik silahların da küresel istikrarı sarstığı vurgusu yapılmaktaydı. Doktrinde ayrıca Rusya ancak saldırıya uğrarsa nükleer caydırıcılığa başvuracağının altı çizilmekteydi. Ancak Rusya-Ukrayna Savaşı başladığından bu yana Moskova'dan mevcut doktrinin tam zıttı açıklamalar geldi. Kremlin son dönemde nükleer silah üretimine hız verdi, uzaya nükleer silah taşıyan uydular gönderdiği iddia edildi ve “önleyici saldırı olarak nükleer silah kullanabiliriz” açıklamalarında bulundu.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel