2024 seçim yılı! Avrupa aşırı sağa koşuyor

Avrupa Birliği Dünya haberleri Polonya Fransa Almanya Gündem haberleri Yaşam Haberleri İtalya
2024 seçim yılı! Avrupa aşırı sağa koşuyor

Göçmen krizi ve artan enflasyon Avrupa ülkelerinde aşırı sağı güçlendiriyor. Bu yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi anketler radikal sağ koalisyonları işaret ediyor. İtalya'nın ardından Hollanda'da iktidara gelen aşırı sağ rüzgarın tüm Avrupa'ya yayılacağı tahmin ediliyor.

Avrupa'da aşırı sağ partilerin yükselişinin, kritik seçimlerin yapılacağı 2024 yılında da devam edeceği öngörülüyor. Oxford Üniversitesi'nden araştırmacı Vladimir Bortun'un araştırması haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ partilerin oluşturduğu koalisyonun muhtemel zaferine işaret ediyor. Avrupa genelinde seçmen eğilimlerini izleyen “Europe Elects” adlı kuruluşun son araştırması da aşırı sağda yer alan siyasi partilerin oy oranlarının rekor seviyelere yükseldiğini ortaya koyuyor. Avrupa Parlamentosu seçimlerine “Kimlik ve Demokrasi” adlı ortak grupla katılacak olan aşırı sağ partiler arasında Hollanda'da Geert Wilders liderliğindeki PVV, Fransa'da Marine Le Pen'in partisi RN, Almanya'daki aşırı sağcı AFD, Avusturya'daki FPÖ, İtalya'da Matteo Salvini'nin partisi Lega, Belçika'daki aşırı sağcı Vlaams Belang gibi partiler bulunuyor.

2024 seçim yılı! Avrupa aşırı sağa koşuyor - Resim : 1
Hollanda'da Gert Wilders'in seçim zaferi aşırı sağın yükselişinden endişe edilen Avrupa'da alarm zillerinin çalmasına neden oldu. 

BİR SAĞ GRUP DAHA VAR

Avrupa Parlamentosu'nda mevcut 705 sandalyenin 60'ına sahip olan aşırı sağ partilerin sandalye sayısının tarihte görülmemiş bir şekilde artırması beklenirken, Europe Elects'in araştırmasına göre, Avrupa Parlamentosu'nda yer alan bir diğer aşırı sağcı grup olan “Avrupalı Muhafazakar Reformistler”in de sahip oldukları 67 sandalyeyi büyük bir oy oranıyla geçmesi öngörülüyor. “Avrupalı Muhafazakar Reformistler” arasında İsveç Demokratlar Partisi, İspanyol Vox, İtalya'nın Kardeşleri Partisi ve Polonya'nın Hukuk ve Adalet Partisi yer alıyor. İki sağ grubun yeni dönemde Avrupa Parlamentosu'nda ilk iki sırayı paylaşabileceği belirtiliyor.

ÜLKE ÜLKE ANKETLER

Oxford Üniversitesi'nden araştırmacı Vladimir Bortun ise  partilerin yükselişi ile ilgili Politico'nun son anketine atıfta bulunuyor. Politico anketi,  sağcı ve Avrupa Birliği karşıtı partilerin yaklaşan Avrupa seçimlerinde merkez partilere karşı yükselişe geçtiğini gösteriyor.  Polonya'nın iktidardaki milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi AP seçimlerine etkili bir oy taşıyacağına, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin aşırı sağcı İtalya Kardeşlerinin de sandalye sayısını arttıracağına kesin gözüyle bakılıyor.

IRKÇILIK ALMANYA'DA DA ARTACAK

Almanya İçin Alternatif'in (AfD) son anketlerdeki durumu da geçmişle kıyaslandığında çok büyük bir artışa işaret ediyor. Ankette "Beklenen sağa doğru kayış, İtalya, Finlandiya ve Yunanistan gibi ülkelerdeki seçmenlerin giderek daha muhafazakar ve aşırı sağ partilere yönelmesi ile AP seçimlerinin kaderini belirleyecek gibi görünüyor" yorumu yapılıyor. 

2024 seçim yılı! Avrupa aşırı sağa koşuyor - Resim : 2
İtalya'da Meloni'nin temsil ettiği aşırı sağ koalisyonun AP seçimlerinde dengeleri değiştirebileceği belirtiliyor. 

SOL BAŞARISIZ OLDU

Araştırmacı Vladimir Bortu söz konusu çalışmasında aşırı sağ oluşumlar için şu tespiti yapıyor: “Radikal sol, AB'nin 'yerleşik neo-liberalizmine' karşı ciddi bir mücadele vermekte başarısız oldu. Bunun yerine, o zamandan bu yana geçen yıllarda ve Avrupa'yı saran yeni krizlerle (COVID, yaşam pahalılığı, savaş), düzen karşıtı ruh halinden asıl yararlanan radikal sağ oldu.”

705 SANDALYE 

Avrupalılar, kendilerini Brüksel'de temsil edecek 705 milletvekilini seçmek için 6-9 Haziran tarihleri arasında sandık başına gidecek. 2024 seçimleri için Avrupa Parlamentosu üyesi sayısının 720'ye çıkması planlanıyor ancak değişikliklerin hâlâ Avrupa Konseyi ve Parlamento tarafından resmi olarak onaylanması gerektiğinden, anket tahminleri 705 sandalyeli bir senaryoya dayanıyor.

ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel