Bizim kıyıları kasırga vurmaz

Akdeniz Doğu Akdeniz Libya Adana Mersin Sel Felaketi
Bizim kıyıları kasırga vurmaz

Libya'yı vuran 'Daniel Kasırgası'nın Türkiye'yi teğet geçtiği haberi endişeye neden olurken, iklim ve deniz bilimciler yüreklere su serpti. Uzmanlar 'teğet geçti' bilgisinin yanlış olduğunu, Türkiye kıyılarını bir kasırganın vurmasının mümkün olmadığını söyledi.

Libya'da 10 binin üzerinde can kaybına neden olan ve “Daniel Kasırgası” adı verilen doğa olayının Libya'dan önce Türkiye'yi teğet geçtiği yönündeki açıklamalar büyük endişeye neden oldu. Kamuoyu, “Daniel teğet geçti ama Türkiye kıyılarını bir kasırga vurabilir mi” sorusuna odaklandı. Bazı iklimbilimcilerin, "teğet geçen" Adana ve Mersin'de aynı felaketin gerçekleşmesi durumunda benzer görüntülerin yaşanacağını açıklaması paniği daha da büyüttü.

Bizim kıyıları kasırga vurmaz - Resim : 1
Libya'yı vuran ve "Daniel Kasırgası" adı verilen felaket 10 binin üzerinde insanın ölümüne neden oldu. 

RAHATLATAN AÇIKLAMA

Yüreklere su serpen açıklamalar iklim ve deniz bilimcilerden geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri anabilim dalında görevli Prof. Dr. Doğan Yaşar, haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, “Daniel Kasırgası” adı verilen doğa olayının deniz suyunun ısınmasına bağlı tropik benzeri fırtına olduğunu, Türkiye kıyılarına bir kasırganın ulaşmasının mümkün olmadığını söyledi.

KASIRGA DEĞİL AKDENİZ FIRTINASI

Prof. Dr. Yaşar, Akdeniz'deki doğa olayıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Libya'daki felaket Akdeniz tropikal fırtınası dediğimiz bir olayla başladı. 'Daniel Kasırgası' dediler. Sirte Körfezi'nde deniz suyu sıcaklığı 27 dereceyi geçerse tetikleniyor. Bir önceki 2018'de Zorba Fırtınası'ydı. Libya'daki fırtına Türkiye'yi teğet geçti diye verildi. Ben görünce şaşırdım. Fırtına Libya'da iki barajı patlattı. Oradaki barajların da oldukça bakımsız olduğunu anladık.”

Bizim kıyıları kasırga vurmaz - Resim : 2
Türkiye hızı zaman zaman 150 kilometreye kadar çıkan lodos ve poyrazdan olumsuz etkileniyor. 

BİZDEKİLER ZATEN KASIRGA GİBİ

Türkiye kıyılarında böyle bir tehlike olmadığını belirten Doğan Yaşar şunları söyledi: “Bizdeki lodos, poyraz zaman zaman 140-150 kilometreye kadar çıkabiliyor. Bu da ikinci derece kasırgaya yakın bir şey zaten. Libya'daki 'teğet geçti' ifadesi biraz tercüme problemi. Bize Akdeniz tropikal fırtınalarının kuyruğu gelir genellikle. Yağış da getirir. Ama kendisi, ana güç gelmez. Doğu Akdeniz'e de gelemez çünkü açıklarda bizim deniz suyu sıcaklıkları 24-25 derece.”

'LİBYA İLE ADANA'NIN NE İLGİSİ VAR?'

'Daniel Kasırgası' şeklindeki yanlış anlamanın tercümeden kaynaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Herkes kendine göre modelleme yapıyor. Model yapamayız çünkü ABD'de 200'den fazla istasyon var, sürekli deniz suyu sıcaklığı ile ilgili veri akıyor. Ama bizde yok. Model yaparken deniz suyu sıcaklığını 30 derece koyarsan Konya Ovası'nda 5. derece kasırga yaratırsın. Bu haberler üzerine Bodrum'da, Kuşadası'nda, Çeşme'de bütün pencereler çakıldı. Bizim buralara kasırga, tropikal fırtına gelmez, Adana'ya gitmez. Libya ile Adana'nın ne alakası var? Bu olay Sirte Körfezi'nden Ege'de Yunanistan'ın güney kıyılarına gelir” dedi.

HER FIRTINAYA KASIRGA DENEMEZ

Meteoroloji ve afet yönetimi uzmanı Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu da yaptığı açıklamada, bu tür fırtınaların “kasırga” diye ifade edilmesine tepki gösterdi. Kadıoğlu, “Gökgürültülü fırtınaların, bir araya gelerek tropikal görünümlü fırtına oluşturması genellikle yılın sıcak aylarında olur.  Bunlar hep olmuştur, olmaya da devam edecektir. Bunun adı da kasırga değildir. Kasırga düz esen kuvvetli rüzgarlara denir. Bunlar düz esmiyor, dönerek esiyor. Her fırtınaya kasırga demekten vazgeçelim” dedi.

Bizim kıyıları kasırga vurmaz - Resim : 3
Yaz mevsimindeki yüksek sıcaklıkların ardından Antalya sahillerinde fırtına etkili oluyor.

TEHLİKE YARATIYIOR

Akdeniz'de deniz suyu sıcaklıklarında yaşanan artışın “Medicane” adı verilen tropikal benzeri fırtına riskini artırdığını düşünen uzmanlar da var. Bakırçay Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl'a göre Türkiye ve Yunanistan bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Tağıl, Akdeniz'de deniz suyu yüzey sıcaklığının geçen temmuz ayında 28,71 derece ile rekor kırdığını hatırlatarak, Medicane oluşumunda riskin İyon Denizi'ne ve Doğu Akdeniz'e kayabileceği görüşünü dile getiriyor. 

 ertan.altan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel

daniel kasırgası kasırga fırtına Mersin kuşadası