Neden kanepede uyuyakalmak bazı insanların alışkanlığı?

ÖZEL HABERLER uyku apnesi
Neden kanepede uyuyakalmak bazı insanların alışkanlığı?
Bazı insanlar gece olduğunda kendilerini yatağa atmak için o son hamleyi yapamıyor ve kanepede uyuyakalıyorlar. Fotoğraf: Shutterstock

Gece kanepede uyuyakalan insanların uyku kalitesinin bozulduğu ve üretkenliklerinin etkilendiği ortaya çıktı. Peki gece kendimizi yatağa atacak o son hamleyi neden bazen yapamıyoruz?

Çoğu insan için düzenli bir uyku başarının anahtarı. Pek çoğumuz belirli bir saat uyumadan güne başladığında zorlanabiliyor. Geçirdiğimiz güne göre çektiğimiz uykunun kalitesi de değişebiliyor. Örneğin stresli bir gün geçirdiysek gün içinde yaşadıklarımızı gece yatarken de düşünüp, kalitesiz bir uyku uyuyabiliriz. Uyuduğunuz ortamın çok sıcak veya çok soğuk olması da uyku kalitesini belirleyebilir.

Uyku kalitesini belirleyen başka bir unsur ise nerede yattığınız? Hepimiz zaman zaman koltukta sızarız. Kendimizi yatağa atacak gücü bulamadığımızda o kanepe gözümüze harika bir yatak gibi gözükebilir. Yapılan birtakım araştırmalara göre kanepede uyumayı bir alışkanlık haline getiren insanlar sağlık sorunları yaşıyor, daha az üretken oluyor, aynı zamanda gün içerisinde daha çabuk yoruluyor.

Rac1’a konuşan nörolog Karol Uscamatia, “Sürekli kanepede uyumak insomniaya neden olabilir” demekte. Uscamatia, “Yatak dışında bir yerde daha erken uykuya dalacaklarını ve daha çok uyuyacaklarını düşünüyorlar bu yanlış bir inanç. Bu sebepten ötürü pek çok insan kanepede uyuyakalıyor” demekte.

KANEPE NASIL BİR ÇAĞRIŞIM YAPIYOR?

Uzman erken öğle veya akşam yemeği yiyen insanların daha erken acıkacağını erkenden kanepede uyumaya çalışan birinin de gün içerisinde daha erken uykusunun geleceğini söylüyor. Karol Uscamatia, “Eğer insan düzenli olarak kanepede uyuyorsa, beyin ona kanepeye geçtiği zaman inaktif bir pozisyonda olması gerektiğini ve uyku vakti olduğunu söyleyecektir. Eğer bir insan uyumadan önce yatağa her geçtiğinde cep telefonuna bakıyorsa, beyin ona yatağın aktivite yapılan bir yer olduğu mesajını verecektir” demekte.

Uzmana göre iyi bir uyku çekmenin sırlarından biri akşam yemeğinden sonra kesinlikle görsel imgelerle boğulan aktivitelerde bulunmamak. Yani film izlemek, televizyon izlemek veya sosyal medyada dolaşmak beyni uykuya hazırlayan bir şey değil.

Sürekli olarak kanepede uyumak insanlarda başta bel ağrısı olmak üzere çeşitli sorunlara neden olabiliyor. Eğer kendinizi durduramıyor ve sürekli olarak kanepede uyuyorsanız, kanepenin yakınlarında gerçek bir yatak yastığı bulundurmanızda fayda var.

'TELEFONUNUZU UZANAMAYACAĞINIZ BİR YERE KOYUN'

Ayrıca yatmadan önce cep telefonunuzu da uzanamayacağınız bir yere koymanızda fayda var. Yatmadan en az üç saat önce de yemeğinizi yediğinizden emin olun. Eğer yapabiliyorsanız her akşam belli bir saatte uyuyun. Düzenli olarak kanepede uyuyan insanlar sırt ve boyun ağrıları ile sık karşılaşır. Doktorlara göre uyurken kolları aynı hizada olan insanların uyanınca sırt ağrısı çekme riskleri daha düşük oluyor. Kanepede bunu sağlayamayabilirsiniz.

TELEVİZYONUN MAVİ IŞIĞI

Kanepe karşısında uyuyan insanlar bazen televizyon açık kaldığı için dalmakta zorlanabilirler, bunun sebebi televizyonun saçtığı mavi ışık. Mavi ışık insan beyninde alarma geçme ve uyku hormonu olan melatonini baskılama gibi sonuçlara sebep oluyor.

'BU ALIŞKANLIĞINIZSA EN AZINDAN SESİ KESİN'

Eğer kanepede uyumak sizin için bir alışkanlık ise koltuğun etrafında kulak tıkaçları bulundurmakta da fayda var, kanepe genellikle evin salonunda olacağı için bu ortamdaki ses miktarı oldukça yüksek olacak ve kaliteli bir uyku çekmenizi engelleyecektir.

Bazı insanlar ise günde en az 8 saat uyuma hedefleri olduğu için kendilerini sıkıyor. Bu gerginlikten dolayı da yatakta keyifle bir uyku çekemiyorlar. Bu insanlar için önce kanepede uyumak, daldıktan sonra ise yatağa geçmek daha kolay bir uyku formülü oluyor.

Kaynaklar: Business Insider, Heathline, Smart Sleeping Tips

Kaynak: Web Özel

uyku apnesi özel haberler