Sarımsak için 'Çin' uyarısı: İşte ayırt etmenin yolları

Çin Kastamonu
Sarımsak için 'Çin' uyarısı: İşte ayırt etmenin yolları

Çin'den ithal edilen sarımsağa karşı vatandaşlara 'fırsatçılara dikkat' uyarısı geldi. İşte yerli üretim sarımsak ile Çin sarımsağını ayırt etmenin yolları...

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı uzmanlar; bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için sarımsağı önerdikten sonra, daha önceden de yüksek olan sarımsağın fiyatı daha da yükselmişti. 

Sarımsağın toprağı olarak bilinen Kastamonu’da geçen senelerde yaşanan sel yüzünden 2019 yılın sonu ve 2020 yıl boyunca kilogram fiyatı 100 liraya kadar yükselen yerli sarımsak şimdi ise 50-60 liraya satılıyor. Diğer yandan Çin’den ithal edilen beyaz sarımsağın kilosu ise 30-35 olarak satılıyor.

YERLİ DİYE ÇİN SARIMSAĞI SATIYORLAR

Vatandaşlar ucuz olduğu için ilk önce tercih ettiği Çin sarımsağı kullandıktan sonra beklediği tat, aroma ve kalitesi alamayınca yine yerli sarımsağı almayı başlıyorlar. Bu arada bazı kötü niyetli sarımsak satıcıları ise Çin sarımsağını Kastamonu sarımsağı olarak belirterek ucuz fiyata satarak vatandaşı kandırıyor. 

Eşi ile birlikte Eskişehir’de yıllardır sarımsak satıcısı olarak bulunan Sevil Yalçın, bu kandıranlara karşı vatandaşları uyardı.

Sarımsak için 'Çin' uyarısı: İşte ayırt etmenin yolları - Resim : 1

AYIRT ETMENİN YOLLARI

Yalçın, yerli sarımsak ve Çin sarımsağının arasındaki farkları şöyle ifade etti:

"Sarımsaklar alırken ilk önce dış görünüşünden anlayacaklar. Çin sarımsakları büyük olur. Rengi süt beyaz olur ve aroması yoktur. Dolaba koyulduğu zaman durduğu yerde büyüyor. İlk görünüşte çok güzel olsa da çok hızlı, çabuk çürüyor. Kalıcı olarak bir şeylere katarsanız hem o sarımsak bozulur hem de içindeki diğer malzemeyi bozar. Örneği turşuya atıldığında hem sarımsak hem de turşu mor renge dönüşür ve kısa sürede bozulmasına neden olur. Ancak yerli, yani Kastamonu sarımsağı ise bundan çok farklı olur. İçi mor olur. Dışı krem rengi ve kök kısmı kahverengi olur. Aroması çok kuvvetli ve kalıcıdır. Tat olarak da yediğiniz şeyin içinden kendi tadını hissettirir. Çok uzun süre bekleyebilir. Örneğin; elimde olan bu ürünleri 2020 yılında ağustos ayında aldık ve hala satılıyor. Bir tane sarımsak bile çürümedi. Bu kışın bunları satacağız ve vatandaşların evinde bile aylardır çürümeden kalacak.”

Sarımsak için 'Çin' uyarısı: İşte ayırt etmenin yolları - Resim : 2

Sarımsak için 'Çin' uyarısı: İşte ayırt etmenin yolları - Resim : 3

YERLİ SARIMSAK FİYATLARI

Sevil Yalçın, Türkiye’de koronavirüs aşısının gelmesinden sonra sarımsak fiyatında bir düşüş olduğu belirterek Çin sarımsağını ucuz fiyattan yerli ürün diye satanlar hakkında da konuştu. 

Yalçın, “Aşı geldi diye sarımsak fiyatı düşmedi. Daha doğrusu Kastamonu sarımsağının fiyatı düşmedi. Koronavirüs aşısının Türkiye’ye geldikten sonra sarımsağın fiyatının düştüğü söyleniyor ancak bu sadece Çin sarımsağı için geçerli olabilecek bir durumdur. Yerli sarımsakların fiyatı 2019 ve 2020 yılı başında kilosu 100 liraya kadar çıkmıştı. Bunun sebebi de Kastamonu’da sel yaşanmasıdır. Daha sonra fiyatlar 60-50 lira arasında gidip geldi. Son 6 aydır da 50 liraya satıyoruz. Zaten bu kışın satacağımız sarımsakları aşı gelmeden önce aldık. Dolayısıyla şimdi fiyatta bir düşüş olması söz konusu olamaz. Koronavirüs aşısından dolayı yerli sarımsağın fiyatının düştüğünün söylenmesi doğru değildir yani. Aşı geldikten sonra Çin sarımsağının fiyatı biraz düşmüş olabilir. Çünkü onlar kalitesiz, tatsız ve aromasızdır. Piyasaya gelişi 10 liraya ise normal satışı da 20-25 liradır. Ancak Çin sarımsağını seçerek 35-40 liraya kadar satanları var. İşte ‘aşı geldi diye fiyat düştü’ diyorlar. Vatandaşlar buna inanmasın. Böylelikle yerli diye Çin ürünü de almasın. Çünkü onların 5 tanesi, yerli Kastamonu sarımsağının 1’ine eşit olmaz” diye konuştu.

Sevil Yalçın, koronavirüs sürecinde sarımsak fiyatında yaşanan yükseliş sebebiyle vatandaşların çoğunun ucuz bulduğu Çin sarımsağına yöneldiğini ancak daha sonra Çin sarımsağının kalitesiz olduğu anlaşılınca yine yerlilerin tercih edildiğini söyledi. 

Yalçın, bu konuda, “Virüs çıktıktan sonra vatandaşlar bizden daha çok marketlerdeki beyaz Çin ürünlerini tercih ettiler. İşte arabalarda Kastamonu sarımsağı diye satılıyor. Markette de zaten çoğunlukla Çin ürünü satılıyorlar. Daha sonra onları kullanılınca turşular bozuldu, kısa sürede çürüdü. Dolayısıyla vatandaşlar dolandırıldığı hissedip yine bize geri döndüler. Çünkü dediğim gibi Çin sarımsağının 5 tanesi yerlisinin 1 tanesine eşit olmaz ama şöyle bir şey var; vatandaş eskiden bir kilo alırdı, ama şimdi bir demet alıyor. Elinde ne kadar para varsa o kadar alıyor ama her zaman onların ilk tercihi Kastamonu sarımsağı oluyor” şeklinde konuştu.

Yeni sezon fiyat beklentisine ilişkin konuşan Yalçın, “Yeni sezonun sarımsakları ise ağustos ayında satışa sunulacak. Yeni fiyatlar o vakit belli olur. Ancak o da verimine göre değişecek. Bu sene öncelikle kuraklık var. Kuraklık sebebiyle tarım olumsuz etkileniyor. Şu an sarımsağı ekenler bile geleceğinin nasıl olacağı konusunda bilgi veremiyor. Hepimizin umudu bol verimdir. Eğer bu sene bolluk yaşanırsa fiyatlar düşecektir” dedi.

Kaynak: İHA

sarımsak Çin