Dolar 33 TL'nin üstünde! Piyasalar neleri bekliyor?

Ekonomi haberleri dolar abd doları
Dolar 33 TL'nin üstünde! Piyasalar neleri bekliyor?

Dolar 4 işlem gününün olacağı haftaya 33 TL'nin üstünde 33,03 TL'den başladı. Euro ise 36,00 TL'den başladı. Bu hafta gözler Cuma akşamı Moody's'in yapacağı not açıklamasında olacak.

Dolar 4 işlem gününün olacağı haftaya 33 TL'nin üstünde 33,03 TL'den başladı. Euro ise 36,00 TL'den başladı. Bu hafta gözler Cuma akşamı Moody's'in yapacağı not açıklamasında olacak. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabineyi toplayacak. 

Uygulanan sıkılaştırıcı ekonomi politikalarının etkisiyle cari açık gerilemeye devam ediyor. Cari açık mayıs ayında 1.24 milyar dolar ile beklentilerin altında gerçekleşti. altın ve enerji hariç cari açık ise 3 milyar 263 milyon dolar fazla verdi. Yıllıklandırılmış cari açık ise 25 milyar 191 milyon dolara indi.

Rakamları değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açığın 2022 yılının seviyelerine geri döndüğünü söyledi. Bakan Şimşek "Yapısal reformlarla ekonomik dönüşümü gerçekleştirerek sürdürülebilir cari açığa ulaşacağız. Böylece ülkemizin dış finansman ihtiyacını kalıcı olarak düşüreceğiz." dedi.

Haziran ayında beklentilerden düşük gelen enflasyon verisinin yarattığı çoşkuya kapılan piyasalara TCMB Başkanı Fatih Karahan'dan fren geldi. Daha önce Reuters'e "Tek bir veriyle çıkarım yapılamaz." diyen  JP Morgan'ın gerçekleştirdiği toplantılar için İstanbul'da bulunduğu esnada Bloomberg'e röportaj verdi. Karahan, temkinli olmaya devam etti. 

Karahan, faiz indiriminin zamanlamasını tartışmadan önce enflasyon hedeflerini tutturabileceklerinden emin olmak istediklerini söyledi. Karahan, politika faizinin 2025 ve ötesindeki enflasyon hedeflerine ulaşmak için ayarlanması gerektiğini söyledi. 

Küresel piyasalar Cumartesi günü düzenlenen suikast girişiminden sonra kazanmasına kesin gözüyle bakılan Trump'ı fiyatlıyor.

Cumartesi günü sonrasında dün ABD piyasalarında sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği gibi konulara uyum sağlamaya çalışan şirketlerin hisselerinde düşüş yaşandı.

Dolarda ise Fed Başkanı Powell'ın geçtiğimiz hafta açıklanan ve beklentilerin altında kalan enflasyon rakamlarına ilişkin olarak Fed'in hedefi olan yüzde 2 seviyesine doğru ilerlediğine dair güveni artırdığını söyledi.

Bu gelişmelerden sonra doların başlıca 6 para birimine karşı gücünü ölçen DXY endeksi 104,059'a kadar geriledi. Bu seviyeler son 1 ayın dip seviyeleri. 

Bu hafta küresel piyasalarda ECB'nin açıklayacağı faiz kararı takip edilecek. ABD verileri de yatırımcıların takibinde olacak.