Çırak olarak başladı, 54 yıldır devam ediyor: Oğluna miras bırakacak
İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda ahşap fıçı ustalığı yapan Yaşar Çan (61), 7 yaşında memleketi Gaziantep'te çırak olarak başladığı mesleğini 54 yıldır sürdürüyor. Yok olmaya yüz tutan mesleğini oğlu Selçuk Çan'a (37) da öğreten Çan, "Ege'de tekim, benden başka fıçı yapan yok. Benden sonra da mesleğimi oğlum devam ettirecek" dedi.
İzmir'e 1990 yılında gelerek fıçı imalatı yapan bir ustanın yanında kalfalık yapan Çan, ustasının dükkanı kendisine bırakmasıyla işi devraldı. Mesleğinin son temsilcilerinden Çan, oğlu Selçuk Çan'a da mesleğini öğretti.
Dükkanını oğluna devretmek isteyen Çan, "7 yaşında hem okula gittim hem de çırak olarak çalıştım. Gaziantep'te marangoz yanında çıraklık yaparak bugüne geldim. Fıçı ahşap işi yapıyorum. El sanatını, ahşabı seviyorum. Şarap fıçısı, yayık, bakliyat kovaları yapıyorum. Ege'de tekim, benden başka fıçı yapan yok. Benden sonra da mesleğimi oğlum Selçuk devam ettirecek" dedi.
'HER TÜRLÜ AHŞAP İŞİNİ YAPIYORUM
İzmir'e 35 yıl önce geldiğini söyleyen Çan, "1990 yılında Kemeraltı'nda fıçı imalatı yapanlar vardı. Bir ustanın yanında kalfa olarak çalıştım. Usta dükkanı bana bıraktı, devam ettirdim. O gün bugündür devam ediyorum. Asıl dükkanım, Kemeraltı'nda Büyük Demirhan'ın içindeydi. Bina eski olduğu için başka dükkana geçtik" diye konuştu.