Finlandiya hep en mutlu ülke seçiliyor, peki onlar ne diyor? 'Kaybettiğimde cüzdanım...'

Finlandiya Norveç İzlanda İsrail Hollanda Yeni Zelanda
Finlandiya hep en mutlu ülke seçiliyor, peki onlar ne diyor? 'Kaybettiğimde cüzdanım...'
Dünyanın en müreffeh ülkelerinden Finlandiya'da insanların çoğu kendini karamsar olarak ifade ediyor. Fotoğraf: Shutterstock

Finlandiya, 6 yıldır dünyanın en mutlu ülkesi seçiliyor. Fakat en müreffeh ülkelerden Finlandiya'da halk pek aynı fikirde değil... "Mutlu musunuz?" sorusuna "Halimizden memnunuz" cevabını veren Finler, dünyanın birçok yerindeki korkudan da uzaklar... Pek çoğuna göre asıl mesele 'toplumsal güven'.

Frank Martela, kendisini neyin mutlu ettiği sorusuna telefonundan bir fotoğraf göstererek cevap veriyor. Fotoğrafta, yan yana park etmiş ve rengarenk çocuk bisikletleri görünüyor. “Çocuğumuzu kreşe bıraktığım sırada bu küçük bisikletleri gördüm, yüzlercesi böyle yan yana park etmişti” diyor.

Finlandiya'da 7 yaşındaki çocuklar dahi okula tek başına bisikletle gidip gelebiliyor. Aalto Üniversitesi'nde felsefe araştırmaları yapan Martela, 3 çocuğunun da sahip olduğu bu özgürlüğü çok kıymetli bulduğunu dile getirmekte.

'KAYBETTİĞİMDE CÜZDANIM BANA GELİR'

Finlandiya'nın 6 yıldır dünyanın en mutlu ülkesi seçilmesinin nedenlerinden biri, ülkede toplumsal güvenin çok yüksek seviyelerde olması. Dünya Mutluluk Raporu'na göre, Finlandiya'da yaşayanların büyük çoğunluğu kaybolması halinde cüzdanlarını bulacakları kanaatinde.

Sosyal psikolog Jennifer De Paola da başkent Helsinki'de uzaktan izleyebildiğiniz sürece sokakta bir bebeği tek bırakmanın gayet normal olduğunu dile getiriyor. Finlandiya aynı zamanda iş ve özel hayat dengesiyle de bilinmekte. Gazeteci Beatrice Nolan, bu durumu 17.00'den biraz sonra gittiği bir ofiste net bir şekilde gördüğünü aktarıyor. Nolan, “Bizim dışımızda ofis neredeyse bomboştu” diyor.

Finlandiya hep en mutlu ülke seçiliyor, peki onlar ne diyor? 'Kaybettiğimde cüzdanım...' - Resim : 1
Finlandiya'da yaşlanma, sorunlu ergenlik ve zorlu hava koşulları gibi sorunlar mevcut. Fotoğraf: Shutterstock

Finlandiya'da turizm alanında çalışan Heli Jimenez ise, Finlerin, diğer ülkede insanların doğada ateş yakmak gibi “basit yetenekleri” olmamasına çok şaşırdığını dile getiriyor. Kısacası, Finlandiya'da çocuklar özgür ve insanlar komşularına güveniyor, doğada ateş yakmayı biliyor ve işten vaktinde çıkıyor...

Fakat Dünya Mutluluk Raporu'na dair düşüncelerini sorduğunuzda Finlerden çok şaşırtıcı cevaplar gelebiliyor. Örneğin ruhsal sağlık danışmanı Meri Larivaara, “Hala birinci sırada olmamıza biz de şaşırıyoruz” diyor ve ekliyor:

“Her yıl 'Böyle bir şey nasıl olabilir' diye bir tartışma dönüyor burada...”

Peki Finler mutsuz mu? Ya da şöyle soralım: Mutluluktan beklentileri neler?

