Avrupa solu kaybediyor, Savaş yanlısı AB gelebilir!

AB Avrupa Avrupa Birliği Almanya Fransa İtalya Olaf Scholz Pedro Sanchez Rusya Ukrayna Savaşı Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Ekonomi haberleri
Avrupa solu kaybediyor, Savaş yanlısı AB gelebilir!

Sosyalist partiler Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ve Avrupa Komisyonu'nda oy kaybı yaşıyor. Almanya ve İspanya dışında kalesi kalmayan sosyalistler kaybederken, aşırı sağ giderek güç kazanıyor. Uzmanlara göre AB yakın gelecekte savaş yanlısı ve mülteci/azınlık düşmanı bir çehreye bürünebilir.

Avrupa Birliği'ne (AB) yakınlığıyla bilinen Euractiv haber sitesinin, AB verileri, uzmanlar ve kulislerinden derlediği bilgilere göre AB üyesi ülkelerde sosyalist partiler hızla oy kaybediyor. Veriler ayrıca Avrupa Komisyonu (AK) sosyalist parti grubu S&D'deki hızlı oy düşüşüne de dikkat çekiyorlar. Uzmanlar kıtada sol partilerin yerini aşırı sağ partilerin almaya başladığına dikkat çekerken yakın zamanda mülteci/azınlık probleminden, Rusya-Ukrayna Savaşı'na kadar bir çok kritik konuda AB'nin çok daha saldırgan ve sert bir tutum takınabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Avrupa solu kaybediyor, Savaş yanlısı AB gelebilir! - Resim : 1
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz (fotoğrafta) ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez Avrupa'da hükümet konumundaki tek sosyalist parti liderleri durumundalar.

BERLİN, MADRİD TEK BAŞINA

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in Avrupa'da hükümet konumundaki tek sosyalist parti liderleri olduğunun altı çizilen analiz yazısında sol partilerin Fransa'da seçimlerde neredeyse yok oldukları, İtalya'da ise var olma mücadelesi verdiklerine dikkat çekildi.

SÜREKLİ OY KAYBI

Analiz yazısındaki istatistiklere göre Avrupa Birliği parti gruplarına bakıldığında durum daha da kritik hale geliyor. Avrupa Konseyi'nin (AK) geleneksel iki büyük parti grubundan birisi olan Sosyalistler ve Demokratların İlerici İttifakı grubu (S&D) her seçimde giderek oy kaybediyor. Parti grubu 705 koltuklu AK'de yalnızca 140 koltuğa sahip durumda. AK'de hali hazırda seçim süreci devam ediyor ancak S&D grubu yalnızca hükümet partileri olduğu Almanya ve İspanya'da güçlü durumda. Uzmanlara göre bu zayıf konumu dolayısıyla S&D'deki oy oranlarının AB yapısında bir etki uyandıracağı da düşünülmüyor.

İKİ BÜYÜK OY KAYBI

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre 2022 Kasım ayı ile 2023 Ocak ayı arasında S&D'nin AB genelindeki oyları düşerken grup 2023 Temmuz ayında yaklaşık 3 puanlık ani bir düşüş yaşadı. İstatistiklere göre S&D grubu 2022 Kasım ayındaki son yüksek puanına bu tarihten sonra yaklaşamadı.

MASA TERSİNE DÖNDÜ

Sosyalist partiler 2022 yılında beklenmedik şekilde 7 AB üyesi ülkede iktidara geldiklerinde birliğin güvenlik ve dış politika tutumu da yumuşamıştı. Sosyalistler Almanya, İspanya, Portekiz, İsveç, Norveç, Danimarka, Malta ve Romanya'da beklenmedik seçim galibiyetleri elde ettiler ancak aradan geçen iki yılda masa tersine döndü. Haziran ayında gerçekleşecek AB seçimlerinde de sosyalistlerin güç kaybetmesine kesin gözüyle bakılıyor. Portekiz'in sosyalist Başbakanı Antonio Costa'nın partisinin de ilk seçimlerde kaybetmesi bekleniyor.

Avrupa solu kaybediyor, Savaş yanlısı AB gelebilir! - Resim : 2
Uzmanlara göre S&D'deki oy kayıpları dolayısıyla AB'nin savaş yanlısı ve mültecileri dışlayan bir tutuma bürünmesi olası.

SAVAŞ YANLISI AB Mİ?

S&D grubunun eski iç politika Baş Danışmanı, siyaset bilimci Jean-Michel De Waele'ye göre S&D'nin oy kaybetmesinin AB'deki sonuçları dünyayı da etkileyecek. De Waele'ye göre mülteciler, yumuşak dış politika, iyi komşuluk ilişkileri, AB ülkelerindeki azınlıkların entegrasyonu ve barış yanlısı güvenlik stratejileri S&D'nin erimesi ve ırkçı partilerin yükselmesiyle birlikte kayboluyor. De Waele'ye göre “AK seçimlerinin ardından savaş yanlısı, insani krizlerden uzak, mültecileri ve azınlıkları dışlayan, Rusya'ya karşı savaş hazırlıkları yapmaya başlayan bir AB ile karşılaşabiliriz.”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel