Dolar haftaya hızlı başladı... Gözler Fed ve TCMB'de!

Ekonomi haberleri dolar Fatih Karahan TCMB Merkez Bankası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası FED Jerome Powell
Dolar haftaya hızlı başladı... Gözler Fed ve TCMB'de!

Fed ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararlarını açıklayacağı haftaya dolar kuru hızlı başladı. Kur bugüne yüzde 0,53 yükselişle başlayarak 32,29 TL'den başladı. Euro ise 35,17 TL'den başladı.

Fed ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararlarını açıklayacağı haftaya dolar kuru hızlı başladı. Kur bugüne yüzde 0,53 yükselişle başlayarak 32,29 TL'den başladı. Euro ise 35,17 TL'den başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), bu hafta perşembe günü kritik faiz kararını açıklayacak. Beklentilerin üstünde gerçekleşen Şubat ayı enflasyonu sonrasında küresel yatırım bankaları TCMB'den faiz artışı beklemeye başladı. 

TCMB, Şubat ayında politika faizini yüzde 45'te sabit bırakmış ve "Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır." satırlarıyla sıkılaşma konusunda kararlı olduğunu göstermişti. Bu kararın ardından bu ayın başlarında TCMB kredileri frenlemek adına menkul kıymet tesisi oranlarını artırmıştı. Buna göre TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye düşürülmesine karar verilmişti.

Geçtiğimiz hafta açıkladığı karara göre ise, TCMB serbest hesaplarda ortalama olarak tesis edilen TL zorunlu karşılıkların bir kısmının bloke hesaplarda tesis edilmesine karar verdi.

Böylece TCMB, bankalardaki likiditeyi çekerek hesaplarında bloke halde tutacak. 

Bankalarda mevduat faizleri yüzde 50'lere dayandı. Kredi kartlarından çekilen nakit avans ve KMH faizleri de yüzde 5'e çıktı. 

TCMB'nin bu haftaki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini sabit bırakması bekleniyor. Karar Perşembe günü saat 14:00'da açıklanacak. 

Geçtiğimiz hafta açıklanan Piyasa Katılımcıları Anketi'nde hem enflasyon hem de kur beklentileri arttı. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi şubat anketinde yüzde 42,96 iken mart anketinde yüzde 44,19 oldu. Kur beklentisi ise 40,02 TL'den 40,53 TL'ye çıktı. 

Geçtiğimiz hafta KDV ile ilgili açıklamalarda bulunduğu söylenen Mehmet Şimşek, dün katıldığı bir TV programında "Enflasyonist yeni vergi olmayacak, KDV, yeni kurumlar vergisi olmayacak" açıklamasında bulundu. Şimşek, Merkez Bankası'nın elinin serbest olduğunu, enflasyonu düşürmek için elinden geleni yapacağını söyledi. 

Çarşamba günü küresel piyasalar Fed'in faiz kararını bekleyecek. Beklentileri aşan Şubat ayı enflasyonu sonrasında piyasaların Fed'den faiz indirim beklentileri giderek sönümlendi. Yine de piyasalar Fed'in haziran ayından itibaren faizleri düşürmeye başlayacağını fiyatlıyor. Piyasalar daha önce Nisan ya da Mayıs ayında başlayacağını düşünüyordu. Ancak yine de bir ay önce yüzde 100 olan haziran ayındaki faiz indirim beklentisi yüzde 60'a geriledi. Analistler, Fed'in enflasyonu püskürtmek için faizleri yüksek tutması gerekebileceğini söylüyor. 

Fed'in kararı çarşamba akşamı açıklanacak.