Finlandiya'da Dünya Mutluluk Raporu'nu sorduğunuzda derin bir of'lamayla karşılaşıyorsunuz, yani insanlar bu araştırmadan ve mutlu olduklarına dair küresel algıdan biraz bıkmış durumda. İsmini açıklamak istemeyen bir iç mimar, bu araştırmaya katılmadığını, çünkü araştırmanın gerçekten kendilerini yansıtmadığını belirtmekte. Turizmci Heli Jimenez de Finleri tanımlayan ifadenin “halinden memnun” olabileceğini belirtiyor ve “Çünkü halimizden, elimizdekinden memnunuz” diyor.

'HATTA FİNLER GÖRECE KARAMSAR VE KETUM'

De Peola, halinden memnun olmakla mutlu olmak arasında çok büyük farklar olduğunu aktarıyor. “Mutluluk, duygularla daha ilişkili bir mesele” diyen De Peopla, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Yani gülümseme, neşeli ve sevinçli olma, mutlulukla daha çok ilişkili; memnuniyet değil. 'Dünya Memnuniyet Raporu' değil de 'Dünya Mutluluk Raporu' demek kulağa daha havalı geliyor.”

Finlandiya hep en mutlu ülke seçiliyor, peki onlar ne diyor? 'Kaybettiğimde cüzdanım...' - Resim : 2
Finlandiya'da basit kabul edilen pek çok etkinlik, başka ülkelerde lüks sayılıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Aslında araştırma tam da bunu ölçüyor. BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından bağımsız araştırmacılara yaptırılan çalışmada, katılımcılardan hayatlarını 0 ile 10 arasında oylaması isteniyor. De Paola'nın da dediği gibi, araştırmada katılımcılara yöneltilen sorular hayatlarından duydukları memnuniyetle ilgili. Yani mutluluğun bahsi pek de geçmiyor. Üstelik Finlerin pek çoğu kendini mutlu değil, karamsar ve içine kapanık olarak tanımlıyor.

Finler kendini mutlu tanımlamıyor olabilir ama dünyanın pek çok noktasında yaşanan büyük korku ve endişeyi de yaşamıyorlar. Finlandiya hükümeti dünyanın en sağlam sosyal yardım sistemlerinden birini yürütmekte. Ülke 2021'de GSYİH'nın yüzde 24'ünü sosyal korumaya ayırdı. Ülkede vergiler yüksek ancak sağlık ve -doktora seviyesine kadar- eğitim tüm vatandaşlara ücretsiz. Ayrıca, devletin çocuk bakımı masraflarının belirli bir kısmını karşıladığı Finlandiya'da vatandaşlar biri kışın 4'ü yazın olmak üzere 5 hafta tatil hakkına sahip.

Öte yandan, Finlandiya'da işinizi kaybetmeniz durumunda devlet size yeni bir iş bulmanıza yardımcı oluyor. Martela, “Şu an işimi kaybetmem çocuklarımın eğitimini ya da eşimin sağlık sigortasını etkilemez” şeklinde konuşuyor.

BM'nin dünyanın dört bir yanından saygın üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hazırladığı Dünya Mutluluk Raporu'nda, İskandinav ülkeleri genelde büyük yer tutuyor. Müreffeh ve genelde küresel meselelerden görece uzak İskandinav ülkeleri, Rusya-Ukrayna savaşının ardından Rusya tehdidini hissetmeye başladı.

2023 Dünya Mutluluk Raporu'nun ilk 10 sırası ise şu şekilde:

1. Finlandiya
2. Danimarka
3. İzlanda
4. İsrail
5. Hollanda
6. İsveç
7. Norveç
8. İsviçre
9. Lüksemburg
10. Yeni Zelanda

Kaynaklar: The Insider, World Happiness Report

Kaynak: Web Özel

Hollanda izlanda İsrail Yeni Zelanda Finlandiya Norveç