Aşk çeşmesi Trevi'yi ziyaret etmek ücretli oluyor

Ajans Bizim
İtalya
Aşk çeşmesi Trevi'yi ziyaret etmek ücretli oluyor
Fotoğraf: Depo Photos

Roma Belediye Meclisi, turist akınıyla başa çıkabilmek için ünlü Trevi çeşmesini ziyaret etmek isteyenlerden ücret talep etmeyi düşündüğünü duyurdu.

Halen üzerinde çalışılmakta olan bu önlem, “Ebedî Şehir” Roma’yı etkileyen aşırı turizmle mücadele etmeyi amaçlıyor.

Roma'nın turizmden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Alessandro Onorato, Barok mimari tarzının başyapıtı çeşmenin bulunduğu meydana ziyaretçiler için belirli giriş saatleri uygulamayı düşünüyor. 

Onorato, Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte, “Zamanla sınırlı, sabit sayıda turist ve rezervasyon sistemiyle yeni bir ziyaret türünün incelenmesinden yanayım” dedi.

Düşünülen önleme göre, çeşmeyi ziyaret bileti Romalılar için ücretsiz olacak, ancak turistler 1 euro ödeyecek. 

Gazeteye göre, amaç para kazanmak değil, kalabalığı kontrol etmek ve özellikle de girişleri düzene sokarak, turistlerin merdivenlerde dondurma ya da pizza yemesini engellemek! 

18'inci yüzyılda inşa edilen Trevi Çeşmesi, Federico Fellini'nin “La Dolce Vita” filminde aktris Anita Ekberg'in yıkandığı yerdi. Günümüzde çeşmenin havuzuna girmek kesinlikle yasaklanmış durumda.

Belediye sözcüsü, bilet fikrinin sadece “bir başlangıç fikri olduğunu, henüz somut bir önleme dönüşmediğini” belirterek, “Bu hassas ve zor bir konu, ancak er ya da geç ele alınması gerekecek. Rekor rakamlara ulaşan Roma turizmi, şehir ve çevre için sürdürülebilir hale getirilmelidir” dedi.

Katolik Kilisesi tarafından her 25 yılda bir kutlanan kutsal yıl Jübile öncesinde turist sayısının artması ve 2025 yılında yaklaşık 30 milyon kişinin Roma ve Vatikan'ı ziyaret etmesi bekleniyor. 

Venedik, bu yıl, ziyaretçi akışını daha iyi yönetmek amacıyla en yoğun dönemlerde günübirlik ziyaretçiler için şehre ücretli giriş sistemini denedi.

Giorgia Meloni hükümeti, turistlere uygulanacak ayakbastı parasında önemli bir artış yapmayı düşünüyor, ancak bu fikir, aşırı vergi artışların turistlerin ilgisini azaltacağından korkan turizm federasyonlarının öfkesine neden oluyor.