"Anadolu İrfanı" mazide mi kaldı?

Narin Güran çocuk ölümleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Türkiye Diyarbakır Aile
"Anadolu İrfanı" mazide mi kaldı?

Türkiye'yi sarsan Narin'in ölümünden sonra 'toplum nereye gidiyor' sorusu da gündemde. Artan şiddet ve istismar vakalarını yorumlayan uzmanlara göre 'Anadolu İrfanı' kavramı mazide kalmak üzere....

Türkiye’yi ayağa kaldıran 8 yaşındaki Narin Güran katliamına ilişkin soruşturma devam ederken, yaşanan son hadise 'toplum nereye gidiyor' sorusunu gündeme getirdi. 'Haberglobal.com.tr'ye konuşan uzmanlar, Narin cinayeti üzerinden kaybolmaya yüz tutan 'Anadolu İrfanını' yorumlarken, "ahlaki değerlerin" erozyona uğradığının altını çizdiler. 

"Anadolu İrfanı" mazide mi kaldı? - Resim : 1
Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı ise, "Türkiye’deki çok sayıda insanın Narin'in yaşadığı vahşete karşı ses çıkartması ve Narin’in haklarını aramak için mobilize olması çok önemli bir sosyal olay" diyor.

DÖNGÜNÜN İÇİNDEYİZ

Prof. Dr. Hakan Türkçapar (Psikiyatri Uzmanı)

"Türkiye'de geleneksel aile yapısı dağıldı, köyden kente göç arttı ve köy toplumları ise baskı altında yaşayan bir topluluk haline geldi. İçsel ahlaki norm da olmayınca bu tür utanç verici hadiseler yaşanıyor. Cumhuriyet’in ilk döneminde; ahlaklı ve dürüst insan yetiştirmenin önemi üzerinde duruluyordu. Günümüzde bu değerleri kaybetmeye başladık. Her şeyi şekle ve dış görünüşe indirdik. Şiddete uğrayanlar, bir süre sonra şiddet uygular hale geliyor. Pek çok konuda da abartılı duyarlılıklar var. Ancak iş şiddete geldiğinde duyarlılık yok. İnsanlar, bu üzücü hadisede yine, 'asılsın, kesilsin' gibi tepkiler veriyor. Şiddet sarmalının içinden çıkamıyoruz. Aslında toplumca kaybettiğimiz bir döngünün içerisindeyiz.

"DEĞERLER EROZYONU"

Prof. Dr. Oğuz Polat (İMDAT Derneği Başkanı)

"Şiddetin dünyada da çok büyük bir artış gösterdiğini görüyoruz. Bu hem bireysel hem de kolektif şiddet boyutunda yaşanıyor. Biz de ise ayrıca 'değer erozyonu' söz konusu. Yani paranın çok daha fazla ön planda kabul edilir olması, eğitimin eski saygınlığını yitiriyor olması en büyük sorunumuz. Diğer taraftan da iletişimde şiddet çok ön plana çıktı. Cezaların caydırıcı olmaması da bir diğer sorun. Narin'in tabutunun üzerinde gelin duvağı var. Halbuki oraya okul önlüğünü koymak gerekirdi. 8 yaşında bir çocuğun duvakla gelinlikle işi olamaz. Küçük yaşta evlendirilen kız çocukları bu ülkenin en büyük yaralarından biridir."

"Anadolu İrfanı" mazide mi kaldı? - Resim : 2
Gelinlik koyulan tabut görüntüsü büyük tepkilere neden oldu. 

'AHLAK' ÜZERİNDE DURULMALI

Prof. Dr. Mustafa Saim Yeprem (Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu eski Üyesi)

"Ahlaklı olmak için genelde dindar olmak gerekmez ancak dindar olmak için ahlaklı olmak gerekir. Müslüman bir toplumuz diyebilmek için Müslümanlığın bütün hükümlerinin samimi olarak yerine getirilmesi lazım. Ahlaklı olmayan, Müslüman olamaz. Sosyologların, psikologların ve din sosyologlarının bunun üzerinde durması lazım. 'Anadolu İrfanı' dediğimiz olgunun da değerlendirilmesi lazım. Hamasetle ahlaklı olmak mümkün değil."

HUKUKA GÜVEN ZEDELENDİ

Gizem Gonce (Avukat)

"Son dönemde aslında artan bu çocuklara ilişkin cinayet vakaları ve gerçekleştirilen eylemlerin artarak devam etmesi elbette bizde de toplumsal olarak bazı şeyleri görmezden, duymazdan gelerek onların 'üstünü örtüyor muyuz' sorusuyla karşı karşıya getiriyor. Böyle küçük bir yerde insanların bunu bilmemesi, görmemesi çok akla ve mantığa yatmıyor. Suçların, Türk Ceza Kanunu’ndaki karşılığı çok fazla uygulanmadığını görüyoruz. Uygulanmadığı için de daha kolay bir şekilde çıkıyorlar. Bu da toplumda maalesef hukuka olan güvende zedelenmeye yol açabiliyor. Umarım Narin son olur."

[email protected]

Kaynak: Web Özel