Son dakika iptalleri! 'Biz seninle anlaştık ama o 200 bin daha fazla veriyor...'

Otomobil Konut
Son dakika iptalleri! 'Biz seninle anlaştık ama o 200 bin daha fazla veriyor...'
Son zamanlarda pek çok satış işlemi 'son dakika'da iptal oluyor. Fotoğraf: Shutterstock

Son zamanlarda vatandaşlar ev veya otomobil satışları için aralarında anlaşıyor ancak bu satışlar son dakikada iptal olabiliyor. Enflasyon ve talep ev veya otomobilini elden çıkarmak isteyenlerin sürekli yeni alıcılar ile karşılaştırıyor. Eski el sıkışmalar bozulabiliyor.

30 yaşındaki M.S. lüks bir otomobili satın almak üzere galeriyi aradı. Aracı beğendi, kontrolleri yapıldıktan sonra satın alacağını söyledi. Karşısındaki satış temsilcisi ‘memnuniyetle’ cevabını verdi, taraflar cuma günü pazartesi buluşmak üzere sözleştiler. M.S. daha sonra sözleşildiği üzere otomobili almak için galeriye geldi. Karşısındaki muhatap, aracın başka bir kişi için opsiyonlandığını söyledi, satış gerçekleşmedi.

Özel sektörde çalışan M.Ç. 40 yaşında, İstanbul’da yaşıyor. Ev satın almak için karşı taraf ile 1 milyon 400 bin TL karşılığında anlaştı. Evini satacak olan taraf 3 gün sonra kendisini arayarak eve 2 milyon TL veren olduğunu söyledi ve satış iptal oldu. Bu satış da ‘son dakikada’ gerçekleşmedi.

'VAZGEÇEN KAPORANIN İKİ KATINI ÖDER'

Bunlar bizim görüştüğümüz vatandaşlar. Sosyal medyada da benzer durumlara rastlamak mümkün. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, gayrimenkul için kaparo gönderildiğinde mutlaka sözleşme yapılması gerektiğini söylüyor. Fiyatın yükseltilmesi durumunda alıcının bunu ispat etmesi gerektiğinin altını çizen Aşa, “Vazgeçen taraf olan satıcı kaporanın 2 katını ödemekle yükümlüdür” diyor.

Şikayet edilmesi durumunda da bankanın o evi kara listeye aldığını ve kredi vermediğini belirten Aşa, “Fahiş fiyat, manipülasyon ya da fırsatçılık olduğu tespit edilirse satıcıya ceza kesilir, alıcının da tüm kaybı talep edilebilir” ifadelerini kullanıyor.

Piyasa Uzmanı Sait Bakistanlı, İlk Evim İlk İşyerim Projesi'nin açıklanmasının ardından talebin arttığını bunun da fiyatının yükseldiğini belirtiyor. Bakistanlı, “Fiyatlar zaten uzun süredir oldukça şişmiş vaziyetteydi. Bu tarz kredilerin açılması da fiyatları yükseltiyor” diyor ve devam ediyor:

“Kirada da aynı sorun var. 10 bin TL olan evler neredeyse 20 bin TL bandına çıktı. Temmuz ayında yüzde 25 olarak sabitlenen kira artışı yasası da kalkacak. O tarihlerde fiyatların yine yükseleceğini öngörebiliriz.”

'2. EL OTOMOBİLLERE KREDİ ÇIKMIYOR'

Bağcılar Otocenter'da 2. el alım satımı ile ilgilenen Koray Otomotiv sahibi Koray Güleryüz, son bir haftadır durgunluk yaşandığını söylüyor. Araçlara kredi çıkmadığını ve gelen vatandaşın eli boş döndüğünü anlatan Güleryüz, “Fiyatlar yükseliyor. Bankalar kredilere onay vermiyor. Faiz oranları da giderek yükseliyor” diyor.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

'OTOMOBİLDE SON DAKİKA İPTALLERİ PEK YAŞANMIYOR'

Aynı bölgede iş yapan Nasip Otomotiv'in sahibi Hamdi Gül ise bankaların 10 araçtan birkaç tanesine kredi verdiğini söylüyor. Gül, “Geçenlerde ticari limiti yüksek olan kuyumcuya dahi kredi çıkmadı, bireysel çıkması da epey zorluyor. Yılbaşının ilk günlerinde 250-500 bin TL arasındaki araçlara krediler çıkıyordu şimdilerde o da yok. Şubat'ta düzenleme yapılacak diyorlar, onu bekliyoruz” diyor. 2. el alım satımlarda son dakika iptallerinin pek yaşanmadığını anlatan Gül, “Pandemide bunları çok yaşadık” diyerek, sözlerini noktalıyor.

BU KEZ DE VERGİ PROBLEMİ…

Orta gelirlileri konut sahibi yapmayı hedefleyen Yeni Evim Kampanyası’nda da başvurular başladı. Ancak sorunlar da var… İhlas Haber Ajansı’nda yer alan habere göre; örneğin 2 milyon satış değeri olan sıfır ev için görüştükleri aracı emlakçı ve firma “Yalnız bankaya en fazla 500 bin kredi için gidebilirsiniz. Çünkü vergiden dolayı evin fiyatını düşük gösterdik. Gerisini elden almak durumundayız ve konutu banka değerlendirmesine sokamazsınız. Aksi halde ev satışını yapamayız” cevabı alanlar, “Peki o zaman biz nasıl ev alacağız?” sorusunu yine sorar oldu.

Kaynak: Web Özel

otomobil konut