TYT ve AYT'ye Girecekler Dikkat! Sınav Esnasında Mutlaka Bunları Yapın!

TYT ve AYT'ye Girecekler Dikkat! Sınav Esnasında Mutlaka Bunları Yapın!

Sınav stresini yönetmek ve başarıyı yakalamak için aile ve arkadaşlarla vakit geçirmenin önemi büyük. Doğru hazırlık ve planlama ile sınav günü stresi en aza indirin. Atakent Bil Kurs kurum müdürü Mustafa Elagök, sınav öncesi ve sınav günü için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Sınav öncesi, aile ve arkadaşlarla vakit geçirmenin motivasyonu yüksek tutmak açısından önemi büyük. Moral bozacak kişi ve durumlardan uzak durulması, sınav başarısı için kritiktir. Kendinizi sınavda başarılı olacağınıza yönelik motive etmenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle sınavdan bir gün önce aşırı yorucu etkinliklerden kaçınmak gerekiyor. Çok erken ya da çok geç uyumaktan kaçınılmalı ve beden ritmine uygun hareket edilmelidir.

Sınav sabahı kahvaltı yapmak çok önemlidir, ancak kahvaltınıza yeni besinler eklemekten kaçının. Sınav yerlerine en az 45 dakika önce gidilmeli, mümkünse sınav gününden birkaç gün önce sınav binasını ve ulaşım yollarını prova etmek, sınav sabahı olası aksilik ve stresi azaltma açısından önem taşır.

Sınav günü rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Telefon gibi sınava getirilmemesi gereken eşyaların üzerinizde bulunmamasına dikkat edin. Kimlik, sınav giriş belgesi ve su gibi yanınıza alacağınız eşyaların önceden hazırlanması gerektiğini unutmayın.

Sınava gireceğiniz okula vardığınızda, lavabo ihtiyacınızı gidermenizi öneririz, çünkü sınav esnasında buna izin verilmeyecek. TYT ve AYT sınavları arasında olan 1 günlük sürede, arkadaşlarınızla ilk oturum hakkında konuşmamak, ertesi gün gireceğiniz oturum için sizi rahatlatacaktır.

Sınav esnasında stres gayet normaldir, ancak stresinizi yönetmeyi unutmayın. Gerekirse nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Salon görevlilerinin uyarı ve duyurularına sınav esnasında dikkat etmek önemlidir.

Sınav esnasında sizi zorlayan sorular olabilir, özellikle uzun sorulardan korkmamalı ve dikkatlice okunmalıdır. Sorulara çok takılıp kalmamalı, gerekirse bir işaret koyarak daha sonra o sorulara dönülmelidir. Yanıtlarınızı optik forma kodlarken sakin kalmalı ve dikkatli olmalısınız.

Sınav esnasında sınavın zor veya kolay olduğu düşüncesine kapılmamalısınız. Unutmayın ki bu bir sıralama sınavıdır ve zorluk düzeyi ne olursa olsun tüm rakipler için aynı olacak. Ve sonuç ne olursa olsun, öğretmenleriniz ve aileniz sizlerle gurur duyacaktır. Kendinize güvenin ve elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın.