Dehşet görüntülerine dikkat! Travmaya neden olabilir

Hamas Savaşçı Filistin İsrail Rusya Ukrayna Savaşı Deprem Sağlık Gündem haberleri Yaşam Haberleri Sağlık Haberleri Dünya haberleri
Dehşet görüntülerine dikkat! Travmaya neden olabilir

Gazze’den yansıyan insanlık dışı katliam görüntüleri ruh sağlığını derinden sarsıyor. Ortaya çıkan dehşet görüntülerine ilişkin uyarılarda bulunan uzmanlar ise çocukların bu tür görüntülerden korunması gerektiğini söylüyor.

Kitlesel bir travma olan savaş, her yaştan insanın üzerinde oldukça yıkıcı etkilere neden olurken, en çok da savunmasız çocukları olumsuz etkiliyor. İsrail'in Filistin halkına yönelik kanlı saldırılarından sonra hem çatışma bölgesindeki, hem de ekranlardan dehşet görüntülerini izleyen birçok kişi adeta travma yaşıyor. Uzmanlar ise özellikle ebeveynleri uyarırken, savaş görüntülerinin çocuklar üzerinde yaratacağı olumsuz etkilere dikkat çekiyorlar.

Dehşet görüntülerine dikkat! Travmaya neden olabilir - Resim : 1
Uzmanlar, ebeveynlerin savaş haberlerini çocuklarıyla izlerken dehşet verici görüntülerden uzak tutmaları gerektiğini söylüyor.

SUÇLULUK DUYGUSU GELİŞEBİLİR

Savaşa bizzat tanık olanların yanı sıra yaşanan vahşet görüntülerine maruz kalanlarda da  travmatik stres semptomları oluşabileceğini söyleyen Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Hülya Bingöl Çağlayan, “Yaşları ne olursa olsun çocuk ve ergenlerde bedensel belirtiler olabilir. Karın ağrısı, baş ağrısı, yatak ıslatma ya da parmak emme gibi bebeksi davranışlar görülebilir. Suçluluk duygusuna sahip olabilirler. Yeme sorunları ortaya çıkabilir. İştahsızlık ya da aşırı yeme gibi ve öfke sorunları yaşayabilirler.” dedi.

DEHŞET GÖRÜNTÜLERİNDEN UZAK TUTUN

Ebeveynlere büyük sorumluluk düştüğünün altını çizen Dr. Çağlayan “Savaş haberleri çocuklarla birlikte izlenebilir ancak dehşet verici görüntülerden çocukları uzak tutmak gerekir. Çocuklarla korkutucu olaylar hakkında konuşurken temel amaç, gördüklerini ve duyduklarını anlamlandırmalarına yardımcı olmaktır. Çocuklara yaşlarına uygun şekilde ölümle ilgili bilgi vermek, dürüst olmak, duygularını anlatmaları için uygun ortamı sağlamak, soru sormalarına izin vermek, rutinlere devam etmek, akademik beklentiyi düşürmek ve akran desteğini arttırmak da önemli" ifadelerini kullandı.

Dehşet görüntülerine dikkat! Travmaya neden olabilir - Resim : 2
Uzman Doktor Hülya Bingöl Çağlayan, çocuklara savaşın sebeplerini ve nasıl oluştuğunu genel hatlarıyla anlatmak gerektiğini söylüyor. 

KABUS GÖRMEYE BAŞLARLAR  

Uzman Klinik Psikolog Töre Simge Korkut ise insani değere sahip olan herkesin ortaya çıkan savaş görüntülerinden etkilendiğini vurgularken, "İnsanların sürekli stres altında kalması  travma yaratır. Yani akut stres bozukluğu dediğimiz kişilerin gerçekten kendi hayatlarını tehdit altında, tehlike altında gördüklerinde hissettiklerinde oluşan doğal bir tepkidir. Bu durum bir süre kabus görme, uyuyamama, zihinde senaryolar üretme, komplolar üretme, odaklanamama gibi semptomlara yol açar” diye konuştu. 

Dehşet görüntülerine dikkat! Travmaya neden olabilir - Resim : 3
Uzman Klinik Psikolog Töre Simge Korkut, savaş haberlerinden etkilenen kişilerin sosyal medya algoritmalarını değiştirmeleri gerektiğinin altını çiziyor. 

Korkut, savaş psikolojisinden korunmanın yollarını ise şöyle anlattı:

“İnsanlar, birkaç güvenilir haber kanalından savaşı takip edebilir. Sosyal medya haberlerinde, bazı uygunsuz içerikler önümüze düşebiliyor. Bu gibi korku yaratacak işitsel ve görsellerden uzak durmak için güvendiğiniz medya kuruluşundan haber almak daha sağlıklı olacaktır.”

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr  

Kaynak: Web Özel

savaş İsrail Hamas dünya siyaset gündem Gündem haberleri yaşam haberleri sağlık haberleri psikoloji çocuk ergen stres afet haberler sosyal medya dezenformasyon davranış anne baba çocuk ebeveyn