Hasat dolunayı ile 13'üncü cuma ile birleşti!

Hasat dolunayı ile 13'üncü cuma ile birleşti!

Geleneksel olarak Hasat Dolunayı olarak adlandırılan bu geceki dolunay, bazı kültürlerde uğursuz olarak kabul edilen 13'üncü cumada yani bu gece yarısı gerçekleşecek

Aslında dolunay çok da olağan dışı bir doğa olayı değil. Fakat bu gece gerçekleşecek olan dolunay oldukça olağan dışı. Sebebi ise bu geceki dolunayın hem bir 'Hasat Dolunayı' olması hem de bazı kültürlerde uğursuz bir gün olarak kabul edilen '13'üncü cuma'ya denk gelmesi.
Sonbahar ekinoksuna en yakın dolunay 'hasat dolunayı' olarak adlandırılıyor. Böyle denmesinin sebebi, hasat zamanına denk gelen dolunayın ışığının, bir kaç gün için, çiftçilere mahsullerini toplamak için daha geç saatlere kadar çalışabilmelerine izin vermesi.
Ayın 13'üne denk gelen cuma günleri ise 13. cuma olarak isimlendiriliyor. Bu gece, 13 Eylül tarihi hem cuma gününe denk geliyor hem de bir Hasat Dolunayı kendini gösterecek.

Neden sıradışı olduğunu daha net bir ifadeyle anlatmak gerekirse... Dolunay, 13. Cuma'ya en son 13 Ekim 2000 yılında denk gelmişti. 2000 yılından bu yana dolunay herhangi bir zamanda 13. Cuma'ya denk gelmedi. Bundan sonra benzer bir denk gelme durumu 13 Ağustos 2049'da olacak.

13. Cuma'ya denk gelen dolunay, bütün saat dilimlerinde gözlemlenebiliyor.