Amerika listeden düştü! Dünyada altı kıta mı var?
Okul sıralarında hepimiz dünyada yedi kıta olduğunu öğrendik. Ancak bu bilgi şimdi sorgulanıyor. Amerika kıtasının halen Avrupa'nın jeolojik bir parçası olduğunu gösteren araştırmaya göre dünya altı kıtadan oluşuyor olabilir.
Dünyanın Afrika, Antarktika, Asya, Avustralya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Güney Amerika kıtalarından oluştuğu bilgisi dünyada yaygın olarak kabul görüyor. Ancak yeni bulgular bunun doğru olmayabileceğini öne sürüyor. Derby Üniversitesi'nden araştırmacı Dr. Jordan Phethean ve ekibi dünyada artık yalnızca altı kıta olduğuna inanıyor. Bu şaşırtıcı fikir, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki jeolojik değişimleri inceleyen bir çalışmadan ortaya çıktı. Söz konusu çalışma, kara kütlelerinin milyonlarca yıl boyunca nasıl değiştiğini inceliyor. Derby Üniversitesi yetkilisi Phethean, bu çalışmanın tektonik plakaları anlama şeklimizi değiştirdiğini söylüyor. Phethean, "Kuzey Amerika ve Avrasya tektonik plakalarının geleneksel olarak 52 milyon yıl önce ayrıştığı düşünülürken bu keşif, kıtaların aslında henüz gerçekten ayrılmadığını gösteriyor" diyor.
ANLAYIŞIMIZ DEĞİŞİYOR
Dr. Jordan Phethean ve ekibinin araştırmasına göre söz konusu levhalar halen yavaşça ayrılıyor. Bu devam eden süreç, Dünya'nın kıtalarının nasıl oluştuğu ve ayrıldığına dair anlayışımızı değiştiriyor. Çalışma, Grönland Denizi ile Kuzey Atlantik Okyanusu arasında bulunan volkanik bir ada olan İzlanda'ya odaklanıyor. İnsanlar uzun zamandır İzlanda'nın yaklaşık 60 milyon yıl önce orta Atlantik sırtı nedeniyle oluştuğuna inanıyordu. Kuzey Amerika ve Avrasya levhaları sırtının adayı oluşturduğu düşünülüyordu. Ancak, son bulgular bu fikri çürütüyor. Araştırmacılar, Afrika'daki tektonik hareketler üzerine detaylı bir çalışma yaptıktan sonra, ilgi çekici yeni bir teori önerdiler. Buna göre İzlanda ve Grönland, İzlanda-Faroe Adaları Sırtı'nın hem Avrupa hem de Kuzey Amerika tektonik levhalarından jeolojik parçalar barındırdığı belirlendi.
AMERİKA AYRI KITA DEĞİL
Araştırmaya göre bu bulgu, söz konusu alanların yalnızca ayrı arazi şekilleri değil, daha büyük bir kıtasal yapının parçaları olduğu anlamına geliyor. Araştırmacılar, yeni tanımlanan bu özelliğe Riftli Okyanus Magmatik Platosu (ROMP) adını veriyor. Dr. Phethean araştırmasında şu ifadelere yer veriyor: "Denizin altına gömülmüş kayıp kıtanın parçaları ve kilometrelerce uzanan ince lav akıntıları Afrika'daki volkanik Afar bölgesi ile İzlanda arasında güçlü benzerlikler taşıyor. Avrupa ve Kuzey Amerika kıtaları halen parçalanıyor. Bu, bilimsel olarak Kuzey Amerika ve Avrupa'nın iki ayrı kıta yerine tek bir kıta olarak kabul edilebileceği anlamına geliyor."
ARAŞTIRMA DEVAM EDİYOR
Araştırmanın halen erken bir aşamada olduğu belirtilirken ekip, antik kıta kabuğuna dair daha fazla kanıt bulmak için İzlanda'daki volkanik kayaları incelemeyi planlıyor. Söz konusu ROMP durumun nasıl oluştuğunu daha iyi anlamak için levha tektoniği modellemesi ve bilgisayar simülasyonlarından da yararlanılıyor.
[email protected]
Kaynak: Web Özel