47 yıl sonra gelen başarı

31 Mart 31 Mart Yerel Seçimleri İBB Ankara CHP AK Parti MHP İYİ Parti
47 yıl sonra gelen başarı

Yerel seçim sonuçları netleşmeye başladı. Ana muhalefet partisi Türkiye genelindeki 47 yıl sonra yüzde 30 bandını aşmayı başardı. CHP adayları İstanbul, Ankara ve İzmir'de ipi göğüslemeye hazırlanırken, diğer muhalefet partileri ise beklentilerin altında kaldı.

Nefeslerin tutulduğu Yerel Seçim'de Türkiye genelindeki tablo da netleşmeye başladı.  Sandıkların 70'i açılırken, ana muhalefet partisi CHP, Türkiye genelinde oylarını 1977'den sonra ilk kez yüzde 30 bandının üzerine çıkardı. Saat 23.40 itibarıyla AK Parti adayları 11 büyükşehir ve 13 ilde yarışı önde götürürken,  CHP adayları ise 15 büyükşehir ile 21 ilde önde görünüyor.

Sürpriz yaşanan yerler arasında Afyon, Kütahya, Amasya, Kilis,  Bursa, Kastamonu, Adıyaman, Uşak, Kırşehir ve Kırıkkale gibi kentler de bulunurken, CHP adayları 337 ilçe ve 39 belde de önde gözüküyor. 

Oyların sayılmasıyla birlikte MHP, İYİ Parti, DEM Parti ve Zafer Partisi ise beklentilerin altında kalırken, Yeniden Refah Partisi Yozgat ve Şanlıurfa'da ipi göğüslemeye yakın duruyor.  Gece yarısı itibarıyla Türkiye genelinde oy oranı yüzde 5.87 olan YRP adayları 37 ilçe ve 18 belde de kazanmaya yakın olması dikkat çekiyor. 

Gece yarısı itibarıyla beklentilerin altında kalan İYİ Parti sadece Nevşehir'de ipi göğüslemeye hazırlanırken, MHP ise Kırıklareli, Erzincan, Gümüşhane, Tokat, Karaman, Çankırı, Osmaniye ve Kars'ta belediye başkanlıklarını kazanmaya yakın parti olarak öne çıkıyor. 

BBP adayı Adem Uzun, merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun memleketi Sivas'ta sürpriz yapmaya hazırlanırken, AK Parti ise Şırnak ve Bitlis'te DEM Parti'nin önünde yer alıyor.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel